8 profesionálních tipů jak začít s meditací

06. 09. 2023Hynek Poul

Meditace je jedním z nejlepších způsobů, jak si udržet klid a vyrovnanost v dnešní uspěchané a stresující době. Nicméně, začít s meditací může být pro mnoho lidí obtížné. V tomto článku se budeme věnovat tomu, jak začít s meditací a jak ji zapojit do svého každodenního života. Skvělé na tom celém je, že k tomu nepotřebujete žádné speciální pomůcky ani drahé přístroje, vystačíte si sami se sebou. Maximálně s nějakou podložkou, případně se svíčkami nebo aromalampou. Protože všechny okolní vjemy se při meditací počítají.

Jak začít s meditací

Co je meditace a kde vznikla?

Meditace je mentální cvičení, které se zaměřuje na uklidnění mysli, zlepšení koncentrace, snižování stresu a dosažení hlubšího stavu vědomí. Během meditace jednotlivec obvykle soustředí svou pozornost na určitý objekt, myšlenku, dech, nebo prostě se snaží vyprázdnit svou mysl od rušivých myšlenek. Cílem meditace je dosáhnout vnitřního klidu a harmonie, a někteří lidé ji také praktikují jako nástroj pro duchovní růst a sebepoznání.

Meditace má dlouhou historii a vyskytuje se v mnoha kulturách po celém světě. Není jasné, kde přesně meditace vznikla, protože se vyvíjela nezávisle v různých částech světa. Některé z nejstarších záznamů o meditaci pocházejí z Indie, kde se objevila před tisíci lety a byla součástí tradičního hinduistického a buddhistického učení. Buddhismus zejména zdůrazňuje meditaci jako důležitý prostředek k dosažení osvícení.

Meditace se však praktikovala také v jiných částech světa. V Číně se rozvinula tradiční taoistická meditace, zatímco v zenovém buddhismu se rozvinula zase jiná forma meditace. V islámu a judaismu existují také meditační techniky, a meditace byla součástí mnoha indiánských a domorodých kultur.

V moderní době se meditace stala populární po celém světě a byla studována z hlediska vědeckého výzkumu, který ukázal různé psychologické a fyzické výhody spojené s pravidelnou praxí meditace.

Jak začít s meditací?

Teď se pustíme do našich osmi profi tipů, jak s meditací začít. Nebojte, je to opravdu jednoduché a začít s ní může každý kdykoliv.

1, Najděte si klidné místo

Meditace se nejlépe cvičí na klidném a tichém místě. Pokud je to pro vás možné, najděte si místo, kde nebudete rušeni. To může být třeba váš pokoj, zahrada nebo místo u řeky nebo jezera. Já osobně mám právě nejraději, když je někde slyšet zvuk tekoucí vody nebo někde v lese, kde zůstanu sám a nerušen.

2, Najděte si pohodlné posezení

Důležité je najít si pohodlné a stabilní posezení, abyste se mohli soustředit na svou meditaci a ne na bolest v zádech. Pokud nejste zvyklí na posezení na zemi, můžete použít židli nebo polštářek. Meditace může také probíhat i v leže, ale tam hrozí riziko usnutí (pokus o vtip).

3, Zvolte si správný čas

Vhodný čas pro meditaci se liší podle individuálních preferencí a životního stylu každého jednotlivce. Klíčovým faktorem je vytvoření pravidelné meditační praxe, která bude pro vás udržitelná. Najděte si čas, kdy se budete moci věnovat meditaci bez rušení. Zde je několik možných časů pro meditaci:

Ráno po probuzení

Mnoho lidí preferuje meditaci ráno jako způsob, jak začít den. Meditace může pomoci nastavit pozitivní náladu a klidnou mysl pro den, který přichází. No a po meditaci si rozhodně udělejte čaj.

Večer před spaním

Meditace před spaním může pomoci uvolnit stres a napětí a připravit tělo na klidný spánek. Může také pomoci při zklidnění myšlenek, což usnadňuje usínání. Spánek je potom ničím nerušený a klidný. Máte problémy se spaním? Náš článek "Bojuješ s nespavostí?" vám poradí, co dělat.

Během pracovní přestávky

Krátká meditace během pracovního dne může pomoci obnovit energii, zvýšit produktivitu a zmírnit stres. A že ho v práci občas bývá až až. Nezapomeňte se také během sedavého zaměstnání protáhnout.

Kdykoli potřebujete odpočinout

Meditaci můžete praktikovat kdykoliv, kdy máte pocit, že potřebujete chvíli klidu a uvolnění. To může být během hektického dne, kdy jste pod tlakem, nebo když se cítíte nervózní.

Pravidelně v průběhu dne

Někteří lidé praktikují meditaci několikrát denně, například ráno, během oběda a večer. Tento přístup může pomoci udržet konzistentní meditační praxi.

Podle vaší životní rutiny

Vyberte si čas, který se nejlépe hodí k vašemu každodennímu rozvrhu. Pokud jste ranní ptáče, ráno bude vhodné, pokud máte rušný večerní program, můžete meditovat ráno nebo během dne.

    Není důležité, kdy konkrétně meditujete, ale spíše to, abyste si vytvořili pravidelnou praxi, která vám bude vyhovovat a kterou budete moci dodržovat.

    Jak začít s meditací

    4, Začněte s krátkými meditacemi

    Délka meditace závisí na vašich možnostech, dovednostech a životním rozvrhu. Meditace nemusí trvat dlouho, aby byla efektivní a i krátké meditační relace mohou přinést výhody. Můžete začít krátkými sezeními a postupně zvyšovat dobu, jakmile se to pro vás stane pohodlnější a získáte více zkušenosti.

    Zde je několik různých délek meditace, které můžete zvážit:

    Krátká meditace (5-10 minut)

    Krátké meditace jsou vhodné pro začátečníky nebo pro ty, kteří mají omezený čas. Krátká praxe může sloužit jako rychlé osvěžení, které vám pomůže uvolnit stres a zvýšit soustředění.

    Středně dlouhá meditace (15-30 minut)

    Toto je běžná délka meditace pro mnoho lidí. Dává vám více času na to, abyste se mohli ponořit do hlubšího stavu relaxace a klidu.

    Dlouhá meditace (30-60 minut a více)

    Někteří lidé preferují delší meditace, které jim umožňují zkoumat hlubší úrovně vědomí a prohlubovat svou praxi. Dlouhá meditace může být také součástí pokročilých technik.

    Variabilní délka

    Můžete také praktikovat meditaci s variabilní délkou, což znamená, že se neřídíte striktní časovou linií, ale meditujete tak dlouho, jak vám to vaše aktuální potřeby dovolují. To může zahrnovat krátké a dlouhé meditační relace podle situace.

      5, Soustřeďte se na dech

      Dech je základem každé meditace. Zaměřte se na svůj dech a na to, jak se vám nadechuje a vydechuje. Pokud se vám myšlenky začnou vracet, prostě se na ně nechte unést a poté se vrátíte zpět ke svému dechu. Většinou se doporučuje dýchat nosem, jak nádech, tak i výdech, ale ne u všech praktik to platí stejně.

      Při meditaci existuje několik různých technik dýchání a volba závisí na konkrétním stylu nebo typu meditace, který praktikujete. Následující jsou některé z nejběžnějších technik dýchání, které se používají při meditaci:

      Pozorování dechu

      Tato technika je velmi častá. Sedíte klidně a soustředíte svou pozornost na přirozený dech. Zásadní je neměnit dýchání, pouze ho pozorujete tak, jak je. Pokud se vaše mysl začne bloudit, vrátíte se k pozorování dechu.

      Hluboké dýchání

      Při této technice se soustředíte na pomalé a hluboké nádechy a výdechy. Cílem je uvolnění těla a snížení stresu. Obvykle se dýchá nosem a vydechuje ústy.

      Různé vzory dýchání

      Některé meditační techniky používají specifické vzory dýchání, jako je například rytmické dýchání s určitým počtem nádechů a výdechů. Tyto vzory mohou být součástí techniky pro dosažení určitého stavu vědomí.

      Mantrické dýchání

      V některých formách meditace se používají mantry nebo slova, která se spojují s dechem. Například při každém nádechu a výdechu můžete tichounce opakovat slovo nebo frázi.

      Dýchání do určitého místa těla

      V této technice se soustředíte na dech, který proudí do nebo z určitého místa těla, jako je srdce, břicho nebo čakry. Tímto způsobem můžete cítit spojení mezi tělem a myslí.

        Je důležité poznamenat, že není jedna správná technika dýchání pro meditaci, a to, kterou si vyberete, závisí na vašich preferencích a cílech meditace. Můžete také zkoušet různé techniky a najít tu, která vám nejvíce vyhovuje.

        6, Udržujte si pozornost

        Meditace není o tom, abyste své myšlenky potlačovali nebo je ignorovali. Je to spíše o tom, abyste si všimli svých myšlenek a nechali je projít. Soustřeďte se na své myšlenky a postupně je nechte odejít. Pokud vás začnou stresovat, nesnažte se je přetlačit, ale zkuste svůj myšlenkový pochod zaměřit někam jinam.

        7, Najděte si podporu

        Meditace může být samotářská činnost, ale může být užitečné najít si podporu od dalších lidí, kteří také meditují. Můžete se přidat do skupiny pro meditaci nebo si najít meditačního partnera. Já mám třeba s tímto trochu problém, protože ve více lidech se moje pozornost zabírá často na ostatní, ale zase když jsem sám, nevydržím tak dlouho.

        Jak začít s meditací

        8, Vyberte si techniku meditace

        Existuje mnoho různých technik meditace, které se liší v cílech, přístupech a tradicích. Zde je seznam některých z nejběžnějších technik meditace:

        Mindfulness (soustředěná pozornost)

        Tato technika se zaměřuje na pozorné vnímání přítomného okamžiku bez soudů nebo analýz. Meditující se soustředí na své myšlenky, pocity a vnímání, aniž by se do nich ponořoval. Mindfulness může být prováděna během běžných činností, jako je chůze nebo jídlo, nebo během klidné meditace.

        Tradiční meditace (zen, vipassana)

        Tyto formy meditace pocházejí z buddhismu a jsou často spojeny s hlubokým zamyšlením na určité aspekty existence. Zenová meditace se často provádí při sledování dechu, zatímco vipassana se zaměřuje na pozorování všech myšlenek a pocitů, které vznikají v mysli.

        Transcendentální meditace

        Tato technika, známá jako TM, zahrnuje opakování specifického slova nebo mantry, která má meditujícího přivést do hlubšího stavu vědomí. Je často praktikována dvakrát denně po dobu 15-20 minut.

        Léčebná meditace

        Některé formy meditace jsou zaměřeny na zlepšení fyzického nebo duševního zdraví. Patří sem meditace pro snížení stresu, léčení traumatu, meditace pro zlepšení spánku atd.

        Mantrická meditace

        Mantry nebo slova se opakují během meditace, často se zaměřením na jejich zvuky nebo významy. Mantrická meditace se provádí například v hinduismu nebo józe.

        Chakra meditace

        Tato technika vychází z hinduistické a jógové tradice a zaměřuje se na aktivaci a vyvážení energetických center (čaker) v těle.

        Meditace na vědomí dechu

        Tato jednoduchá technika zahrnuje pozorování přirozeného dechu, ať už jde o jeho rytmus nebo proudění vzduchu do a z těla.

        Vizualizační meditace

        Meditující si představují specifický obraz nebo situaci, často s cílem dosáhnout určitého cíle nebo stavu. Proces vizualizace často umocňují naše vlastní emoce spojené s daným podnětem.

        Loving-kindness meditace (metta)

        Tato forma meditace je zaměřena na kultivaci lásky, soucitu a dobré vůle směrem k sobě samému a k ostatním lidem.

        Tantrická meditace

        Tato technika vychází z tantry a je spojena s prožíváním spirituality a spojením těla a mysli.

          Je důležité si uvědomit, že neexistuje jedna "správná" technika meditace a volba závisí na vašich cílech a preferencích. Mnoho lidí zkouší různé techniky, než najdou tu, která jim nejvíce vyhovuje. Důležité je pravidelné cvičení a trpělivost při meditaci.

          Závěr

          Meditace může být pro začátečníky výzvou, ale s trpělivostí a praxí může být velmi užitečnou činností pro udržení duševního zdraví a vyrovnanosti. Pokud začnete s krátkými meditacemi a budete se postupně zlepšovat, budete si moci užít všechny pozitivní vlivy, které meditace může nabídnout. Vaše snaha se vám odvděčí klidnější myslí, lepším spánkem, při zvládání bolesti (fyzické i emoční) a samozřejmě se zredukuje i stres. Co vy, meditujete, nebo preferujete jinou formu uklidnění? A jakou?
          K uklidnění mysli rozhodně pomůže také digitální detox nebo naše tipy pro lepší den. Podělte se o článek s ostatními a ponořte se do hloubky vlastní mysli. Namasté.

          Digitální detox

          Zdroje
          ◾ VÁCLAV, Krejčík. Jóga, očista a rituály: Domácí jógové studio. Grada Publishing as, 2016.
          ◾ WEST, Michael. Meditation. The British Journal of Psychiatry, 1979.
          ◾ GUNARATANA, Henepola. Jednoduchá meditace pro každého. Grada Publishing as, 2012.
          ◾ VIDYAMALA, Burch; DANNY, Penman. Meditace pro zdraví: Praktický průvodce pro zvládání bolesti, nemocí a stresu pomocí všímavosti. Grada Publishing, as, 2015.
          ◾ MANOCHA, Ramesh. Why meditation?. Australian Family Physician, 2000.

          Další články

          Komentáře (0)

          K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

          Zanechat komentář