Jak posílit imunitu? 7 tipů ke zdravějšímu tělu

29. 03. 2023Hynek Poul

Jste často nemocní? Unavení? Máte málo energie? Asi v tom bude mít prsty oslabená imunita. Posílení imunitního systému je důležité pro udržení zdraví a prevenci infekčních onemocnění. Je to jako když středověký hrad měl ochranný příkop, velmi to pomáhalo, ale nebylo to úplně stoprocentní. A to samé se děje i u nás. Pojďte se s námi podívat, jak posílit imunitu.

Jak posílit imunitu

Co je imunitní systém?

Imunitní systém je složitý mechanismus, který chrání tělo před bakteriemi, viry a jinými škodlivými látkami. Je to komplexní síť buněk, tkání a orgánů, jejímž cílem je rozpoznávat a bránit tělo proti cizím mikroorganismům, jako jsou bakterie, viry, paraziti a jiné potenciální hrozby. Tento systém je schopen rozlišovat mezi vlastními buňkami těla a cizími invazními organismy.

Jak imunitní systém funguje?

Imunitní systém funguje na základě komplexního systému interakcí mezi různými druhy buněk a molekul. Nyní se podíváme na několik klíčových kroků, jak imunitní systém reaguje na potenciální i reálně hrozby.

Rozpoznání

Imunitní systém začíná tím, že rozpozná cizí mikroorganismy a jejich složky, které jsou označovány jako antigeny. To umožňuje imunitním buňkám rozlišovat mezi vlastními a cizími částmi těla.

Fagocytóza

Některé buňky imunitního systému, jako jsou makrofágy a neutrofily, mají schopnost pohltit a trávit cizí částice a mikroorganismy. Tento proces se nazývá fagocytóza a pomáhá odstranit potenciálně škodlivé látky.

Imunitní odpověď

Když imunitní systém rozpozná cizí antigeny, spouští se imunitní odpověď. To zahrnuje aktivaci různých druhů imunitních buněk, jako jsou T-lymfocyty a B-lymfocyty, součásti bílých krvinek. Tyto buňky mají schopnost zničit infikované buňky a produkovat protilátky, které cizí mikroorganismy neutralizují.

Jak posílit imunitu

Imunitní paměť

Po úspěšné obraně těla před infekcí si některé buňky imunitního systému pamatují cizí antigen, což umožňuje rychlejší a efektivnější reakci na budoucí infekci tímto stejným patogenem.

Regulace

Imunitní systém je také schopen regulovat svou aktivitu, aby se zabránilo nadměrným imunitním reakcím, které by mohly poškodit vlastní tkáně těla. Tento proces je klíčový pro udržení imunitní tolerance.

Jak posílit imunitu?

Nyní se podíváme na konkrétní tipy, jak imunitu posílit. Jedná se o souhrn bodů, které když budete dodržovat pravidelně ve svém životě, tak vám za to imunitní systém jenom poděkuje a zbavíte se zbytečných rýmiček a nachlazení.

1, Zdravá strava

Vyvážená strava s dostatečným množstvím vitamínů, minerálů a antioxidantů je klíčová pro posílení imunity. Dbejte na dostatečný příjem ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Další možností, jak posílit tělo je zařazení superpotravin do vašeho jídelníčku. Nemáte moc zkušeností se zdravou stravou? Podívejte se třeba na náš další článek o receptech z pohanky, které jsou velmi jednoduché a rychlé. A nesmíme zapomínat, že kouření a alkohol zatěžují naše orgány tak, že už potom chudáci nemají dostatek energie na to se starat o procesy, o které mají. A jak už jsme psali několikrát, je důležité dodržovat i pitný režim - voda, čerstvé šťávy a čaje.

2, Cvičení a sport

Pravidelná fyzická aktivita může pomoci posílit imunitní systém tím, že zvyšuje cirkulaci krve a pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla. Nemusí se jednat o sport na závodní úrovni, ale menší každodenní procházka je také cvičení. Každý podle svých možností.

3, Dostatek spánku 

Nedostatek spánku může oslabit imunitní systém. Proto je důležité spát alespoň 7- 8 hodin denně. Pokud spíme méně, mozek nestihne vše uchovat a vstřebat a na to navazuje ještě větší únava a ještě menší obranyschopnost organismu. Pokud máte problémy s nespavostí, je potřeba se jich co nejdříve zbavit. 

Čaj imunita

Naše čajová směs Imunita pomůže podpořit obranyschopnost organismu a navíc božsky chutná!

4, Omezit stres

Stres může mít negativní vliv na imunitní systém. Proto se snažte minimalizovat stres v životě a najděte si způsoby, jak se uvolnit a relaxovat. K tomu může pomoci detox myšlení. Takže spánek, pohoda, sluníčko! Jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit stresu je meditace. Zkoušeli jste jí někdy?

5, Hygiena

Časté mytí rukou a správná hygiena mohou pomoci minimalizovat přenos infekcí. Jako u všeho i zde však platí, s ničím to extrémně nepřehánět. Jak se říká, děti z vesnice mají prostě jinou imunitu než ty “panelákové”. Tímto není myšleno nijak špatně, že někdo žije ve městech, ale obecně je hlavně u dětí dobré nebýt úplně ve sterilním prostředí, aby si naši nejmenší mohli vytvořit dostatek obranných látek, právě na nemoci, ale třeba i jako prevenci různých alergií.

6, Doplňky stravy

Některé doplňky stravy mohou pomoci posílit imunitní systém. Mezi tyto doplňky patří např. vitamín C, vitamín D, zinek, echinacea, magnesium a mnoho dalších. Zde je dobré vše užívat s mírou, protože často náš organismus nestihne vstřebat dostatek těchto látek a proto si někdy tyto doplňky kupujeme pro "dražší vykonávání potřeby". Je dobré se také poradit u lékaře nebo v lékárně, které doplňky stravy k sobě sedí a které se naopak míjí účinkem v různých kombinacích. A kdo nechce chodit do lékárny, tak to samozřejmě lze i přírodní cestou, například třeba pokladem v podobě šípku a jeho účinků.

7, Prevence

No jen se přiznejte, kdy jste naposledy byli na preventivní prohlídce? Teď myslím u praktického lékaře, ne u zubaře (i když to je samozřejmě také velmi důležité). Obecně se za prevenci bere dodržování i výše uvedených kroků. Prevence také samozřejmě znamená obecně zdravou stravu, kvalitní spánek nebo pomoc našim orgánům s přirozenými detoxikačními procesy.
V angličtině je známé jedno přísloví: “An apple a day keeps a doctor away”. Volný překlad by zněl: “Jedno jablko denně a nemusí se k doktorovi”. A vracíme se opět k bodu jedna toho článku, kruh se uzavřel.

Závěr

Všimněte si, že posílení imunitního systému je proces, který vyžaduje trpělivost a pravidelné úsilí. Není to jednorázová akce, ale spíše celoživotní proces. Pokud se však budete řídit těmito doporučeními, můžete maximalizovat svou šanci na udržení zdraví a minimalizovat riziko infekce. A stejně jako o dalších podobných rad vždy záleží na každém z nás, protože každý jsme jedineční a to se týká i možností, jak posílit imunitu.

Odborníci také tvrdí, že vše začíná ve střevech. Podívejte si na náš článek Očista střev: 8 tipů k lepšímu zažívání a pročistěte si střeva a tím i posilněte svůj imunitní systém. Čisté tělo = zdravé tělo.

Očista střev

Zdroje
◾ NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, et al. Duševní zdraví a imunita. Psychiatrie pro praxi, 2020.
◾ ŠTERZL, I. D vitamin a imunita. Vnitř Lék, 2012.
◾ TLASKALOVÁ HOGENOVÁ, Helena, et al. Mikrobiota, imunita a imunologicky mediované choroby. Vnitřní lékařství.
◾ FUČÍKOVÁ, T. Postavení střeva v imunitě. Časopis lékařů českých, 2005.
◾ LATA, Jan, et al. Střevní mikroflóra, slizniční bariéra a probiotika u některých interních chorob. Interní Med, 2011.

Další články

Komentáře (1)

  • Je to o tom starat se o své tělo komplexně, člověk si myslí, že si dá céčko z lékarny a bude vše ok… tak to není … napsali jste to dobře, jde o celý proces

    L.

Zanechat komentář