V jakou dobu pít vodu? A jaký vliv má voda na zdraví?

01. 09. 2021Martin Prazan

 

V jakou dobu pít vodu?

Voda je bezbarvá, bezchutná a nezbytná látka pro všechny formy života na Zemi. Je to jedinečná chemická sloučenina, která má několik význačných vlastností:

💧 Je univerzálním rozpouštědlem: Voda je schopna rozpouštět mnoho různých látek, což umožňuje přenos živin a chemických látek v těle a v přírodě.

💧 Má vysokou tepelnou kapacitu: To znamená, že voda má schopnost udržovat stálou teplotu, což je důležité pro udržení tělesné teploty v určitém rozmezí.

💧 Je velmi hustá v kapalném stavu: Voda dosahuje nejvyšší hustoty při teplotě 4 °C, což je důležité pro život pod hladinou vody, protože led plave na hladině.

💧 Má vysoké povrchové napětí: Tato vlastnost vody umožňuje kapalině vytvářet povrchový film, což má vliv na chování vody v kapilárách a rostlinách. A je to také důvod, proč může některý hmyz po vodě klouzat.

Voda je nejen nezbytná pro fungování živých organismů, ale také pro mnoho fyzikálních a chemických procesů v přírodě.

Proč pít vodu?

Voda má významný vliv na náš organismus. Zde jsou některé z hlavních funkcí vody v těle:

💧 Transport živin: Voda je nezbytná pro přepravu živin a kyslíku do buněk a odstranění odpadních produktů z těla.

💧 Termoregulace: Pomáhá udržovat tělesnou teplotu na správné úrovni. Potem pomáhá tělu ochlazovat se.

💧 Trávicí funkce: Voda je nezbytná pro trávení potravy a absorpci živin v trávicím traktu.

💧 Ochrana orgánů: Má funkci tlumivky a pomáhá chránit orgány a klouby před nárazy.

💧 Mazání kloubů: Voda je součástí kloubního mazu, což pomáhá udržovat pohyblivost a ochranu kloubů.

💧 Detoxikace: Pomáhá ledvinám a játrům odstraňovat toxiny z těla.

TIP - Zajímáte se o očistu těla? Více se dozvíte v článku Co je detoxikace a jaké má výhody a nevýhody 👈

Nedostatek vody v těle může vést k dehydrataci, což může způsobit řadu zdravotních problémů, včetně bolesti hlavy, únavy, problémů s koncentrací a zhoršené fyzické výkonnosti. Extrémní dehydratace může být nebezpečná a vyžadovat lékařskou pozornost. Je proto důležité dbát na pravidelný přísun tekutin a poslouchat potřeby svého těla.

V jakou dobu pít vodu?

Kolik vody pít?

Pitný režim je důležitou součástí udržení zdraví a dobrého fungování těla. Množství vody, kterou byste měli pít, se může lišit v závislosti na řadě faktorů, jako je věk, pohlaví, fyzická aktivita, klima a zdravotní stav. Zde je obecný návod, který vám pomůže určit, kolik vody byste měli pít přes den.

💧 Doporučené množství vody: Zdravotní odborníci často doporučují, aby dospělí lidé pili alespoň 8 sklenic vody denně, což je přibližně 2 litry. Toto množství však může být jen orientační, a může se měnit podle individuálních potřeb.

💧 Fyzická aktivita: Lidé, kteří jsou fyzicky aktivní a zpocení, potřebují více vody, aby nahradili ztrátu tekutin. Během cvičení je doporučováno pít vodu pravidelně.

💧 Klimatické podmínky: V teplém a suchém klimatu budete potřebovat více vody na udržení hydratace. V horkém počasí může být potřeba pít více, aby se zabránilo dehydrataci.

💧 Individuální potřeby: Každý člověk má jedinečné potřeby na tekutiny. Je důležité poslouchat své tělo a pít, když máte žízeň. Barva moči může být užitečným indikátorem hydratace; světle žlutá až bílá moč naznačuje dobrý stav hydratace.

Doporučený příjem tekutin

Nevíte, kolik by měl být váš doporučený příjem tekutin?

Použijte náš jednoduchý vzoreček:
Váha v kg * 0,035 = Doporučený denní příjem tekutin v litrech

V jakou dobu pít vodu?

💧 💧  2 sklenice vody po probuzení vám pomůžou aktivovat vnitřní orgány (nejlépe po přidání citronu a neměla by se pít voda úplně studená)
💧 1 sklenice vody 30 minut před jídlem vám ho pomůže lépe strávit
💧 1 sklenice vody před sprchou vám pomůže snížit krevní tlak
💧 1 sklenice vody před spaním vám pomůže doplnit ztrátu tekutin během noci

Závěr

Ano, voda je zázrak. Taky je z ní stvořena víc než polovina těla. Piješ každý den dostatečně? Já osobně 3-4 litry hravě zvládnu. Je to ale individuální, někdo je zvyklý pít méně, někdo více. Obecně se však doporučuje alespoň 1,5 litrů vody za den, protože to je minimální množství, které tělo spotřebuje během dne - močení, vyprazdňování, pocení, dýchání a další procesy v těle. Kolik vody denně vypijete vy? 💧

Voda není jediná zázračná tekutina, kterou můžeme pít, ačkoliv je rozhodně nejlepší. Mezi další super nápoje patří samozřejmě čaje, ovocné a zeleninové šťávy, kefíry a další. Chcete nakopnout své zdraví a posílit imunitu? Udělejte si šťávu z červené řepy podle našich jednoduchých receptů 👇

Šťáva z červené řepy

Zdroje
◾ ANTOŠOVÁ, Markéta. Význam pitného režimu. 2015.
◾ ŘEŘÁBEK, Jindřich. Pitný režim a jeho význam ve výživě člověka. 2011.
◾ ŠEFČÍKOVÁ, Miroslava, et al. Tekutiny a lidský organismus. Urologie pro praxi, 2014.
◾ HOLUBOVÁ, Drahomíra, et al. Voda jako nezbytná podmínka života. 2009.
◾ VALTIN, Heinz, et al. “Drink at least eight glasses of water a day.” Really? Is there scientific evidence for “8× 8”?. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 2002.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář