Jak na oteklé nohy? 8 magických triků, které zaručeně pomohou

08. 02. 2023Ing. Hynek Poul

Hledáte odpověď jak na oteklé nohy? Přinášíme řešení! Spousta z nás to zná, hlavně v letních měsících. Oteklé nohy, kotníky, prsty až neuvěřitelných rozměrů, bolest, někdy i vyčerpání. Jedná o velmi nepříjemnou záležitost, která může i nemusí mít nic společného se zdravím člověka. Víte však, že existují jednoduché triky, jak na oteklé nohy, nebo tomuto problému předcházet? Pojďme si nejdříve říci, co jsou časté příčiny.

Jak na oteklé nohy

Zdroj: www.chatar-chalupar.cz/

Příčiny oteklých nohou

V létě, či obecně v teplém prostředí nohy otékají častěji. Je to z toho důvodu, že jak se organismus snaží ochladit, roztahují se cévy, aby mohla krev rychleji proudit. Gravitace ale táhne tekutinu dolů do nohou a srdcenezvládá krev vypumpovat zpátky nahoru. Někteří z vás nám píší, že nechápou, jak jim mohou tak moc otékat nohy. “Vždyť přeci jím zdravě, mám dostatek pohybu a piju hodně vody?” Je to i váš případ?
Příčin této nemilé situace může být hned několik. Tyto patří k těm nejčastějším:

🦶 Dlouhé stání či sezení - bývá to typický problém sedavých zaměstnání v kanceláři, řidičů z povolání nebo naopak lidí pracujících v kadeřnictví či gastronomii.
🦶 Přibývající věk - s tím samozřejmě nikdo nic neudělá.
🦶 Následek po užívání léků - např. na krevní tlak, cukrovku, záněty nebo antikoncepce.
🦶 U žen často při těhotenství nebo po porodu.
🦶 Může jít i o chronické onemocnění např. jater, ledvin, štítné žlázy nebo srdce.
🦶 Nesprávně fungující lymfatický systém.
🦶 Nadváha a obezita - strašák moderní doby.
🦶 Špatná životospráva - alkohol, užívání velkého množství soli, kouření a další.

    Většinou nejde o závažné zdravotní problémy a oteklé nohy často rychle ustoupí. Pokud však tyto potíže přetrvávají delší dobu, nebo se dokonce mění v křeče, určitě doporučuji návštěvu lékaře. Člověk nikdy neví, zda se skutečně nejedná o něco více seriózního. 

    Detoxikační čaje

     

    Jak na oteklé nohy?

    Způsobů, jak si s tímto problémem poradit je hned několik. Některé pomáhají velmi rychle, jiné vyžadují větších změn. Pojďte se s námi podívat na nejlepší triky:

    1, Hoďte nohy nahoru

    Hoďte si nohy na chvilku na stůl, židli, parapet, dle vašeho uvážení. Nohy by však měli být nad úrovní srdce, aby krev začala lépe proudit po těle. Můžete pocítit velmi rychlou a účinnou úlevu během pár chvil.

    2, Ochlaďte nohy

    Z osobní zkušenosti vím, že velkou pomocí na oteklé nohy je zima. Často také tou nejrychlejší. Strčte nohy do kýble se studenou vodou, osprchujte je, nebo pokud máte tu možnost, běžte se projít potůčkem. Znáte pana Priessnitze a jeho léčbu vodou, chladem a prací? Doporučuji.

    3, Pohyb, pohyb, pohyb

    Zajisté, to dává smysl. Když se budu hýbat, rozhýbu tím i srdce, které bude lépe distribuovat kyslík v krvi a tím pádem ji i lépe rozhánět po těle. Po dlouhé procházce klidně opět hoďte nohy na stůl. A jestli nemáte moc příležitostí k pohybu, kroutit kotníky a přešlapovat můžete i v sedě a ve stoje.

    4, Masáž nohou

    Taková masáž, nejen nohou, od partnera je skvělá za jakékoliv situace. Doporučuji masáž od chodidel ke kolenům táhlými pohyby, aby se zadržovaná tekutina lépe rozproudila. Nebo si udělejte masáž nohou sami, i ta má kýžené výsledky. Použitím gelu nebo krému obsahující mátu či kafr účinky jenom podpoříte.

    5, Nesolte tolik

    Solení totiž zadržuje v těle vodu a sůl v jídelníčku obecně ovlivňuje krevní tlak a funkci ledvin. Za to vám poděkuje i vaše srdíčko.

    6, Nechoďte na slunce

    Já vím, to není zrovna ta nejlepší zpráva. Ale pokud nohy opravdu natíkají, je lepší to více nepokoušet. To samé platí pro vyhýbání se horkým místům (i v zimě) obecně, typicky sauna, vířivka nebo horká koupel.

    7, Noste pohodlnou obuv

    Kozačky a boty na podpatku se obecně nedoporučují nosit dlouhou dobu. Pokud můžete, noste je opravdu jen výjimečně. A když už, tak ať podpatek nemá 10 cm. Když máte možnost si do práce vzít pantofle, nejlépe zdravotní, využijte toho. V létě naopak není zcela dobré nosit dlouho žabky. A co takhle procházka bez bot někde v přírodě, na louce?

    8, Kompresní ponožky a punčochy

    Lékaři často doporučovaná metoda pro ty, kteří mají stereotypní pohyb - zde se opět vracíme k dlouhému stání a sezení bez možností výraznějšího pohybu. Pomáhají také buď jako prevence nebo i jako zmírnění potíží při problémech s křečovými žilami.

      Jak na oteklé nohy

      Zdroj: www.magistra.cz/

      Stravou proti oteklým nohám

      V neposlední řadě se musíme zmínit o vlivu stravy na oteklé nohy. Opět se vracíme k soli. Věděli jste, že se v Česku solí až 3x více, než by se mělo? Doporučená denní dávka soli je podle WHO (Světová zdravotnická organizace) asi 5 g soli denně. V České republice tento průměr dosahuje u žen asi 10 g, u mužů dokonce skoro 16 g!!
      Snížit příjem soli má pozitivní účinky na naše tělo. Docílit toho lze samozřejmě tím, že nebudeme tolik solit, ale např. také nekupovat již procesované potraviny, které představují asi ⅗ příjmu soli. Další ⅓ pak přichází do těla z nezpracovaných potravin a poslední ⅓ z dosolování a dochucování v kuchyni.
      Nejvíce soli přijímáme konzumací pečiva, polotovarů, sýrů, masných výrobků, dochucovadel a dobrot typu brambůrky, solené oříšky ale často i sladké potraviny.

      TIP: Zajímá vás více informací o soli? Přečtěte si také náš článek Sůl: Dvojsečný meč ve vašem jídelníčku

      Co jíst, když mám oteklé nohy?

      Dáme si to trochu podrobněji. Je důležité jíst potraviny, které obecně posilují cévní stěnu a podporují kolování krve v cévním oběhu. Tyto látky se řadí do skupiny flavonoidů a jejich nejznámějším zástupcem je rutin, který je hojně obsažen třeba v pohance. Nejste fanoušky této potraviny. Mrkněte na náš článek Jak přijít na chuť pohance a přesvědčte se o opaku.
      Na oteklé nohy výrazně pomáhá jíst zeleninu a ovoce, které mají močopudné účinky. Patří mezi ně třeba mrkev, salátová okurka, brusinky, vodní meloun (to známe všichni), dýně nebo červená řepa. Pozor však na dostatečný příjem tekutin.

      Sůl v jídelníčku     Strava na oteklé nohy

      Zdroj: 

      Oteklé nohy a bylinky

      Mezi nejužívanější pomoc z přírody jsou potom bylinky a bylinkové čaje.

      Některé bylinky mají diuretické vlastnosti, což znamená, že mohou pomoci podpořit odplavení přebytečné vody z těla a tím snížit otoky, včetně otoků nohou. Zde je seznam některých bylin, které se často používají pro zlepšení otoků:

      🌿 Petržel (Petroselinum crispum): Petržel obsahuje látky, které mohou podporovat močení a pomoci odplavit přebytečnou vodu. Můžete ji konzumovat čerstvou nebo přidávat do jídel a salátů.

      🌿 Kopřiva (Urtica dioica): Kopřiva má diuretické vlastnosti a může pomoci snížit zadržování tekutin v těle. Je možné ji konzumovat ve formě čaje jako kopřivového detoxu a podpořit tím také funkci jater.

      🌿 Šťovík (Rumex acetosa): Šťovík je tradičně používán jako diuretikum a může pomoci podpořit močení.

      🌿 Fenykl (Foeniculum vulgare): Fenykl může pomoci stimulovat močení a snížit otoky. Můžete připravit fenyklový čaj nebo přidávat fenykl do vašich jídel.

      🌿 Brusinka (Vaccinium macrocarpon): Brusinky jsou známé svými diuretickými vlastnostmi a mohou podporovat odplavení přebytečné tekutiny.

      🌿 Čekanka (Cichorium intybus): Čekanka je další bylina, která může mít diuretické účinky a pomoci snížit otoky. Má také další úžasné benefity.

      Je důležité mít na paměti, že bylinky by měly být užívány s rozumem a neměly by se překračovat doporučené dávky. Bylinky by měly být součástí vyvážené stravy a zdravého životního stylu, nikoli jediným řešením pro léčbu otoků.

      Závěr

      S problémy oteklých nohou se potýká asi 40 % dospělé populace. Výraznější počet zastoupených jsou ženy, ale i mužům se to nevyhne. Já osobně s tím jako muž mám zkušenosti od svých 16 let, kdy jsem začal chodit na brigádu jako číšník. Nyní mám zaměstnání spíše sedavé a problémy se občas objeví, hlavně právě v létě a po dlouhém cestováním. Nicméně to většinou není problém, který by nás brzdil od života, ale určitě ho dokáže znepříjemnit. 

      Takže co vy? Já jdu hodit nohy nahoru a uvařit si čaj. O čaji obecně si můžete více přečíst v našem dalším článku: Zajímavosti o čaji – 7 faktů, které vás překvapí

      Znáte někoho, kdo má problémy s oteklými nohami? Pošlete mu tento článek. A nebo se podívejte na více informací v článku o zadržované vodě obecně. Máte nějaký další tip, jak si ulevit od oteklých nohou? Podělte se o něj s námi v komentářích.

      Zajímavosti o čaji

      Zdroje
      ◾ Gorman WP, Davis KR, Donnelly R. Swollen lower limb: general assessment and deep vein thrombosis. West J Med. 2001
      ◾ https://www.goodie.cz/a/7-pricin-otekani-nohou-a-jejich-reseni-aby-otoky-byly-minulosti
      ◾ Ortega MA, Fraile-Martínez O, García-Montero C, Álvarez-Mon MA, Chaowen C, Ruiz-Grande F, Pekarek L, Monserrat J, Asúnsolo A, García-Honduvilla N, Álvarez-Mon M, Bujan J. Understanding Chronic Venous Disease: A Critical Overview of Its Pathophysiology and Medical Management. J Clin Med. 2021
      ◾ CASKOVÁ, Petra. Léčivé byliny v České republice a jejich využití v závislosti na obsažených účinných látkách. 2022.
      ◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.

      Další články

      Komentáře (2)

      • dobry den , mam problem kazdy rok s nohama ze mi otekaji . zrovna i tedka a snazm-se to nejak zmasirovat a nejake čaje. uvidim co mi to udela . nebo mi mizete poradit ??? 775080199 . dekuji

        pop toader
      • Super článek, díky za tipy! A musím rict, ze jsem ty vaše čaje vyzkoušela a mohu jen doporučit, opravdu pomáhají na oteklo kdy a celkove se odvodnit

        Blanka Chvojkova

      Zanechat komentář