Hloh obecný a srdce: Jaké kouzlo s ním dokáže?

14. 10. 2021Hynek Poul
Hloh a srdce


Srdce je nepostradatelným orgánem našeho těla, který se stará o distribuci krve a kyslíku do všech buněk. Zdraví srdce je klíčové pro celkovou pohodu a dlouhověkost. Jedním z přírodních pomocníků, který může poskytnout podporu pro naše srdce, je hloh obecný, léčivá rostlina se zajímavou historií a účinnými vlastnostmi.

Původ hlohu

Hloh obecný, latinsky Crataegus, je stálezelený keř či strom, který roste v mírném podnebí po celém světě. Jeho historie sahá až do starověkého Řecka a Říma, kde byl používán k léčbě různých onemocnění, zejména srdce. V moderní době se stále více vědeckých studií zaměřuje na potenciální výhody hlohu pro zdraví srdce.

Vlastnosti hlohu

Jak zmiňuje Farmer-Knowles (2011), hloh obsahuje celou řadu bioaktivních látek, včetně flavonoidů, polyfenolů a vitamínů, které mohou přinášet řadu zdravotních výhod. Jeho účinné látky mohou pomoci zlepšit krevní oběh, snížit krevní tlak, a dokonce i zlepšit funkci srdečního svalu. Především se zdá, že hloh má schopnost rozšiřovat koronární tepny, což zvyšuje přísun krve a kyslíku do srdce.

Účinky hlohu na srdce

💖 Snížení krevního tlaku: Hloh může snížit vysoký krevní tlak, což je jeden z hlavních rizikových faktorů pro srdeční onemocnění.

💖 Podpora srdečního rytmu: Také může pomoci upravit srdeční rytmus a pomoci lidem trpícím arytmie.

💖 Zlepšení srdečního výkonu: Studie naznačují, že hloh může pomoci zvýšit srdeční výkon a snížit únavu během fyzické aktivity.

💖 Antioxidanty: Obsažené antioxidanty v hlohu mohou chránit srdce před poškozením způsobeným volnými radikály.

💖 Podpora cévního zdraví: Hloh může pomoci udržet cévy pružné a zlepšit krevní oběh.

Čaj z hlohu obecného

Hloh lze konzumovat v různých formách. Nejběžnější jsou čaje, tinktury a doplňky stravy obsahující extrakt z hlohu. Čaj se připravuje ze sušených nebo čerstvých plodů. Pokud užíváte sušené, doporučujeme dát 1-2 lžičky na hrníček (250 ml), pokud jste si právě byli natrhat čerstvé, pak je to cca 4 kuličky hlohu na hrníček. Záleží na každém z nás, někdo má raději slabší, někdo silnější čaj. Ten je také známý svou příjemnou nasládlou chutí. Doporučujeme však konzultovat s lékařem, než začnete užívat jakékoliv bylinné produkty, zejména pokud máte již diagnostikované srdeční onemocnění nebo užíváte léky na srdce.

    Jen pozor na trny, jak můžete vidět na fotce.🧐

    Hloh a srdce


    S ohledem na své potenciální výhody pro zdraví srdce a mnoholetou historii používání v tradiční medicíně si hloh obecný zaslouží pozornost všech, kteří chtějí pro své srdce udělat něco navíc pomocí přírodních prostředků. Hloh je součástí našeho večerního detoxu, takže kdo ještě nezkoušel směle do toho! 🌿

    Detoxikační čaje

    Zdroje
    ◾ TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny. Léčivé byliny, rady a zkušenosti, 1991.
    ◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.
    ◾ ŠKRDLOVÁ, Kamila. Účinky léčivých rostlin na lidský organismus. 2018.
    ◾ IVETA, Bulánková. Léčivé rostliny na naší zahradě. Grada Publishing as, 2005.
    ◾ FARMER-KNOWLES, H. Léčivé rostliny od A do Z. Praha: Metafora, 2011.

    Další články

    Komentáře (0)

    K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

    Zanechat komentář