Jak usnout, když to nejde? 9 rad jak se vyspat jako miminko

26. 07. 2023Hynek Poul
Jak usnout, když to nejde

Nespavost, neboli insomnie je častým problémem, který postihuje mnoho lidí ve světě plném stresu a rychlého tempa života. Nedostatek spánku může mít negativní dopad na naše fyzické a duševní zdraví. Pokud trpíte nespavostí a nemůžete najít klidný spánek, nezoufejte. Existuje několik účinných strategií a technik, které vám mohou pomoci získat potřebný odpočinek. V tomto článku se podíváme na několik osvědčených metod, jak se vypořádat s nespavostí a dosáhnout lepšího spánku.

Jak na kvalitní spánek?

Pokud se člověk dobře nevyspí, zaostávají tím v těle všechny ostatní procesy, protože mozek si nestihl odpočinout a nemá tolik energie na rozdávání rozkazů. Proto v klidu ulehněte a pojďte zjistit, co vám pomůže k lepšímu spánku. 

1, Vytvořte si rutinu

Stabilní spánková rutina je klíčem k regulaci vašeho biologického rytmu. Snažte se chodit spát i vstávat v podobnou dobu každý den, včetně víkendů. Tím pomůžete svému tělu nastavit přirozený cyklus spánku a bdění. Mezi 10 hodinou večer a 2 hodinou ráno naše tělo produkuje největší množství melatoninu, který ovlivňuje somatotropin, tzv. růstový hormon. Ten přináší pro tělo mnoho úžasných benefitů. Je také důležité nejít spát ani hladový, ani "nacpaný" a to samé platí i pro pití, jednu skleničku vody před spaním a tělo bude mít dostatek tekutin, které spotřebuje během noci.

2, Podpořte spánek bylinkami

Existuje několik bylinek, které jsou tradičně používány k podpoře lepšího spánku. Některé z nich mohou pomoci uvolnit nervy, zklidnit mysl a usnadnit usínání. Levandule má uklidňující vlastnosti a může pomoci uvolnit nervy a snížit úzkost, což může usnadnit usínání. Máta má podobně uklidňující účinky a může pomoci uvolnit napětí a usnadnit relaxaci. Heřmánek je známý svými uklidňujícími vlastnostmi a pomáhá podpořit klidný spánek. Passiflora (Třezalka) má sedativní účinky a třeba hloh může podporovat kvalitní spánek a pomáhat i při regulaci krevního tlaku. Dále pomáhá také Meduňka nebo Kozlík lékařský. Vyzkoušejte naši čajovou směs Spánek a dopřejte si klidnou noc. I náš večerní čaj má uklidňující účinky a naši zákazníci si chválí jeho benefity nejen ke kvalitnímu spánku.

     

    Čaj na spánek

     

    3, Vytvořte si vhodné prostředí pro spánek

    Vaše ložnice by měla být klidné a pohodlné místo pro odpočinek. Ztmavte místnost závěsy nebo použijte oční masku, odstraňte rušivé zvuky a udržujte optimální teplotu (obvykle kolem 18-20 °C). Spěte v řádně vyvětrané místnosti a nezapomeňte také do ložnice přidat i pokojovky, které čistí vzduch. Důležité je taky, aby místnost nebyla plná prachu a tím i třeba roztočů.

    4, Pohodlná matrace a polštář

    Ty jsou esenciální pro kvalitní spánek. Nechte si doporučit vhodnou matraci a velikost a tvrdost polštáře přímo pro vás buď v obchodě nebo klidně u specializovaného lékaře. Každému vyhovuje něco jiného a možností je už dnes spoustu.

    5, Omezte stimulanty a alkohol

    Kofein a nikotin jsou stimulanty, které mohou mít negativní vliv na spánek. Snažte se omezit jejich konzumaci, zejména večer. Alkohol by také neměl být považován za prostředek pro lepší spánek, protože může způsobit narušení spánkového cyklu a snížit kvalitu spánku.

    6, Relaxační techniky

    Relaxace před spaním může pomoci uklidnit mysl a připravit tělo na spánek. Vyzkoušejte různé techniky jako je meditace, hluboké dýchání, poslech relaxační hudby nebo teplou lázeň. Tyto aktivity mohou pomoci snížit stres a napětí, které mohou být příčinou nespavosti.

    TIP: Nevíte jak začít? Podívejte se na náš článek 8 profesionálních tipů jak začít s meditací

    Recenze Detoxito - Detoxikační čaje (28 denní balíček, 100% přírodní detox)

    7, Fyzická aktivita

    Pravidelná fyzická aktivita může mít pozitivní vliv na kvalitu spánku. Snažte se zařadit cvičení do svého denního režimu, ale vyhněte se intenzivnímu cvičení těsně před spaním, protože to může stimulovat tělo a ztížit usínání.

    8, Omezte stres a zanechte starosti mimo ložnici

    Pokud vás trápí stres nebo úzkost, zkuste si před spaním udělat čas na relaxaci a uklidnění mysli. Můžete si vést deník, zapisovat myšlenky a plány před spaním, abyste je mohli odložit a uvolnit mysl. Můžete si také zkusit něco přečíst při příjemném světle, ale určitě bych nedoporučoval se dívat na televizi a obecně na elektronická zařízení. Dejte si prostě každý večer před spaním digitální detox a buďte offline.

    9, Zvažte konzultaci s odborníkem

    Pokud se vaše nespavost nezlepšuje nebo trvá dlouhodobě, je vhodné konzultovat to s lékařem. Existují léky (ty jsou však bohužel často velmi návykové) a terapeutické přístupy, které vám mohou pomoci překonat problémy se spánkem.

      Závěr

      Nespavost nemusí být věčným problémem. Existuje řada strategií, které můžete vyzkoušet, abyste dosáhli lepšího spánku. Je také důležité udržovat zdravý životní styl a omezit stres. Samozřejmě k tomu patří o zdravá strava, dostatečný pohyb, nejlépe v přírodě, kde si rovnou odpočine i váš mozek. Máte nějakou zaručenou "babskou radu", která pomáhá na lepší spánek? Podělte se s námi i ostatními, ať si navzájem pomůžeme žít lépe a zdravěji. Nepodceňujte důležitost spánku pro vaše zdraví a dobrou kondici. Začněte dnes a objevte  radost z hlubokého a obnovujícího spánku!

      Bylinkové dědictví Detoxito

      Zdroje
      ◾ DOHNAL, Pavel, et al. Výživa a spánek. Interní medicína pro praxi, 2013.
      ◾ KARASOVÁ, Teresa. Spánek jako důležitá složka životosprávy. 2014.
      ◾ ŽÁKOVÁ, Veronika. Spánek a zdraví. 2015.
      ◾ BORZOVÁ, MUDr Claudia. Spánek a paměť ve vztahu k medikaci. Psychiatr. Praxi, 2008.
      ◾ YAMAMOTOVÁ, ANNA. Stres a nespavost. 2009.
      ◾ SVĚTLÁK, Miroslav, et al. Spánek a spánkový stres - Jak nestát spánku v cestě, i když se svět otřásl v základech.2022.
      ◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.

      Další články

      Komentáře (0)

      K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

      Zanechat komentář