Účinky šípku - Zázrak, který posílí imunitu a pomůže i zhubnout!

20. 09. 2023Hynek Poul

Šípek je malý poklad přírody, který je známý pro své vynikající zdravotní výhody, bohatý obsah vitamínů a minerálů a široké spektrum použití v domácích receptech. V tomto článku se podíváme na zub šípku: co vlastně šípek jena účinky šípku, jeho sběr a zpracování a také na několik způsobů, jak ho můžete využít doma.

Šípek účinky

Šípek pochází z mírného pásma a nejvíce roste v Evropě, Asii a Severní Americe. Na trhu můžeme najít mnoho forem šípku - sušené plody, šťávy, marmelády, čaje nebo jejich přísady. Pojďme se zblízka podívat, jaký zázrak roste v našich končinách.

Šípek: Co to vlastně je?

Šípek je plod růže šípkové (Rosa canina), ale i některých dalších druhů růží. Tento malý, šišatý plodvýraznou červenou nebo oranžovou barvu a obsahuje malá semínka obklopená dužnatým obalem. Je oblíbený pro svou bohatou chuť a vůni, která kombinuje sladkou a kyselou notu ale také pro své úžasné zdravotní benefity.

Zajímavost: Víte, odkud pochází úsloví “Jdi k šípku!” - Toto spojení se užívá pro lidi, od kterých chceme, aby nám dali pokoj a odešli někam jinam. Pod šípkem se totiž podle legend nachází vchod do pekla, stejně jako třeba v různých jámách a jeskyních Volně by se tak toto úsloví dalo přeložit i jako “Jdi k čertu!”.

Sběr a zpracování šípku

Nejlepší doba na sběr šípku je obvykle na konci léta nebo na začátku podzimu, kdy jsou plody zralé. Konkrétně tedy konec září / začátek října. Na sběr také doporučuji vzít s sebou nůžky, starší oblečení a rukavice, protože keř je pichlavý a jeho trny se vám mohou zabodnout do kůže.

Pokud si chcete z šípku převážně udělat čajnečekejte až na první mráz a sbírat plody tedy před ním. Přemrzlé plody jsou zase vhodnější spíše do marmelád a omáček, protože jsou sladší. Sbírejte pouze plody, které jsou zralé, červené nebo oranžové, na dotek by měly být stále tvrdé a pružné. Před zpracováním šípku důkladně omyjte a odstraňte stonky a suché nebo poškozené části.

Šípek účinky

Sušení šípků

Platí zde takové nepsané pravidlo, čím rychleji, tím lépe. Rychlost usušení má vliv na zachování blahodárných živin v šípku. Existuje několik způsobů, jak šípky usušit a záleží také právě na tom, v jakém stavu je nasbíráme. Šípky můžeme sušit celé nebo rozkrojené napůl. Vždy je však důležité, aby byli řádné očištěné a taky je třeba si dávat pozor na hnědá místa a plísně.

Šípky v celku se poté samozřejmě suší déle, proto osobně doporučím je rozříznou napůl. Možná trochu překvapivě je nejlepším způsobem sušení v sušičce na ovoce a zeleninu. Další možností je sušení v troubě při nízké teplotě (cca 40 - 50° C) a zde je důležité si dát pozor, aby se slupky nespálily. Někdo doporučuje při sušení v troubě ji nechat pootevřenou. Šípky se také mohou sušit volně na vzduchu a slunci, ale to trvá celkem dlouho a tím se zvyšuje riziko plesnivění. Výsledek by měly být tvrdé a krásně rudé plody šípku, které jsou lehce rozdrtit nebo rozlomit.

Účinky šípku na zdraví

Nyní se podíváme na to, jaké zdravotní benefity má užívání šípku. Je to opravdový zázrak a klidně bychom ho mohli zařadit mezi superpotraviny. Nejen, že obsahuje mnoho úžasných látek, ale překvapivě pomáhá třeba i s lepším trávením nebo při snaze o redukci váhy. Staří Řekové nazývali šípek plodem bohů, protože dokonce posiluje libido a potenci.

1, Vysoký obsah vitamínu C a dalších prvků

Kromě rakytníku neobsahuje žádný plod tolik vitamínu C, jako šípek. Vitamín C je nezbytný pro řadu klíčových funkcí v těle, a proto má pozitivní vliv na zdraví:
  • Posiluje imunitní systém: Vitamín C pomáhá tělu bojovat proti infekcím a nemocem tím, že podporuje tvorbu bílých krvinek, které jsou zodpovědné za obranu před patogeny.
  • Antioxidanty: Vitamín C je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. To může pomoci snížit riziko onemocnění srdce, rakoviny a dalších chronických onemocnění.
  • Zdravá kůže: Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, což zlepšuje zdraví pokožky a vlasů. Může také pomoci snižovat známky stárnutí, jako jsou vrásky a pigmentové skvrny.
  • Kromě vitamínu C obsahuje šípek také draslík, hořčík, vápník, fosfor a další prvky ve stopovém množství.

2, Antioxidanty

Kromě vitamínu C obsahuje šípek také další antioxidanty, jako jsou flavonoidy, karotenoidy a fenolické sloučeniny. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, což může snížit riziko chronických onemocnění, včetně srdečních onemocnění a rakoviny.

3, Zdravé srdce

Pravidelná konzumace šípku může přispět ke zlepšení zdraví srdce. Kromě vitamínu C obsahuje šípek také vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Antioxidanty v šípku mohou také chránit cévy před poškozením a zánětem.

4, Zlepšení trávení

Vláknina v šípku podporuje zdravou trávicí soustavu a reguluje stolici a to právě díky obsahu pektinu, který působí jako přírodní prebiotikum. Tím tedy spadá do skupiny nestravitelné vlákniny, která pomáhá zvyšovat populaci zdravých bakterií a díky ní se lépe vstřebávají i vitamíny. To může pomoci prevenci zácpy a jiných trávicích potíží, jako je třeba nafouklé břicho.

Detoxito recenze

5, Podpora při hubnutí

Teď začnu trochu vědecky. Japonští vědci zjistili ve studii z roku 2015, že šípky pomáhají hubnout! Zkoumali skupinu 32 lidí, kteří měli BMI vyšší než 25 (nadváha), kdy polovině podávali placebo a druhé polovině tabletu s výtažkem z šípku. Po 12 týdnech zjistili, že skupině užívající šípek se snížilo množství tzv. útrobního tuku (viscerální tuk, který má chránit naše orgány v dutině břišní). A nejen to, dolů šla také celková hmotnost a tím i ukazatel BMI. Navíc se jedná o přírodní podporu redukce váhy a jak jistě víte, s tím se snažíme pomoci i my. A stejně jako u našich čajů člověk nemůže čekat zázraky jednoduše, musí tomu jít naproti. Odkaz na studii v angličtině přidávám sem na konec článku.

6, Podpora kloubů

Díky svým protizánětlivým vlastnostem může šípek pomoci snižovat zánět a bolest spojenou s artritidou a jinými onemocněními kloubů. Zjednodušeně se to dá popsat tak, že když máme třeba zánět v kloubu, jsou na vyřešení tohoto problému poslány bílé krvinky. A jelikož je jich někdy mnoho, mohou vypustit velké množství volných radikálů a šípky tak tento proces regulují, aby se jich moc neusídlilo v chrupavkách, čímž je chrání. To má za výsledek snížení bolesti a zlepšení pohyblivosti kloubů.

7, Posílení imunitního systému

Nebojte, na spojení šípek a imunita se nedá zapomenout. Díky vysokému obsahu vitamínu C a dalších antioxidantů může šípek pomoci zlepšit imunitní systém a snížit riziko infekcí, včetně nachlazení a chřipky. Takže je opravdu nejvyšší čas na přírodní šípkovou pomoc, protože toto období už nám klepe na dveře. Šípek je také obsažen v naší čajově směsi na podporu Imunity a my jsme moc dobře věděli, proč by tam měl být.

8, Podpora kognitivního zdraví

Některé studie naznačují, že antioxidanty obsažené v šípku mohou mít pozitivní vliv na kognitivní zdraví a paměť. Mohou chránit mozkové buňky před poškozením a zlepšit kognitivní funkce, za což částečně může právě i vitamín C a obsažený fosfor a hořčík.

9, Zdravé dásně a zuby

Vitamin C a vápník obsažený v šípku jsou důležité pro zdraví dásní a zubů. Šípek může pomoci prevenci onemocnění dásní a posilovat zubní sklovinu.

10, Regulace krevního tlaku

Některé studie naznačují, že šípek může pomoci snížit krevní tlak díky svým vlastnostem na rozšiřování cév. Dalším přírodním pomocníkem pro snížení krevního tlaku je pak hloh obecný, který občas bývá s šípkem zaměňován, protože má také červené bobulovité plody.

Je třeba poznamenat, že účinky šípku na zdraví mohou být zlepšeny, když se konzumuje jako součást vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Můžete si vychutnat šípek ve formě čaje, marmelády, sirupu nebo čerstvě, a tím si dopřát jeho bohaté výhody pro zdraví. A jak na tyto skvosty se podíváme v další části článku.

Co udělat z šípku?

Nyní se podíváme na nejtradičnější užití šípku. Je možné si šípek dát i samotný sušený jako zdravou součást svačiny nebo si ho přihodit do jogurtu či kaše.

Šípkový čaj

Nejznámějším produktem z šípku je šípkový čaj. Máme dva různé způsoby, jak si čaj připravit. Buď z šípků sušených, nebo čerstvých.

Ze sušených šípků - Stačí vzít usušené šípky (cca 2 polévkové lžíce na 1 litr vody), zalít je studenou vodou a poté dát na plotnu. Teplota nápoje by neměla přesáhnout 70° C, aby z šípků nevyprchali všechny vitamíny a další látky. Rozhodně šípky nezalévejte horkou vodou nebo nenechávejte čaj přivést k varu

Z čerstvých šípků - proces přípravy je stejný jako u předchozího, jen s tím rozdílem, že čerstvé šípky před vložením do hrnce buď nakrájíme nebo rozmačkáme.

Tento čaj je bohatý na vitamín C a má vynikající nakyslou chuť, kterou ocení jak dospělí tak i děti. Můžete dle libosti dochutit trochou medu, citronem nebo zázvorem. Výtečný je jak v horké, tak i ledové podobě a po jednom zalití nemusíte šípky hned vyhazovat. Druhý a dokonce i třetí výluh stále chutná skvěle, i když chuť již není tak intenzivní.

Tip: Jsi čajový nadšenec? Přečti si také náš článek Zajímavosti o čaji: 7 faktů, které vás překvapí

Šípek účinky

Šípková marmeláda

Šípková marmeláda je lahodným džemem vyrobeným z plodů šípku, které jsou bohaté na vitamín C a mají charakteristickou sladce-kyselou chuť. Zde je základní recept na šípkovou marmeládu:

Suroviny

500 g zralých šípků
250 g cukru
250 ml vody
Šťáva z 1 citronu (volitelně)

Postup

  • Nejprve musíte připravit šípky. Odstraňte stonky a vyjměte semínka, která obsahují chloupky. Ty by mohly být nepříjemné v ústech, takže se snažte odstranit co nejvíce chloupků.
  • Nakrájejte připravené šípky na menší kusy. To pomůže urychlit proces vaření a umožní lepší extrakci šťávy.
  • Vložte nakrájené šípky do hrnce a přidejte vodu. Pokud chcete, můžete přidat šťávu z citronu pro zvýraznění chuti.
  • Přiveďte směs k varu, snižte teplotu a vařte šípky na mírném ohni asi 30-40 minut, dokud nezměknou a nejsou měkké. Během vaření občas promíchejte.
  • Jakmile jsou šípky měkké, použijte tyčový mixér na rozmixování směsi na hladkou pastu. Doporučuji tuto směsku ještě prohnat přes jemné sítko, abyste oddělili poslední zbývající kousky a nečistoty.
  • Vraťte pastu zpět do hrnce a přidejte cukr. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se marmeláda nezahustí. To může trvat asi 20-30 minut. Marmeláda by měla mít konzistenci podobnou džemu.
  • Hotovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a ihned je uzavřete víčkem. Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
  • Skladujte šípkovou marmeládu v chladu a temnu.

Toto je základní recept na šípkovou marmeládu. Můžete ho upravit podle svých preferencí tím, že přidáte další ingredience, jako je vanilka nebo skořice pro zvýraznění chuti.

Šípkový sirup

Šípkový sirup je skvělý způsob, jak si uchovat výhody šípku na delší dobu. Zde je recept na přípravu šípkového sirupu:

Suroviny

500 g čerstvých šípků
500 ml vody
200 g cukru (můžete přidat více nebo méně podle chuti, ale čím méně, tím lépe)

Postup

  • Šípky omyjte a očistěte. Odstraňte stopky a vyhoďte všechny poškozené nebo zhnědlé části.
  • Nakrájejte šípky napůl a odstraňte semena. Můžete použít malou lžičku nebo nožík.
  • Vložte vyčištěné šípky do hrnce a zalijte vodou. Nechte je vařit na mírném ohni asi 30 minut, dokud nezměknou.
  • Poté směs přesuňte do mixéru a rozmixujte ji na hladkou pastu.
  • Tu vrátíme zpět do hrnce a přidáme cukr. Vařte na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs začne znovu vařit.
  • Nechte směs vařit po dobu asi 10 minut nebo dokud nepřijme sirupovou konzistenci. Mějte na paměti, že sirup ztuhne trochu po vychladnutí, takže nemusí být příliš hustý.
  • Když je sirup hotový, přelijte ho do čistých sklenic a uzavřete víčka.
  • Sklenice s šípkovým sirupem můžete skladovat v chladničce. Měli byste jej spotřebovat během několika týdnů.

Tento šípkový sirup můžete použít k dochucení čaje, smoothie, koktejlů nebo ho můžete použít jako sladidlo do různých pokrmů. Pamatujte, že šípkový sirup je velmi bohatý na vitamín C a má mnoho zdravotních výhod.

Šípkový olej

Z šípků lze vyrobit i šípkový olej, který má využití v kosmetickém průmyslu díky svým hydratačním vlastnostem pro pleť a vlasy. Jeho domácí příprava je však velmi časově náročná a výsledky jsou opravdu malinkaté. Pokud byste však chtěli olej doma vyzkoušet vylisovat, dejte mi vědět a já zpracuji speciální článek na přípravu šípkového oleje.

Šípková omáčka

Kdo by neznal legendární scénu z českého filmu Slavnosti sněženek, kde se místní myslivci nemohli dohodnout, na jaký způsob divočáka upravit. Jedni tvrdí, že klasicky s knedlíkem a se zelím, druzí zase že hřbet a kýta jsou nejlepší na šípkové omáčce a pajfálským knedlíkem, ovšem vařeným v ubrousku. No a jak uvařit šípkovou omáčku? Tady máte recept:

Ingredience

  • 1 šálek šípkového džemu nebo šípkového pyré
  • 1/2 šálku vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky (pro zahuštění)
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky mletého kmínu (volitelně)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

Příprava šípkového džemu nebo pyré

  • Pokud používáte šípkový džem, můžete tento krok přeskočit.
  • Pokud máte čerstvé šípky, začněte tím, že je očistíte od semen a vlákna.
  • Pak šípky povařte ve vodě, dokud nezměknou (asi 15-20 minut). Poté je rozmixujte na hladkou pastu nebo šípkové pyré.

Příprava omáčky

  • V hrnci rozehřejte máslo na středním ohni.
  • Přidejte cukr a nechte ho lehce rozpustit, občas míchejte. Pokud chcete omáčku sladší, přidejte více cukru. Ale zase pozor, ať se vám z toho nestane karamel.
  • Poté přidejte hladkou mouku a míchejte, dokud se vytvoří hladká směs, taková jemnější jíška. To pomůže zahustit omáčku.
  • Přidejte šípkový džem nebo pyré a vodu do hrnce.
  • Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  • Pokud chcete chuť omáčky trochu více podpořit, můžete přidat mletý kmín (pokud ho používáte), sůl a pepř podle své chuti.
  • Nechte omáčku vařit na středním ohni asi 5-10 minut, nebo dokud nezhoustne a nezíská požadovanou jemnou konzistenci.

Podávání

Šípkovou omáčku můžete podávat k pečenému nebo grilovanému masu, drůbeži, rybě nebo zelenině. Co vy, děláte šípkovou doma?

Závěr

Šípek je opravdový zázrak přírody, který nás obdarovává svými výjimečnými zdravotními výhodami a širokým spektrem využití v kuchyni a kosmetickém průmyslu. Pokud máte možnost, zkuste si ho sbírat a využívat v různých receptech pro zvýšení svého zdraví a pohody. Pokud trpíte na podzimní rýmičky a nachlazení, přečtěte si také náš článek Jak posílit imunitu nebo se s námi pusťte do očisty těla, která pomáhá orgánům s jejich přirozenou funkcí a tím i podporou imunitního systému. A jak používáte šípek vy?

Jak posílit imunitu

Zdroje
◾ TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny. Léčivé byliny, rady a zkušenosti, 1991
◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.
◾ İLYASOĞLU, Huri; ARPA, Tuba Eda. Effect of brewing conditions on antioxidant properties of rosehip tea beverage: study by response surface methodology. Journal of Food Science and Technology, 2017.
◾ COHEN, Marc. Rosehip: an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář