Digitální detox: Vyčistěte si hlavu a buďte offline

14. 06. 2023Hynek Poul

Digitální detox: Vyčistěte si hlavu a buďte offline

Digitální technologie jsou součástí našeho každodenního života a pro mnoho z nás jsou nezbytné pro práci, komunikaci a zábavu. Nicméně, přílišné používání digitálních zařízení může mít negativní dopad na naše zdraví a pohodu. Proto je stále více lidí, kteří praktikují digitální detox - přestávku od digitálních zařízení a online světa. V tomto článku se podíváme na to, co digitální detox je, jaké jsou jeho výhody a jak vlastně na něj.

Co je digitální detox?

Digitální detox je dočasná přestávka od používání digitálních zařízení a online světa. Cílem je snížit množství času stráveného online a poskytnout tělu a mysli odpočinek od neustálého propojení a podnětů. Digitální detox může trvat několik hodin, dnů nebo dokonce týdnů. Záleží zcela na nás, jak ho budeme chtít praktikovat. Za mě osobně je rozhodně nejlepší začít s vyhýbáním se digitálnímu světu před spaním. A pak už můžete pokračovat dle možností.

Výhody digitálního detoxu

Digitální detox může mít mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví a pohodu. Zde je několik příkladů, které ti pomůžou se od on-line světa na chvilku vzdálit.

Kvalitnější spánek a usínání

Používání digitálních zařízení před spaním může narušit spánkový cyklus a snížit kvalitu spánku. Určitě už jsme všichni slyšeli o tzv. modrém světle, které vychází z elektronických zařízení a nenechá tak náš mozek odpočinout. Takže pokud trpíte nespavostí, toto byl měl být krok číslo jedna. Zkuste před spaním raději knihu, audioknihu, nebo krátké meditační cvičení.

Snížení stresu

Neustálé sledování sociálních sítí a e-mailů může způsobit stres a úzkost. Taky se ti stává, že slyšíš zvuk přicházejícího upozornění, i když jsi někde v lese na procházce? Tak už je na čase se na chvilku od digi světa oprostit.

Zlepšení produktivity

Přerušování od notifikací a zpráv může snížit produktivitu a koncentraci. Digitální detox může pomoci zlepšit schopnost soustředění a dokonce i paměti a celkové efektivity.

Zlepšení mezilidských vztahů

Používání digitálních zařízení může snižovat kvalitu mezilidských vztahů a komunikace. No řekni sám/sama, není lepší si zajít s někým osobně pokecat do tvého oblíbeného podniku a dát si tam něco dobrého k jídlu a pití?

    Detoxikační program o 2 krocích - Detoxito

    Jak na digitální detox?

    Existuje několik způsobů, jak na vynechání on-line věcí v našem životě. V další části se podíváme, které to jsou.

    Začněte postupně

    Začněte s krátkými pauzami od digitálních zařízení, například 30 minut nebo hodinu denně. Postupně můžete tento čas navyšovat. Během těchto chvil si udělejte radost, třeba krátkou procházkou, uvařením kávy, čaje nebo prostě na chvilku hoďte oteklé nohy na stůl a odpočívejte.

    Stanovte si cíle

    Určete si, proč chcete praktikovat digitální detox a jaké konkrétní cíle chcete dosáhnout. Například, zlepšení spánku nebo produktivity, snížení stresu apod. S konkrétním cílem jsou lépe vidět i konkrétní výsledky.

    Najděte alternativy

    Přemýšlejte o činnostech, které byste mohli dělat místo používání digitálních zařízení. Můžete si naplánovat čas na procházku, protáhnutí se při sedavém zaměstnání, čtení knihy nebo setkání s přáteli.

    Omezte notifikace

    Vypněte notifikace na sociálních sítích a e-mailu, aby vás neustále neobtěžovaly. Především potom ve vašem volném čase, pokud vám to samozřejmě vaše práce dovolí a není to vaší plnou obživou.

    Vytvořte si digitální pauzu

    Stanovte si čas, kdy se budete vyhýbat používání digitálních zařízení, například večer před spaním nebo ráno po probuzení. Tento krok bych výrazně doporučil hlavně u dětí, které sice všechna elektronická zařízení na chvilku zabaví, ale nemá to nad reálný zážitek a hry s dalšími dětmi, kamarády a rodinou.

    Vyhýbejte se digitálním zařízením v určitých situacích

    Například při jídle, během rozhovoru s kamarády, v dopravních prostředcích nebo třeba i na záchodě. No přiznejte se, kdy jste naposledy byli na toaletě bez telefonu? Není totiž ani dobré dlouze sedět na záchodě a čučet po internetu.

    Zkuste digitální detox s přáteli nebo rodinou

    Můžete společně naplánovat aktivitu, kterou budete dělat, zde samozřejmě doporučím nejlépe nějaký pohyb, pobyt v přírodě nebo činnosti, které rozvíjejí kreativitu. Nezapomínejte si z toho udělat radost a nenutit se do toho.

    Použijte aplikace na omezení používání digitálních zařízení

    Existuje mnoho aplikací, které vám mohou pomoci omezit čas strávený v online světě, například Time Away nebo Offtime.

    Závěr

      Digitální detox může být pro mnoho lidí těžký a náročný, zejména pokud jsou zvyklí na neustálé propojení s online světem. Nicméně, pokud ho budete pravidelně praktikovat, bude to mít pozitivní vliv na zdraví, pohodu a kvalitní spánek. Chceš si obecně pročistit hlavu nejen od digitálních zařízení? Máme pro tebe další skvělý článek o Detoxu mozku: 6 tipů jak na lepší den. A co ty, už jsi někdy očistu od digitálního světa zkoušel/a a jak jsi se potom cítil/a? Poděl se s námi o tvůj názor.

      Bylinkový příběh - Detoxito

      Zdroje
      ◾ MIRBABAIE, Milad; STIEGLITZ, Stefan; MARX, Julian. Digital detox. Business & Information Systems Engineering, 2022.
      ◾ RADTKE, Theda, et al. Digital detox: An effective solution in the smartphone era? A systematic literature review. Mobile Media & Communication, 2022.
      ◾ SYVERTSEN, Trine. Digital detox: The politics of disconnecting. emerald publishing limited, 2020.
      ◾ NEWPORT, Cal. Digitální minimalismus: Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci. Jan Melvil Publishing, 2019.
      ◾ FIELDINGOVÁ, Orianna. Digitální detox. CPress, 2018.

      Další články

      Komentáře (1)

      • Dobrý den trpím nespavosti přešel jsem nároční operaci prostaty , beru léky na vysoký tlak v poslední tři měsíce nemůžu zaspat mozek je ve stresu musím si dat na večer lexaurin A.D ten mozek přestane pracovat a musím unavit jediné lexaurinem a to aj tak se budím v noci kvůli wc na malou a tím trapim celej mozek na koho se mám obrátit

        Dušan Kačo

      Zanechat komentář