
Čekanka, tahle kráska má mnoho účinných látek. Mezi ty významné patří velké množství inulinu a hořčin. Bylinkáři dost často sbírají pouze její květ, i přes menší obsah účinných látek. Největší poklad se totiž skrývá v zemi v kořenu, který se sklízí v létě až na podzim. A ten nám dal vždycky nejvíc zabrat.
Pamatuju si jak jsme soutěžili s bratránkem a bráchou, kdo toho nasbírá co nejvíc. Běhali jsme od rostliny k rostlině a snažili jsme se jí vyškubnout ze země na první dobrou. Ach, ta naše záda! 😂
A k čemu je čekanka obecná nejlepší?
- čekanka podporuje lepší trávení
- působí protizánětlivě
- zlepšuje látkovou výměnu
- zlepšuje funkci jater a žlučníku
- zlepšuje chuť k jídlu
- bojuje proti cukrovce
- podporuje vylučování škodlivých látek z těla pomocí krve
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- je vhodná na centrální nervovou soustavu
- i jako obklad na bolavé klouby
Chuť čekanky a její využití
Čekanka má poměrně nahořklou chuť. Využívá se ve formě čaje, tinktury nebo obkladu.
I v kuchyni najde využití, a to zejména ve formě salátů a polévek. Z praženého kořene se také připravuje náhražka kávy, která je vhodná pro všechny, kteří upřednostní bezkofeinovou verzi kávy.
Komentáře (0)
K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!