Kopřivový detox a jak na něj

12. 04. 2023Hynek Poul

Pokud hledáte způsob, jak očistit své tělo od toxinů a zlepšit své zdraví, může být kopřivový detox právě to, co potřebujete. Kopřiva je totiž známá svými detoxikačními vlastnostmi a může pomoci vyčistit vaše tělo od škodlivých látek. A navíc třeba mě osobně dost chutná nejen jako čaj, ale často se dělává i kopřivová nádivka.

Kopřivový detox

Kopřiva dvoudomá, Utrica Dioica

Co je kopřivový detox?

Kopřivový detox je metoda očisty těla, při které se používá kopřiva jako hlavní ingredience. Kopřiva obsahuje mnoho živin, včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů, což ji činí skvělou volbou pro očistu těla. Je také celkem jednoduché ji v našich podmínkách sehnat. Zde bych možná uvedl, že nejlepší je mladá, pořádně pálivá kopřiva. Říká se u vás také, že když se spálíte od kopřivy, znamená to, že budete zdraví nebo že nebudete mít revma? V tu chvíli to tak možná člověk necítí, ale já vždy připadám hned o trochu více naživu.

Jak kopřivový detox funguje?

Kopřivový detox pomáhá odstranit toxiny z těla tím, že stimuluje činnost jater a ledvin, které jsou hlavními orgány zodpovědnými za detoxikaci. Kopřiva také pomáhá odstranit z těla nadbytečnou vodu, což může vést ke snížení otoků a lepšímu trávení.

Detoxikační čaje (28 denní balíček, 100% přírodní detox)

Jak připravit kopřivový detox?

Existuje mnoho způsobů, jak připravit kopřivový detox, ale zde je jednoduchý recept, který můžete vyzkoušet doma:

Ingredience

  • Čerstvou nebo sušenou kopřivu
  • Vodu
  • Citronovou šťávu
  • Med (samozřejmě lze i bez něj, tedy podle chuti)

Postup

  • Připravte si kopřivu tak, že ji nejdříve omyjete a odkrojíte tvrdé konce.
  • Přidejte kopřivu do hrníčku a nechte ji vařit 10-15 minut.
  • Poté odeberte kopřivu a přidejte citronovou šťávu podle chuti. Dle chuti rozpuste med v hrníčku, ale čaj trochu vychladne. Nalijte tekutinu do sklenice a můžete začít pít.
  • Kopřivový detox můžete pít jednoudvakrát denně během několika dní.

Doporučuje se také pít hodně vody během celého procesu, abyste udrželi tělo hydratované. Kopřivový detox může být také doplněn o další detoxikační potraviny, jako jsou zelenina, ovoce a detoxikační šťávy z nich, čaje atd., aby byl účinek ještě lepší.

Závěr

Pokud chcete vyzkoušet tuto metodu, je důležité používat kvalitní (tím je myšleno třeba ne sbíranou u silnice) a nejlépe čerstvou kopřivu a dodržovat postup při přípravě nápoje. Jestli máte alergii na kopřivy, je samozřejmě nutné tuto metodu vynechat.

Je důležité si uvědomit, že kopřivový detox není zázračný lék na všechny zdravotní problémy, ale může být užitečným nástrojem pro podporu celkového zdraví. Pro příznivce jarních očist jsme si také připravili článek právě na toto téma. Přečtěte si, co vás na jaře očistí v blogu o Jarním detoxu: Jak na očistu těla po zimě?

Pokud máte nějaké zdravotní problémy například s ledvinami nebo játry, měli byste se nejprve poradit se svým lékařem, zda je kopřivový detox pro vás vhodný. Kopřivový detox také určitě doporučujeme kombinovat s dalšími zdravými návyky, jako je pravidelné cvičení, kvalitní spánek a zdravá strava, aby byl účinek ještě lepší. Špatně se ti večer usíná a pak se ještě o to hůř ráno vstává? Přečti si článek o nespavosti a zbav se jí jednou pro vždy.

Jak usnout, když to nejde

Zdroje
◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.
◾ TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny. Léčivé byliny, rady a zkušenosti, 1991.
◾ MORSE, Robert S. Zázračná detoxikace. Praha: Eminent, 2006.
◾ www.ireceptar.cz/zdravi/
◾ TOMEŠ, Josef. Rostliny v obyčejích a v léčitelství na Horňácku. Český lid, 1965.

Další články

Komentáře (1)

  • Díky za tip, už jsem zkoušela a je to opravdu zajímavé. Chuť nevím, k čemu bych přirovnala, ale potřebovala jsem si to trochu dosladit medem

    Markéta

Zanechat komentář