Detoxikační šťávy: 3 recepty pro oživení těla i mysli

30. 08. 2023Hynek Poul
Detoxikační šťávy

V každodenním hektickém životě je důležité si občas udělat čas na regeneraci a očištění svého těla i mysli. Jedním z účinných způsobů, jak dosáhnout tohoto cíle, je detoxikační kúra s čerstvě připravenými ovocnými a zeleninovými šťávami. V tomto článku si přiblížíme, co detoxikační šťávy jsou, jak mohou prospět našemu zdraví, a nabídneme několik osvěžujících receptů, které vám pomohou znovuobjevit vitalitu a energii.

Proč detox šťávy?

Moderní životní styl nás mnohdy vystavuje stresu a škodlivým vnějším vlivům. Tyto faktory mohou negativně ovlivňovat naše tělo a imunitní systém. Zde přicházejí do hry detoxikační šťávy. Tyto šťávy mají schopnost očistit tělo od toxických látek, podpořit trávení a dodat mu nezbytné vitamíny a minerály. Šťávy pomáhají k celkové očistě střev a problémům s tím spojeným, jako je třeba i nafouklé břicho.

My osobně NEDOPORUČUJEME úplně vynechat stravu a zůstat pouze na těchto šťávách. Pokud však změníte jídelníček, přidáte trochu pohybu a některá z jídel vyměníte za tyto šťávy, určitě vám za to tělo poděkuje. Pokud budete šťávy pít každý den, doporučujeme takto postupovat maximálně 5 dní v kuse a pak zase na chvilku vynechat. Nebo je do jídelníčku zařaďte prostě "jen" občas.

Detoxito recenze

 

Detox šťávy : 3 osvěžující recepty

Teď se spolu podíváme na 3 super rychlé a zdravé recepty na detox šťávy. Snažil jsem se vybrat tři celkem různorodé chuťové variace, aby si každý našel svoji oblíbenou detoxikační šťávu. 

1, Zelený energetický zázrak

  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 salátová okurka
  • 2 listy římského salátu
  • 1 zelené jablko
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sklenice vody

Všechny ingredience důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky. Vše vložte do mixéru, přidejte šťávu z citronu a vodu. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Případně můžete přidat led a pro více osvěžující chuť.

2, Citrusová svěžest

  • 2 pomeranče
  • 1 grep
  • 1 mrkev
  • Kousek zázvoru (podle chuti)

Pomeranče a grep zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Vše společně vymixujte. Případně můžete přidat trochu vody, pokud by byla směs příliš hustá. Já osobně jsem milovníkem citrusových věcí a zázvoru, takže jako posilovač imunity je toto ideální parťák. Klidně si do této šťávy přidám i citrón navíc. Blíží se také sezóna šípku, takže nevidím důvod, proč do šťávy třeba nepřidat i ten.

3, Červená vášeň

  • 1 řepa
  • 1 červené jablko
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • Šťáva z 1 limetky

Všechny ingredience očistěte a nakrájejte. Poté je vložte do mixéru a přidejte limetkovou šťávu. Mixujte tak dlouho, dokud nebude šťáva hladká a kdyby by byla moc hustá, můžete naředit trochou vody. Pokud chcete detox ještě podpořit, udělejte si k jídlu i salátek z červené řepy.

Závěr

Detoxikační šťávy mohou být významným nástrojem pro obnovu vitality, zlepšení trávení, získání energie a zlepšení celkového zdraví. Při jejich konzumaci však mějte na paměti, že každý člověk je jedinečný, a proto je dobré naslouchat svému tělu a zvolit si kúru, která bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám. Pokud jste milovníkem zdravého životního stylu přečtěte si také jak na kopřivový detox. A pokud se ve světě očisty zatím tak úplně nevyznáte, doporučím vám náš obsáhlý článek na téma detoxikace obecně. Zkusili jste nějaký z našich receptů? Dejte nám vědět jak vám chutnají a podělte se o ně i ostatními.

Detoxito příběh

Zdroje
◾ BAILEY, Christine. The Juice Diet: Lose Weight, Detox, Tone Up, Stay Slim & Healthy. Watkins Media Limited, 2011.
◾ CALBOM, Cherie; CALBOM, John. Juicing, Fasting, and Detoxing for Life: Unleash the Healing Power of Fresh Juices and Cleansing Diets. Hachette UK, 2014.
◾ www.3dfitness.cz
◾ www.fresh.juices.cz
◾ CRAIG, Winston J. Body Cleansing and Detox. Default journal, 2011.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář