Domácí ledový čaj. Jak ho připravit?

19. 06. 2024Aneta Bernátková

 

Existuje několik způsobů přípravy domácího ledového čaje. Možná si říkáte: “Co je na tom těžkého?”. Opravdu NIC! V tom je ta krása. Ledové čaje jsou jak jednoduché na přípravu, tak skvělým osvěžujícím nápojem v horkých letních dnech.

Jak připravit domácí ledový čaj?

Není však zcela dobré to s ledovými nápoje přehánět v létě obecně, abychom náš organismus moc nešokovaly a on se s tímto velkým teplotním rozdílem stihl vyrovnat. Jako inspiraci na přípravu čajů jsme si pro vás připravili 3 jednoduché postupy na přípravu tohoto lahodného letního nápoje hezky krok za krokem.


1. Klasický ledový čaj

Co potřebujete
  • Čaj - nejlépe sypaný, ale může být i sáčkový (cca 5 sáčků)
  • 1,5 litru vody
  • Sladidlo dle preferencí - med, cukr... (ale nemusí být vůbec)
  • Kousek citronu nebo limetky
  • Led

Postup
  • Přiveďte vodu k varu.
  • Zalijte horkou vodou čaj a nechte louhovat asi 5 minut.
  • Poté čaj přeceďte přes sítko nebo vyjměte čajové sáčky.
  • Přidejte sladidlo dle chuti a dobře promíchejte.
  • Počkejte, dokud se nápoj neochladí na pokojovou teplotu.
  • Můžete přidat kousek citronu, limetky nebo dalších citrusů.
  • Nápoj přelijte do láhve s víkem a vložte do lednice.
  • Podávejte ochlazené s ledem.

 

Můžete také vyzkoušet různé varianty s přidáním ovoce nebo bylinek pro zajímavější chuť.

Přírodní očistné čaje Detoxito

I Ivanka Bartesková si vzala čaje na dovolenou na Zanzibar, aby si mohla užít jejich skvělou chuť v ledovém podání

2. Příprava čaje pomocí procesu macerace

Macerace je proces, kdy se používá k zalití čaje studená voda namísto horkého louhování. Tato metoda se nazývá také cold brew, neboli vaření za studena. Vyzkoušejte následující recept.

Co potřebujete
  • Čaj - nejlépe sypanýale může být i sáčkový (cca 6 sáčků - černý, zelený nebo bylinný čaj podle výběru)
  • 2 litry studené vody
  • Sladidlo dle preferencí - cukr, med... (nemusí být vůbec)
  • Plátky citronu, dalšího ovoce dle chuti nebo lístky máty na ozdobu

Postup
  • Vezměte si velkou nádobu nebo džbán s víkem.
  • Vložte do něj čaj a přilijte studenou vodu.
  • Přidejte sladidlo dle chuti a dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.
  • Přiklopte nádobu a nechte macerovat v ledničce po dobu 6-8 hodin (nebo přes noc) a nechte čaj v nádobě po celou dobu louhování.
  • Po uplynutí času vyjměte nápoj z lednice a promíchejte. Následně čaj sceďte, příp. vytáhněte sáčky.
  • Podávejte s ledem a plátky citronu nebo lístků máty na ozdobu.


3. Ledové čajové kostky

Třetí možností, jak na trochu jiný ledový čaj, je si čaj klasicky uvařit dle chuti a nalít ho do forem na led. Tyto ledové čajové kostky poté můžete hodit do sklenice s vodou, které ji nejen ochladí a udrží studené, ale přidají i jemnou čajovou chuť. Hodí se i do míchaných alko i nealko drinků a můžete různě experimentovat s jejich příchutěmi a kombinacemi.

Já osobně zbožňuji mátové ledové kostky do vody nebo do domácí bezinkové šťávy, či ledovky z našeho čaje na podporu Imunity

Nezapomeňte, že všechny naše čaje se dají užít jak v horké, tak i v ledové formě a jejich účinky i benefity zůstanou zcela zachované!

 

Bylinkové dědictví Detoxito - Příběh, který zaujme i tebe
Zdroje
◾ KOLOFIKOVÁ, Kateřina. Příprava ledových čajů a stanovení jejich nutričních znaků. 2020.
◾ CHROMÁ, Jana. Fyziologické účinky čaje na lidský organismus. 2014.
◾ PÖSSL, Martin. Čaj jako životní styl. Grada Publishing as, 2010.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář