Cuketa rychle a zdravě - 6 receptů, které osvěží tvůj jídelníček

02. 08. 2023Hynek Poul
Recepty s cuketou

Cuketa je zelenina, která je oblíbená nejen díky své chuti, ale také díky své všestrannosti v kuchyni. A jak jistě všichni víme, je to prostě letní zelenina. Je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály a má nízký obsah kalorií, což ji činí ideální součástí zdravé stravy při snaze o redukci váhy. Tím, že je tvořená z 90 % vodou je také skvělou potravou pro vyšší příjem tekutin. To také napomáhá k očistě ledvin.

Recepty s cuketou

Pokud hledáte nové a zajímavé způsoby, jak začlenit cuketu do svého jídelníčku, máme pro vás 6 jednoduchých a lahodných receptů, které vás nadchnou. Navíc v létě, kdy člověk tak nějak nemá potřebu jíst těžká a tučná jídla je to ideální osvěžení jídelníčku. Dobrou chuť!

1, Grilovaná cuketa s bylinkovým olejem

Tento jednoduchý recept přináší chuť cukety na novou úroveň. Nakrájejte cuketu na podélné plátky, osolte a poté je lehce potřete olivovým olejem. Grilujte je na pánvi nebo grilu z obou stran, dokud nebudou mít jemně zlatou barvu. Na závěr pokapejte bylinkovým olejem z čerstvých bylinek, jako jsou bazalka, tymián a rozmarýn. Nic rychlejšího už snad s cuketou ani udělat nejde.

2, Cuketové těstoviny s bazalkovým pestem

Pro milovníky těstovin je tento recept skvělou volbou. Namísto klasických těstovin použijte cuketu, kterou pomocí škrabky nakrájejte na tenké dlouhé plátky nebo na to použijte spiralizér - speciální kráječ. Cuketové nudle nejprve osolte a nechte odpočinout, aby se odstranila nadbytečná vlhkost. Mezitím připravte bazalkové pesto smícháním čerstvé bazalky, olivového oleje, piniových oříšků, česneku a parmezánu v mixéru. Pesto vmíchejte do cuketových nudlí a podávejte s dalším plátkem parmezánu. Jednoduché, letní, křupavé, osvěžující.

3, Cuketové karbanátky

Tento recept je skvělou alternativou k tradičním masovým karbanátkům. Cuketu nastrouhejte a nechte ji odkapat od přebytečné tekutiny. Smíchejte ji s jemně nastrouhanou cibulí, strouhankou, vejcem a nasekanou petrželkou. Přidávejte sůl, pepř a podle chuti další koření. Vytvarujte karbanátky a smažte je na pánvi s olejem dozlatova. Podávejte s bramborem, kaší nebo jenom samotné třeba s jogurtovým bylinkovým dipem.

 

Detoxito recenze

 

4, Cuketová polévka se smetanou

V horkých letních dnech si pochutnejte na osvěžující a krémové cuketové polévce. Cuketu nakrájejte na menší kousky a osmažte na pánvi s cibulí a česnekem. Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud se cuketa nezměkne. Poté polévku rozmixujte dohladka a vmíchejte smetanu pro krémovou konzistenci. Dochutíme solí a pepřem a ozdobte plátky čerstvé cukety nebo nasekanou petrželkou.

5, Cuketový závitkový salát

Tento osvěžující salát je skvělou přílohou k libovolnému jídlu. Nastrouhejte cuketu na tenké plátky škrabkou a lehce ji osolte. Nechte chvíli odpočinout a poté ji důkladně opláchněte. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, drcený česnek, sůl a pepř a přelijte cuketu. Podávejte s nasekanou mátou a zakysanou smetanou.

6, Plněné cukety

Tento recept je lahodnou a sytou večeří i obědem, která se dá udělat na mnoho variací. Cuketu rozkrojte napůl a vydlabejte lžící střed. Poté můžete přidat vlastně skoro cokoliv dle chuti, my třeba přidáme nasekanou cibuli, papriku, rajčata, quinou, tofu, mleté maso, oregano a na vrch posypeme sýrem. Poté plněné cukety pečte v troubě, dokud nebudou měkké a zlatavé. Posypeme nasekaným koriandrem nebo petrželkou pro dokonalou chuť.

Závěr

Doufáme, že těchto 6 lahodných cuketových receptů vás inspirovalo a budete moci vychutnat všestrannost této úžasné zeleniny. Ať už si zvolíte grilovanou cuketu, krémovou polévku nebo třeba jako karbanátek, jsem si jist, že si na své kulinářské dovednosti budete moci pochutnat vy i vaši hosté. Já osobně mám cukety rád i smažené v trojobalu s bramborem, nebo z nich doma pečeme skvělé vláčné buchty, hlavně zdravější verzi brownies a chléb. Jaký je váš oblíbený cuketový recept? Chcete osvěžit jídelníček i dalšími zdravými recepty? Mrkněte na naše skvělé recepty s pohankou, které jsou jednoduché a rychlé, nebo vyzkoušejte, jak na krále zeleniny, chřest. Potěšily by naše recept někoho ve vašem okolí? Sdílejte a udělejte tak někomu radost.

Detoxito příběh

Zdroje
◾ MOSKOWITZ, Isa Chandra. Jíme zdravě. Grada Publishing as, 2012.
◾ MOTTLOVÁ, Romana, et al. Zdravé stravování. 2020.
◾ HAVLOVÁ, Vladimíra; KRATOCHVÍLOVÁ, Simona. Jednoduché a zdravé recepty pro seniory. Vyšehrad, 2020.
◾ KEITH, Radim. Jídlo jako lék. Stravování a jeho působení na imunitu a kvalitu života. 2021.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář