Detoxikace ledvin a jak na ní?

12. 07. 2023Hynek Poul
Detoxikace ledvin

Ledviny jsou důležitým orgánem v našem těle, který se podílí na filtraci krve a odstraňování odpadních látek. V dnešní době jsou však naše ledviny zatíženy mnoha škodlivými látkami a toxiny, což může vést k jejich přetížení a poškození. Proto je důležité pravidelně detoxikovat ledviny, abychom udrželi jejich zdraví. Plní totiž mnoho důležitých funkcí, které pomáhají udržovat rovnováhu v tělesných tekutinách, odstraňují odpadní látky a regulují mnoho dalších procesů v našem těle. V tomto článku si podrobněji probereme, jak fungují ledviny a proč je důležité se o ně správně starat.

Co jsou ledviny a jak fungují

V první části článku se zaměříme na to, co jsou vlastně ledviny zač, přiblížíme si laicky jejich anatomii a především úžasné funkce, které v našem těle zastávají.

Anatomie ledvin

Ledviny jsou párový orgán, který se nachází na zadní straně břišní dutiny. Jsou umístěny podél páteře, v blízkosti dolní části hrudníku. Každá ledvina má tvar fazole a je asi velká jako pěst. Ledviny jsou tvořeny mnoha mikroskopickými jednotkami nazývanými nefrony, základními kameny ledvin, které jsou zodpovědné za hlavní funkce ledvin.

Filtrace a tvorba moči

Hlavní funkcí ledvin je filtrování krve a tvorba moči. Krev prochází přes tisíce nefronů, které oddělují odpadní látky a přebytečnou vodu od žádoucích látek, které si tělo potřebuje ponechat. Tento proces je nazýván glomerulární filtrace. Výsledkem je vytvoření primární moči, která obsahuje odpadní látky, minerály, vodu a další látky.

Reabsorpce a sekrece

Po filtrační fázi dochází k procesu reabsorpce a sekrece v nefronech. Během reabsorpce jsou žádoucí látky, jako je voda, glukóza, minerály a aminokyseliny, znovu vytaženy z primární moči zpět do krevního oběhu. Tím se zajistí, že tělo si udržuje potřebné látky a hlavně vodu. Sekrece je proces, při kterém nefrony aktivně vylučují další odpadní látky a toxiny, které nebyly zcela odstraněny během filtrace.

Regulace tekutin a elektrolytů

Ledviny také sehrávají klíčovou roli v regulaci tekutin a elektrolytů v našem těle. Udržují rovnováhu mezi vodou a solemi, což je důležité pro správné fungování buněk a orgánů. Ledviny také regulují hladinu krevního tlaku pomocí hormonů, jako je například renin.

Odpadní látky a detoxikace

Jednou z nejdůležitějších funkcí ledvin je odstraňování odpadních látek a toxinů z našeho těla. Když primární moč putuje ledvinami, dochází k jejímu čištění a koncentraci. Výsledkem je vytvoření moči, která obsahuje odpadní látky, jako jsou močovina, kreatinin, dusičnany a další látky, které by mohly být škodlivé pro tělo. No a zde může přijít právě pomoc i zvenku, aby mohly ledviny správně pracovat.

Detoxito recenze

Detoxikace ledvin: jak na ni?

Ledviny jsou vitální orgány, které mají klíčový vliv na náš zdravotní stav a celkovou rovnováhu v těle. Je důležité se o ně správně starat, aby mohly plnit své funkce efektivně. Udržování dostatečné hydratace, zdravé stravování a pravidelná fyzická aktivita jsou jen některé z opatření, která mohou pomoci udržovat zdravé ledviny. Pokud máte jakékoliv obavy ohledně svého ledvinového zdraví, je vždy nejlepší konzultovat s lékařem. A jak tedy na pomoc s přirozenými očistnými procesy ledvin?

Pití dostatečného množství vody

Pití vody je klíčové pro správnou funkci ledvin. Voda pomáhá ledvinám odplavovat toxiny a odpadní látky z těla. Velký vliv má na očistu ledvin i to, v jaký čas a množství vodu pijeme.

Nevíte, kolik by měl být váš doporučený příjem tekutin? 

Použijte náš jednoduchý vzoreček: 
Váha v kg * 0,035 = Doporučený denní příjem tekutin v litrech


    Konzumace potravin podporujících ledviny

    Pročištění ledvin je důležitým aspektem udržení zdraví a existuje několik potravin a nápojů, které mohou přispět k podpoře ledvinového zdraví. Je však důležité si uvědomit, že neexistuje žádná potravina, která by ledviny automaticky pročistila a že zdravá strava a pitný režim jsou klíčové pro udržení optimálního fungování ledvin. Zde je několik potravin a nápojů, které mohou pomoci podpořit zdraví ledvin:

    1, Brusinky: Brusinky jsou známé svým obsahem antioxidantů a prospěšných látek pro močové cesty. Mohou pomoci předcházet infekcím močových cest a podporovat ledviny.

    2, Listová zelenina: Špenát, kapusta a další listová zelenina jsou bohaté na antioxidanty a minerály, které mohou podpořit zdraví ledvin.

    3, Celer: Celer obsahuje látky, které mohou pomoci snižovat záněty a podporovat činnost ledvin.

    4, Citrony a limetky: Citrusové plody obsahují vitamín C a citronovou kyselinu, které mohou pomoci rozpouštět ledvinové kameny a podporovat močový trakt.

    5, Luštěniny: Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a hrách, jsou zdravým zdrojem bílkovin a vlákniny, které mohou pomoci udržovat zdravou hladinu cukru a tlaku krve, což je pro ledviny důležité.

    6, Losos a jiné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny: Tyto ryby mohou pomoci snižovat záněty a podporovat zdraví kardiovaskulárního systému, což má pozitivní vliv na ledviny.

    7, Čaj z kopřiv: Kopřiva je tradičně používána jako bylinka pro podporu zdraví ledvin. Čaj z kopřiv může pomoci stimulovat močový trakt a podporovat činnost ledvin. I my doporučujeme vyzkoušet kopřivový detox.

    8, Lněné semínko: Obsahuje vlákninu a omega-3 mastné kyseliny, které mohou pomoci snižovat záněty a podporovat zdraví ledvin.

    9, Zázvor: Zázvor má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snižovat riziko infekcí močových cest.

      Mnoho z výše zmíněných potravin se možné nazvat jako součásti superpotravinové stravy. Je důležité, abyste konzumovali rozmanitou a vyváženou stravu a dbali na dostatečný příjem vody, to je prostě pro zdraví ledvin základ. Ale zase to nepřehánějte, ať jim spíše neuškodíte.

        Omezit příjem soli

        Nadměrný příjem soli může způsobit zadržování vody v těle, což může způsobit zvýšený tlak na ledviny a zhoršit jejich funkci. Na vysoký krevní tlak také pomáhá třeba hloh obecný a čaje z něj. Více o soli v našem článku Sůl: Dvojsečný meč ve vašem jídelníčku.

          Omezit příjem škodlivých látek

          Ledviny jsou zodpovědné za odstraňování škodlivých látek z těla, ale pokud jsou příliš zatíženy, mohou být poškozeny. Proto je důležité minimalizovat příjem škodlivých látek, jako jsou alkohol, kofein, rafinované cukry a tuky.

            Pití bylinných čajů

            Některé byliny mají přirozené detoxikační vlastnosti, které mohou pomoci ledvinám při odstraňování toxinů. Mezi tyto bylinky patří například kopřiva, pampeliška a šalvěj. A samozřejmě i naše 100% bylinné čaje jsou na pomoc s přirozenými procesy v těle zaměřeny.

              Zvýšení fyzické aktivity

              Fyzická aktivita může pomoci zlepšit cirkulaci krve a pomoci ledvinám odstraňovat odpadní látky z těla. Zvláště pokud máte sedavé zaměstnání.

                Vyvarujte se stresu

                Stres může mít negativní dopad na funkci ledvin. Proto je důležité minimalizovat stres v životě a najít způsoby, jak se uvolnit a relaxovat. Důležité je taky kvalitní spánek, který pomáhá uklidnit naši mysl. Doporučím také hluboké dýchaní, jógu nebo si dát někdy digitální detox a být off-line. Pokud chcete najít více klidu, připravili jsme si pro vás profi článek o tom Jak začít s meditací.

                Závěr

                Je důležité si uvědomit, že detoxikace ledvin není jednoduchý proces a může trvat několik týdnů nebo dokonce i měsíců. Výsledek však stojí za to a vaše tělo vám za dobré starání se o ledviny rozhodně poděkuje. Také jsem slyšel, že močové či ledvinové kameny jsou jednou z nejhorších bolestí, takže určitě stojí za to se tomu vyhnout a nenechat to zajít až tak daleko.
                Nezapomínejte také, že naše tělo je jeden celek a pokud mu chcete pomoci s přirozenými očistnými procesy, nesmíme zapomínat také na očistu střev a na očistu jater. Případně to lze pomocí kuchařského umění salátkem z červené řepy nebo rychle a přírodně již zmíněným kopřivovým detoxem. 

                Líbí se vám naše články? Podělte se o ně s ostatními nebo nás sledujte na Facebooku, Instagramu, TikToku nebo Pinterestu, ať vám nic neuteče!

                Detoxito - Bylinkový příběh

                Zdroje
                ◾ SCHNELLMANN, Rick G. Toxic responses of the kidney. Cassarett and Doull’s Toxicology. The Basic Science of Poisons, 2008
                ◾ FREJ, David. DeToxikace. Triton, 2010.
                ◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.
                ◾ CRAIG, Winston J. Body Cleansing and Detox. Default journal, 2011.
                ◾ MORSE, Robert S. Zázračná detoxikace. Praha: Eminent, 2006.
                ◾ OBROVSKÁ, Mgr Markéta. Jarní únava a detoxikace organismu.

                Další články

                Komentáře (0)

                K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

                Zanechat komentář