Zajímavosti o čaji – 7 faktů, které vás překvapí

01. 02. 2023Ing. Hynek Poul

Čaj. Blahodárný nápoj známý již tisíce let. Každý z nás ho zná a určitě i někdy pil. Někdo ho rád horký, někdo preferuje studenou osvěžující variantu. Zelený, černý, bílý, červený, žlutý, ovocný, bylinný. Co o čajích ale vlastně víme? Nebo spíš nevíme?

Hledáte informace a zajímavosti o čaji? Přinášíme 7 známých i méně známých faktů, které se pojí s tímto tradičním nápojem. Ať už historických, tak i trochu kurióznějších. Jste připraveni? Běžte si uvařit šálek, tak jako to dělá i 80 % obyvatel Česka a pojďte se mnou zjistit, co čaj vlastně je.

Zajímavosti o čaji

Zdroj: ahmadtea.cz

Věděli jste, ...

1, odkud čaj je?

Nejstarší zmínka o kultivaci čajovníku (rostlina Camellia - někdy i Thea - Sinensis) a pití čaje pochází z Číny. Jejich tradice tvrdí, že před 5 000 lety císaři Šen-nungovi (zvaný také jako “Božský zemědělec”) jednoho dne spadl lístek do převařené vody a jeho vůně ho okamžitě okouzlila. Když vody vychladla, zjistil, že je i na chuť nápoj velmi dobrý. A tak vznikl vůbec první šálek čaje na světě.

2, kde ve světě se pije nejvíce čaje?

Statistika pití čajů ve světě vás možná překvapí stejně tak jako mě. U nás jsme zvyklí především na čaj v zimě. Nejvíce se však čaj pije v zemích s horkými podmínkami a blízko rovníku, hlavně jako osvěžení v parných dnech. Na žebříčku jsou na prvních místech spotřeby na počet obyvatel Turecko (7,5 kg/rok), Mauritánie a Maroko. Také vás překvapilo, že Británie tam není? Nebojte, obsadila pátou příčku. Ale Irsko je dokonce ještě před ní! Česko se v tomto žebříčku usadilo až na 79. místě. Nu což, v pití piva jsme stále světová jednička.

3, kdy se čaj dostal do Evropy?

Na tuto otázku se nedá odpovědět zcela jednoznačně. Nejstarší písemná zmínka o čaji pochází z roku 1559, kdy byl však čaj “teprve” poprvé Evropany popsán. Historici se nejvíce shodují na roku 1610, kdy Holanďané dovezli čaj z ostrova Jáva. Koncem 17. století začali Holanďané a Angličané sázet čajové plantáže ve svých koloniích ve velkém a nápoj se tak dostal do širokého povědomí veřejnosti.

Detoxikační čaje

 

4, že pojem “Čaj o páté” není z Anglie?

Divné, že? Každý z nás, když tento pojem slyší, tak si představí anglickou smetánku, jak popíjí čaj v onu konkrétní odpolední hodinu. Původně se tento zvyk začal používat ve Francii a až později se dostal přes Lamanšský průliv.

5, proč Angličané pijí čaj s mlékem?

Celý život žiju v tom, že ho tak prostě Angličané mají rádi a patří to k jejich zvykům. Ono to tak v dnešní době již je, ale víte, proč vůbec začali dávat do čaje mléko? Aby ochladili porcelán a nespálili si ruce a ústa.

6, že má čaj čistící účinky?

Jasně, to přece ví každý, že se dá tělo čajem krásně detoxikovat. Věděli jste ale, že nápoj třeba skvěle působí proti mastnotě? Tím mám na mysli třeba v kuchyni, při utírání prachu nebo leštění nábytku. Nezůstávejme však jenom u domácností. Máte suché vlasy a roztřepené konečky? Při mytí vlasů si do vody přidejte i čaj! Budete mít krásně pružné a zářivé vlasy bez mastnoty.

7, že tein a kofein jsou jedna a ta samá látka?

Ano, kofein je v kávě a tein zase v čaji. Dříve se věřilo tomu, že se jedná o dvě úplně různé látky. Opak je samozřejmě (tedy aspoň v tomto případě) pravdou. Nejdříve se povzbuzující účinky zkoumaly v kávě, a tak vznikl název kofein (k od slova káva). Až o několik desítek let později se začaly provádět pokusy s podobným zaměřením na čajích a vznikl název látky tein (t jako té, čaj). Až po dalších letech se přišlo na to, že jsou obě látky naprosto stejného složení a mají stejné účinky. A na závěr, víte, že v čajích je často mnohem více kofeinu než v kávě? Navíc se z čaje pomaleji uvolňuje a tělu tak dodá energii na delší dobu, postupněji a necítíme se po něm tak unavení.

Závěr

Kdybychom se namísto superpotravin mohli bavit o supernápojích, čaj by určitě měl společně s vodou první příčky. Doufám, že jste se po tomto článku zase něco zajímavého o čajích dozvěděli a rozšířili tak svojí databázi informací. Víte o čajích i vy něco, co jsme nezmínili? Napište nám vaše postřehy do komentářůPokud vás zajímá zdravý životní styl obecně, podívejte se třeba i na náš článek o soli nebo si udělejte jednu z detoxikačních šťáv podle našich receptů.

Detoxikační šťávy

Zdroje
◾ Chejnovská, A. Čajovník čínský. Praha: Ambient, 2002.
◾ Janošková, P. Čajová kultura – využití čaje v gastronomické nabídce. Bakalářská práce VŠOaH. Brno 2019.
◾ Pettigrey, J. Čaj: Průvodce pro znalce. Slovart 2001.
◾ Valter, K. Vše o čaji pro čajomily. Granit 2005.
◾ https://cpzp.cz/clanek/1203-0-Caj-jeho-ucinky-a-zasady-spravne-pripravy.html

Další články

Komentáře (1)

  • Zajímavé informace

    EvaK

Zanechat komentář