Jak se protáhnout v práci? 10 bezva tipů pro sedavá zaměstnání

22. 03. 2023Hynek Poul

Sedavé zaměstnání je v dnešní době stále běžnější a mnoho lidí tráví většinu svého pracovního dne seděním u počítače. Bohužel, tato práce může způsobit bolesti zad, krku a další problémy se zdravím, které jsou způsobeny nedostatečným pohybem. Proto je velmi důležité pravidelně cvičit a protahovat se, aby se zabránilo zdravotním komplikacím. V tomto článku se podíváme na několik jednoduchých způsobů, jak se protáhnout v práci.

 

Jak se protáhnout v práci

Zdroj: www.zdraviamy.cz/

Jak se protáhnout v práci?

Nyní ke konkrétním tipům. Nezapomínejte, že jakýkoliv pohyb je dobrý a pokud máte alespoň krátkou příležitost, využijte ji. Odmění se vám za to nejen vaše tělo, ale budete se také cítit lépe a práce půjde rychleji od ruky.

1, Vstávejte pravidelně od stolu

Pokud trávíte většinu dne seděním, je důležité pravidelně vstávat a stát. Pokud je to možné, zvažte stojící pracovní stůl, který vám umožní střídat polohy a nezatěžovat tak neustále stejné svaly. Existují o polohovatelné stoly, které vás upozorní, že už dlouho sedíte, nebo naopak stojíte. Samozřejmě jsou trochu finančně náročnější, ale co by přece zaměstnavatel neudělal pro spokojenost svých pracovníků, že?

2, Protáhněte si zápěstí a prsty

Práce na klávesnici může způsobit bolest v zápěstí a prstech. Pravidelně si proto můžete protáhnout zápěstí a prsty pomocí několika jednoduchých cviků. Snížíte tím i riziko získání syndromu karpálního tunelu. Pamatujete si ze školy na tzv. vějíře? Pokud ne, dejte vědět, nahraju vám instruktážní video 😁

3, Protáhněte si krk a ramena

Bolest v krku a ramenou může být způsobena špatnou polohou při sedění. Proto si můžete pravidelně protahovat krk a ramena, abyste uvolnili svaly a snížili napětí. Hýbejte hlavou do stran a dopředu, nikdy však ne hodně vzad. Rameny naopak hýbejte směrem nahoru - dozadu - dolů - dopředu nebo krouživými pohyby oboustranně.

4, Zvedněte nohy

Pokud máte na chvíli pauzu, můžete si zvednout nohy a protáhnout si lýtka. Tento cvik pomáhá zlepšit cirkulaci krve a způsobí, že se budete cítit méně unaveni. Pokud vás trápí oteklé nohy, tak vám to taky zaručeně pomůže. Stejně tak, jako naše úžasné bylinkové čaje.

Recenze Detoxito

5, Protáhněte si břišní svaly

Sedavá práce může vést k oslabení břišních svalů, což může způsobit bolest zad. Proto si můžete pravidelně protahovat břišní svaly pomocí několika jednoduchých cviků. Zde je jeden z nejrychlejších a nejúčinnějších.

Položte se na záda s pokrčenými koleny na podložce. Při výdechu zvedejte horní část těla směrem k nohám. S nádechem se pak pozvolna vraťte zpět na podložku. Tento cvičení je skvělé, jelikož zapojuje všechny partie břišních svalů. Jsou to vlastně takové pomalé sedy lehy, ne tedy kvůli získání svalů, ale spíše kvůli jejich protažení. Je důležité ho vykonávat plynule, aby mělo optimální účinek. Kdo by nezvládal tento cvik s pokrčenými nohami, může si je položit. Nebo zavzpomínejte na rozcvičku ve škole a máte hotovo.

6, Využijte pauzu na procházku

Pokud máte na pauzu delší čas, využijte ho na procházku. Pohyb na čerstvém vzduchu pomáhá snižovat stres, zlepšuje náladu a zároveň zlepšuje celkovou kondici. Prostě si tím uděláte lepší den.

7, Používejte míč na sednutí

Míč na sednutí může být skvělým pomocníkem pro udržení dobrého držení těla a zlepšení rovnováhy. Můžete si jej pořídit a používat jako kancelářskou židli. Díky tomu se automaticky protáhnete a cvičíte při každém sednutí.

8, Zkuste jógu nebo meditaci

Jóga je skvělým cvičením pro protažení celého těla a zlepšení flexibility. Existují různé cviky, které můžete cvičit i během práce, například cviky pro zápěstí nebo cviky pro krk. Pokud se cítíte vyčerpaní a máte všeho prostě plnou hlavu, dejte si krátkou meditační pauzu. Jak na to najdete v našem článku Jak začít s meditací.

9, Cvičte v pracovním pauzách

Pokud máte delší pauzu, můžete si zacvičit několik jednoduchých cviků na protažení těla. Existuje celá řada cvičení, která lze provádět i v omezeném prostoru, jako jsou například křížení nohou, protažení rukou a ramen nebo protahování svalů břicha.

10, Dýchejte hluboce

Hluboké dýchání může pomoci uvolnit napětí v těle a zlepšit krevní oběh. Zkusit si můžete každou hodinu udělat několik hlubokých nádechů a výdechů. Pomáhá to především ulevit od stresu.

Závěr

V závěru je tedy důležité si uvědomit, že pravidelné protahování a cvičení během pracovního dne může pomoci udržet zdraví a zlepšit kvalitu života. Pokud se vám podaří začlenit některé z těchto návyků do svého pracovního dne, snížíte riziko vzniku bolestí zad, zlepšíte celkovou pohodu a zvýšíte produktivitu. A nezapomínejte, je lepší se hýbat aspoň trochu, než vůbec!
K sedavému zaměstnání se samozřejmě pojí také užívání elektronických zařízení a proto vám doporučím přečíst článek zabývající se digitálním detoxem.
Máte nějaký zaručený trik, který pomáhá v práci vám? Podělte se o něj s námi v komentářích.

Digitální detox

Zdroje
◾ BURSOVÁ, Marta. Kompenzační cvičení. Grada Publishing as, 2005.
◾ STACKEOVÁ, Daniela. Cvičení na bolavá záda. Grada Publishing as, 2012.
◾ ANDREA, Levitová; BLANKA, Hošková. Zdravotně-kompenzační cvičení. Grada Publishing as, 2016.
◾ MARTA, Muchová; KARLA, Tománková. Cvičení s měkkým míčem. Grada Publishing as, 2010.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář