Detox mozku aneb 6 tipů, jak na lepší den

15. 02. 2023Ing. Hynek Poul

Jak jistě všichni víme, pokud se člověk necítí dobře psychicky, má to obrovský vliv na naše celkové zdraví. Připravili jsme si pro vás 6 tipů na to, jak si dát detox mozkuočistit také svoje myšlenky a dát tak mozku více prostoru na to, aby se soustředil na správné fungování těla. Mnoho z nás je v dnešní době v neustálém stresu. Valí se na nás informace ze všech různých médií a zjistili jsme, že vlastně už ani nevíme, jaké to je být v úplném tichu a klidu. Jak tedy na lepší den?

Detox mozku

Zdroj: https://cestarelaxace.cz/

Detox mozku v 6 krocích

Sepsali jsme pro vás 6 tipů, jak zlepšit den nejen sobě, ale i svému okolí. Protože já osobně jsem zastáncem názoru, že by se mi moc líbilo, aby se ke mě lidé chovali tak, jak se chovám já k nim.

1, Sledujte pozitivní zprávy

Okolí na nás tlačí spousty informací o tom, jak je něco, resp. všechno špatně. Málokdy však někdo zmíní, co se děje u nás i ve světě dobrého. Nevím, jak vnímáte takové zprávy vy, ale mě vždy potěší, když se třeba narodí mládě nějakého ohroženého druhu, podaří se vyléčit nemocného pacienta zajímavým způsobem, zachrání někomu život, udělá něco pro planetu, město nebo přírodu ve vašem okolí. 

2, Udělejte si čas pro sebe

Někdo si může říct “Jak si mám udělat čas sám/sama na sebe, když mám tolik věcí na práci?”, “S dětmi to prostě nejde”, “Musím vařit, prát, uklízet”... Není nutné to přehánět ani s časem pro sebe, ale denně si 20 minut udělat čas na nějakou oblíbenou aktivitu si snad najde každý. Čtete rádi? Čtěte. Luštíte křížovky? Luštěte. Máte domácí mazlíčky? Běžte se pomazlit. Máte rádi čaj? Běžte si ho uvařit. A nebo prostě chvilku denně nedělejte vůbec nic.

 

Detoxikační čaje

 

3, Běžte ven

Venku je hnusně… Nechci jít sám / sama… Nemám kam jít… Znáte to? Já ano, ale ve výsledku jsem vždy velice rád, že vypadnu na čerstvý vzduch. Ten podle mě dělá zázraky. Takže se zkuste překecat a očistěte hlavu. A když do toho svítí sluníčko, to je teprve něco.

4, Myslete pozitivně

Síla myšlenky nás provází každým naším dnem. Zkuste na místo: “Určitě budu zase nemocná/ý” si raději říct “Jsem zdravý, cítím se dobře”. Nevytvářejte si v hlavě katastrofické scénáře, které se většinou (a naštěstí) nestanou. Nezabývejte se věcmi, se kterými nemůžete nic dělat. Snažte se vyhnout negacím ve vašem projevu. Jak si můžete všimnout i z toho článku, občas to úplně nejde. 😁

5, Buďte off-line

Vypněte všechna zařízení a užívejte si chvilku klidu od sociálních sítí a internetu obecně. Uvidíte, že se vám uleví. Zapojte se více do různých aktivit, které nemají nic společného s veškerou elektronikou a dejte si tzv. digitální detox. Důležité také je pro lepší spánek vynechat zírání do telefonů a televizí těsně před spaním.

6, Usmívejte se

Smích je lék, to víme všichni. Často se stává, že pokud jdu po ulici a vidím všechny ty zamračené tváře, přistihnu se, že se vlastně také tvářím, jako kdybych kousl do citrónu. Zkuste se usmát a udělat tak radost i ostatním kolem sebe. Když se někdo usměje zpět, věřte, že vám to zlepší den.

Závěr

Pokud vás toto téma zajímá, doporučím vám se podívat na zajímavé texty v rámci celostní medicíny, meditace a nebo na videa o seberozvoji a motivaci. Ne nadarmo se říká, ve zdravém těle, zdravý duch. A určitě to platí i naopak. Máte nějakou takovou oblíbenou pozitivní zprávu nebo způsob, jak si zlepšit den? Řekněte nám o tom v komentářích. Zajímá vás jak kromě duše očistit i tělo? Stáhněte si náš e-book, 6 tipů na očistu organismu nebo si přečtěte obecně co je to detoxikace a jaké má výhody a úskalí.

Co je detoxikace

Zdroje
◾ JOSHI, Vinay. Stres a zdraví. PORTÁL sro, 2007.

◾ BALÁTOVÁ, PhDr Mgr Kristýna; CHVALINOVÁ, Bc Jana. Stres a zvládání stresu.
◾ VAŇKOVÁ, Lenka. Stravování jako forma prevence proti stresu. 2015.
◾ HUBER, Johannes; BANKHOFER, Hademar; HEWSON, Elisabeth. 30 způsobů jak se zbavit stresu. Grada Publishing as, 2009.
◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář