Šťáva z červené řepy: Zdraví v každém doušku

18. 10. 2023Hynek Poul

Řepa je kořenová zelenina, která nás svými intenzivními červenými barvami přitahuje na první pohled. Řepa však není lahodná jen na pohled, ale také na chuť. A co víc, skrývá v sobě mnoho zdravotních výhod. Jedním z oblíbených způsobů, jak těžit z těchto benefitů, je čerstvá šťáva z červené řepy. Dnes se podíváme na to, co to řepa vlastně je, jaké má účinky na naše zdraví a představíme tři jednoduché způsoby, jak si můžete doma šťávu z řepy připravit.

Šťáva z červené řepy

Co je řepa?

Řepa, vědecky nazývaná Beta vulgaris, je kořenová zelenina, která patří do čeledi Chenopodiaceae. Tato rostlina je známá pro svůj kulatý nebo oválný tvar a různé barvy, včetně červené, oranžové, žluté a bílé. Nejčastěji se však setkáváme s červenou řepou, která je oblíbenou složkou mnoha pokrmů po celém světě.

Řepa pochází z oblasti Středomoří a Evropy a její historie sahá tisíce let zpět. První zmínky o pěstování řepy lze najít v antickém Řecku a Římě, kde byla známa jako kulturní plodina. Původní divoce rostoucí odrůdy řepy byly mnohem menší a odlišovaly se od moderních odrůd, které byly vyšlechtěny pro větší úrodu a lepší chuť.

Řepa byla považována za důležitou součást stravy v průběhu historie, zejména v obdobích nedostatku jiných potravin. Byla ceněna pro svou schopnost rychle růst a poskytovat dostatek živin. Původně byla řepa používána především jako krmivo pro zvířata, ale později byla stále více upravována pro lidskou konzumaci.

Dnes je řepa pěstována a konzumována po celém světě. Je využívána v různých pokrmech, od salátů a polévek po šťávy a přílohy. Řepa se také často používá k výrobě cukru. Je to zelenina, která je oblíbená nejen kvůli svým chuťovým kvalitám, ale také kvůli svým nutričním hodnotám a přínosům pro zdraví. Právem je proto označována jako superpotravina.

Účinky řepy na zdraví

Řepa je skvělým doplňkem zdravé stravy. Je doporučována lidem, které trápí diabetes, ženám v přechodu nebo při problémech s menstruací. No a co dalšího řepa umí?

1, Obsahuje mnoho živin

Řepa je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, draslíku, železa a antioxidantů. Vitamín C je známý svými protizánětlivými vlastnostmi a posiluje imunitní systém. Draslík je důležitý pro udržení zdravého srdečního rytmu a regulaci krevního tlaku a také hladiny tekutin v těle.

TIP: Trápí vás zavodnění? Přečtěte si náš článek: 9 fantastických tipů, jak se zbavit zadržované vody v těle

2, Podporuje zdravou kůži

Řepa pomoci udržet vaši kůži zdravou a mladistvou. Není to však žádný zázračný všelék, který pomůže ud všech dermatologických problémů. Řepa může mít několik pozitivních vlivů na naši kůži díky obsahu určitých živin a látek:

💪 Beta-karoten: Řepa obsahuje beta-karoten, který je předchůdcem vitamínu A (z jedné molekuly betakarotenu vznikají dvě vitamínu A). Vitamín A je důležitý pro zdravou kůži, protože podporuje regeneraci buněk a udržuje vlhkost kůže. Tím pádem může přispět k hladší a zdravější pleti.

💪 Antioxidanty: Červená řepa obsahuje antioxidanty, jako jsou flavonoidy a polyfenoly, které chrání buňky kůže před volnými radikály a poškozením způsobeným slunečním zářením a znečištěním životního prostředí. To může pomoci předcházet předčasnému stárnutí kůže a vráskám.

💪 Zlepšení cirkulace: Některé látky obsažené v řepě, zejména nitráty, mohou rozšiřovat cévy a zlepšovat průtok krve. To může znamenat lepší prokrvení kůže, což je důležité pro její výživu a zdravý vzhled.

💪 Vitamín C: Řepa také obsahuje vitamín C, který je známý svými protizánětlivými a hojivými vlastnostmi. Tento vitamín může pomoci při hojení drobných ran a podporovat celkovou zdravou kůži.

💪 Hydratace: Obsah vody v řepě může přispět k hydrataci kůže zevnitř. Dostatečná hydratace je klíčová pro udržení pružnosti a zdravého vzhledu kůže.

3, Pomáhá detoxikovat tělo

Řepa obsahuje vlákninu a látky, které podporují čištění jater. Přírodní vláknina podporuje trávicí procesy a eliminaci škodlivých látek z těla, což může pomoci detoxikaci. Podpořit přirozené očistné procesy v těle můžete také chutným salátkem z červené řepy. Zde je několik způsobů, jakými řepa může pomoci s detoxikací:

💪 Vláknina: Řepa obsahuje vlákninu, která je důležitá pro zdravou trávicí soustavu. Vláknina pomáhá pohybovat potravou střevy a podporuje pravidelnou stolici. Tím se snižuje riziko zácpy a umožňuje tělu eliminovat odpadní látky efektivněji.

💪 Nízký obsah kalorií: Řepa má nízký obsah kalorií, což ji činí vhodnou součástí nízkokalorických diet, které mohou pomoci při hubnutí a omezení příjmu potenciálně toxických látek obsažených v některých potravinách.

💪 Podpora jater: Řepa obsahuje fytonutrienty, které mohou pomoci jaterním buněčným procesům. Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci těla, a tak podpora jejich zdraví může mít pozitivní vliv na celkovou detoxikační kapacitu organismu. Více najdete v našem článku o Očistě jater.

❗ POZOR ❗: Řepa obsahuje oxaláty, které mohou zvyšovat riziko vzniku ledvinových kamenů u lidí, kteří jsou k nim více náchylní. Pokud mezi ně patříte, měli byste konzumovat řepu s opatrností.

Řepa a hubnutí

Řepa je nízkokalorickou zeleninou a obsahuje jen málo cukrů. Zde jsou přibližné hodnoty kalorií a cukrů pro 100 gramů vařené červené řepy:

👙 Kalorie: Asi 43 kcal

🍭 Cukry: Asi 9,56 gramů

Je třeba poznamenat, že nutriční hodnoty mohou mírně kolísat v závislosti na způsobu přípravy (vaření, pečení, syrová konzumace atd.) a také na konkrétní odrůdě řepy.

Celkově vzato, řepa je nízkokalorická zelenina s nízkým obsahem tuku a bílkovin, což ji činí vhodnou součástí diety pro ty, kteří chtějí udržovat nízký příjem kalorií. Cukry, které obsahuje jsou převážně přirozeně se vyskytující cukry, které jsou součástí celkového obsahu sacharidů v zelenině. Dávejte si však pozor na nadměrnou konzumaci, protože má řepa vliv na barvu moči i stolice a může vás tak pořádně vystrašit. Pokud však chcete hubnout efektivně a zdravě, doporučuji řepu do vašeho jídelníčku zařadit.

Šťáva z červené řepy

Nyní se podíváme na 3 jednoduché recepty, jak si připravit šťávu z červené řepy. Záleží na vašich chutích, jednotlivé složky, samozřejmě kromě řepy, můžete obměňovat dle sezóny. Tyto recepty na šťávy jsou velmi jednoduché a chutné. Jediným problémem je tedy zase a znovu špinavé nádobí.

1, Čerstvá šťáva z červené řepy

Tento způsob přípravy je nejjednodušší a zachovává všechny výživné látky v červené řepě.

Co budete potřebovat:

◾ 2-3 středně velké červené řepy
◾ Citronová šťáva (volitelná, pro osvěžení)
◾ Mixér nebo odšťavňovač

Postup:

◾ Řepy důkladně omyjte a oloupejte.
◾ Nakrájejte řepy na menší kousky, aby bylo snazší je mixovat.
◾ Vložte nakrájenou řepu do mixéru nebo odšťavňovače a mixujte nebo odšťavňujte, dokud nedosáhnete hladkého a šťavnatého výsledku.
◾ Pokud chcete, můžete přidat trochu citronové šťávy pro osvěžení a další chuťový zážitek.

Šťáva z červené řepy

2, Šťáva z červené řepy s jablkem a zázvorem

Tento recept přidává do šťávy další rozměr chuti a zdraví.

Co budete potřebovat:

◾ 2-3 středně velké červené řepy
◾ 1 velké jablko
◾ Kousek zázvoru (podle chuti)
◾ Mixér nebo odšťavňovač

Postup je stejný jako u předchozí šťávy. Jablko či zázvor můžete vyměnit za řapíkatý celer, mrkev nebo pomeranč.

3, Šťáva z červené řepy - macerace

Rento recept popisuje tak trochu jinou, avšak stále jednoduchou přípravu šťávy z řepy. Je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Co budete potřebovat:

◾ 2 středně velké řepy
◾ 1 citron
◾ 1 kávová lžička cukru
◾ Voda

Postup:

◾ Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji jemně na stroji. ◾ Nakrájíme citron na plátky nebo vymačkáme jejich šťávu. ◾ Smícháme to s nastrouhanou řepou, přidáme cukr a zalijeme studenou vodou.
◾ Dobře promícháme a necháme odpočívat 24 hodin v lednici.
◾ Následně přelijeme přes cedník nebo sítko do lahve či jiné nádoby a můžeme okamžitě používat.
◾ Podle chuti můžeme rozředit šťávu vodou.

Závěr

Červená řepa, tato barvitá a chutná kořenová zelenina, nás nejenom oslovuje svou výraznou chuťovou paletou, ale také přináší řadu zdravotních benefitů. V článku jsme se proto podívali na řepu z různých úhlů.

Nejprve jsme se zaměřili na to, co červená řepa vlastně je. Dále jsme prozkoumali účinky červené řepy na naše zdraví. Ukázalo se, že červená řepa je bohatým zdrojem živin, jako je vitamín C, draslík a antioxidanty. Tyto látky mohou podporovat imunitní systém, zdravou kůži a detoxikaci těla.

Zmiňovali jsme také, že konzumace červené řepy by měla být součástí vyvážené stravy a že může mít některé vedlejší účinky. Nicméně, pro většinu lidí, kteří ji konzumují v rozumném množství přináší  hlavně mnoho výhod pro zdraví. A konečně jsme si představili tři různé způsoby, jak si můžete připravit osvěžující šťávu z červené řepy. Od jednoduché čerstvé šťávy po složitější varianty s dalšími ingrediencemi.

Celkově vzato, červená řepa je skvělou volbou pro ty, kteří hledají chutný způsob, jak podpořit své zdraví v mnoha ohledech. Jak máte červenou řepu nejraději vy?

Šťáva z červené řepy a její účinky se prolínají obecně tématem detoxikačních šťáv. Mrkněte na náš článek a připravte si taky Zdravé detox šťávy. Pokud hledáte inspiraci na zdravá jídla, doporučím také naše Recepty s cuketou.

Detoxikační šťávy

Zdroje
◾ VELKOVÁ, Gabriela. Charakteristika a vlastnosti červené řepy. 2012.
◾ KVÁŠOVÁ, Barbora. Betalainy, přírodní barviva obsažená v červené řepě. 2022.
◾ ZAMANI, H., et al. The benefits and risks of beetroot juice consumption: A systematic review. Critical reviews in food science and nutrition, 2021.
◾ WOOTTON-BEARD, Peter C.; RYAN, Lisa. A beetroot juice shot is a significant and convenient source of bioaccessible antioxidants. Journal of functional foods, 2011.
◾ ORMSBEE, Michael J.; LOX, Jon; ARCIERO, Paul J. Beetroot juice and exercise performance. Nutrition and Dietary Supplements.
◾ KAREL, Kopec. Zelenina ve výživě člověka. Grada Publishing as, 2010.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář