9 triků pro efektivní a zdravé hubnutí

19. 07. 2023Hynek Poul
Zdravé hubnutí

Po pravdě, do tohoto tématu se mi moc nechtělo. Informace se dají čerpat asi tak z milionu zdrojů, kde každý tvrdí něco jiného. Tady bych řekl, že neplatí ani tak sto lidí, sto názorů, ale spíše bychom se bavili o vyšších číslech. Zdravé hubnutí prostě hýbe světem. Mezi námi se najde mnoho odborníků i “odborníků” na výživu, různých poradců, ale i prodejců v byznysu jménem “Hubnutí”.

Rychlé hubnutí?

V tomto článku vám přinášíme několik tipů, které vám mohou pomoci dosáhnout vašeho cíle redukce váhy zdravou cestouExistuje nějaký zaručený způsob, který vždy a všem na 100 % funguje? Podle mě to může být jedině zdravá strava a pohyb. Samozřejmě s tím, že je potřeba mít větší kalorický výdej než příjem. Není na světě žádný zázračný přípravek, který bude kila shazovat za vás, tedy pokud nezajdeme do extrémů jako jsou liposukce, bandáž žaludku (která se má užívat pouze v případě léčby obezity) nebo třeba přestat jíst úplně. Je velký rozdíl v tom hubnout kvůli krátkodobému výsledku, nebo hubnout pro udržení krásné postavy a pro pocit cítit se dobře ve svém těle.

V dnešní “body positivity” době je ovšem složité v těchto tématech někoho neurazit a proto doufám, že se tak napsáním tohoto článku ani tak nestane. Není důležité, abychom všichni byli stejní, hubení a se stejnými mírami, ale pokud má člověk snahu o redukci váhy, tak ho v tom podpoříme i my s našimi bylinnými čaji. Jenom bych zde chtěl zdůraznit to, aby člověk na prvním místě vždy myslel na svoje zdraví! A také bral hubnutí s rozumem, ať už výsledky, nebo i celý tento proces komplexně.

Zdravé a efektivní hubnutí

I jako v mnoha jiných aspektech života při hubnutí záleží na mnoha externích faktorech - věk, výška, počáteční váha, zdravotní indikace, zaměstnání, genetika, volnočasové aktivity a další. Proto, jak jsem již zmiňoval, neexistuje žádný univerzální směr, kterým se vydat na cestu za vysněnou postavou. V dnešní době je snaha o redukci váhy stále častější a populárnější. Mnoho lidí se snaží zhubnout z různých důvodů, jako jsou zlepšení zdraví, zvýšení sebedůvěry a obecně chtít hezčí postavu. Nicméně, redukce váhy může být obtížná a náročná, zejména pokud se snažíte odloučit se od nezdravých stravovacích návyků. Často totiž může právě na cukru nebo nezdravém jídle ve formě fast foodů vzniknout závislost, které se prostě špatně zbavuje.

1, Zvýšení fyzické aktivity

Cvičení a obecně pohyb jsou jedním z nejlepších způsobů, jak zhubnout zdravě a efektivně. Pokud jste sedavým typem a máte málo pohybu, začněte s procházkami a postupně zvyšujte tempo a délku. Nezapomínejte také na to se protáhnout v práci. Můžete se také zapsat do posilovny y a nechat si pomoci od některého z trénovaných odborníků, běhat, plavat nebo jiným způsobem cvičit. Důležité je najít si vhodně vybranou aktivitu, která vám bude přinášet radost a budete ji moci vykonávat pravidelně.

2, Zdravá strava

To je klíčový faktor pro úspěšnou redukci váhy. Snažte se konzumovat vyvážené jídlo, obsahující dostatek bílkovin, vlákniny, vitamínů a zdravých tuků. Vyvarujte se rychlému občerstvení, sladkostem a nezdravým svačinám. Pokud se vám líbí sladké, zvolte zdravější varianty, jako jsou například ovoce, ovesné kaše, granolu (ale i zde pozor na obsah cukru) nebo med. Obecně se doporučuje zvýšit příjem potravin bohatých na vitamíny a minerály, zeleniny a vyhnout se zpracovaným potravinám, polotovarům a nezdravým tukům. Zaměřil bych se také na konzumaci na tzv. superpotravin, které nejen že právě obsahuji všemožné dobré látky, tak obecně přispívají k lepšímu zdraví. Mrkněte také na naše blogové recepty pro inspiraci.

3, Správné množství jídla

Mnoho lidí se snaží zhubnout tím, že rapidně omezí svůj příjem jídla, což však není správný přístup. Je důležité jíst dostatek jídla, aby tělo mohlo správně fungovat a udržovat metabolismus. Mějte však na paměti, že správné množství jídla závisí na vaší individuální potřebě a úrovni aktivity. Prostě a jednoduše, nepřejídat se a už vůbec ne se "docpávat" ještě kouskem něčeho malého, když už cítíte, že jste sytí. Po jídle se doporučuje aspoň 20 minut počkat, než si mozek uvědomí, že přijal potravu a tím pádem přijde i pocit sytosti. Neexistuje žádné množství jídla, které by odpovídalo potřebám všech. Pokud nevíte, kolik by to mělo být, poraďte se s odborníkem či dietologem.

4, Pročistěte své tělo

Naše těla jsou zanesená různými škodlivými látkami, se kterými se denně setkáváme. Orgány tak nemohou fungovat tak, jak by měly, nebo je pro ně tento proces náročný. Proto je důležité je v přirozených očistných procesech podpořit. No a jak na to? To se dozvíte v našem článku Co je detoxikace a jaké má výhody a nevýhody.

Detoxito recenze

5, Sledování kalorií a vyvážený jídelníček

To může být velmi užitečným nástrojem pro úspěšnou redukci váhy. Existuje mnoho aplikací a webových stránek, které vám pomohou sledovat váš příjem kalorií a podporovat vás k vytrvání v této snaze. Nicméně, důležité je neomezovat se pouze na kalorie, ale také dbát na to, aby jídlo, které jíte, bylo zdravé, výživné a vyvážené. Obecně se však při redukci váhy doporučuje mít vyšší výdej než příjem, to dává smysl. Zkusili jste někdy přerušovaný půst? Do toho můžete jít kdykoliv.

6, Pitný režim

Dostatečné množství tekutin je důležité nejen pro správnou funkci těla, ale také pro úspěšnou redukci váhy. Snažte se pít dostatek vody a čajů a vyvarujte se sladkým nápojům s vysokým obsahem kalorií a cukrů. Alkoholické nápoje také mohou být velmi kalorické, takže omezte nebo úplně vynechejte i je. Důležité je také vědět, v jakou denní dobu pít a v jakém množství.

TIP: Zkuste jednoduchý vzoreček: Váha v kilogramech * 0,035 = doporučený denní příjem tekutin. Důležité je také brát v potaz, že i potraviny obsahují tekutiny, a to se počítá!

7, Spánek

Ten je důležitý nejen pro regeneraci těla, ale také pro úspěšné snížení váhy. Nedostatek spánku může vést k zvýšení hladiny hormonu ghrelin, který stimuluje chuť k jídlu a říká se mu také “hormon hladu”. Pokuste se spát alespoň 7 hodin denně, nebo podle toho, kolik hodin si vaše tělo vyžaduje.

TIP: Pokud vás trápí problémy se spánkem, doporučím vám si přečíst tipy v článku: Bojuješ s nespavostí? Toto ti pomůže!

8, Motivace

Zde bych řekl, že se jedná opravdu o jeden z nejdůležitějších bodů. Je důležité si v tom najít svůj vlastní cíl, kterého chceme dosáhnout - ať už je to snaha o krásné tělo, nebo o to být zdravý a cítit se báječně. Snažte se najít důvody, proč chcete zhubnout, a připomínejte si je pravidelně.

- Dejte si nějaké motivační obrázky na nástěnku, do telefonu, klidně i na lednici, ať stále vidíte, čeho chcete dosáhnout.

 - Můžete také najít motivačního partnera, s nímž budete moci sdílet své úspěchy a podporovat se navzájem. Protože jak se říká, ve dvou (i více lidech) se to prostě lépe táhne.

 - Pište si váš dosavadní posun, ať se můžete těšit ze svých výsledků. Mě to teda vždy potěší, když vidím jasně černé na bílém, kolik zmizelo kilo a centimetrů.

9, Trpělivost

Redukce váhy není snadná a může trvat několik týdnů nebo měsíců, než dosáhnete svého cíle. Důležité je být trpělivý a nevzdávat se, i když to bude náročné. Ale pokud budete vytrvalí a výsledky se začnou dostavovat, uvidíte, že vaše snaha stála za to. To zvládnete, věřím vám!

    Závěr

    Pro redukci váhy neexistuje žádný univerzální recept, který by fungoval pro všechny. Každý jedinec je odlišný a může potřebovat jiný přístup k úspěšnému hubnutí. Nicméně, těchto devět tipů může být užitečných pro každého, kdo se snaží zhubnout. Důležité je najít zdravý a udržitelný přístup ke snaze o snížení tělesné hmotnosti, který vám bude přinášet radost a budete ho moci vydržet i dlouhodobě.

    Pomoci k výsledkům vám také mohou naše 100% bylinné čaje, které pomáhají k přirozeným očistným procesům v těle. Jak píšou naši zákazníci v recenzích, výsledky jsou skvělé, ale je potřeba k tomu udělat jisté změny. Mezi ně patří třeba i ranní návyky, díky kterým budete lépe hubnout. Podělte se s námi o vaše proměny a jak jste toho dosáhli, ať motivujete i další, kteří procházejí podobným procesem a chtějí hubnout zdravě. 💪

    Detoxito příběh

    Zdroje
    ◾ KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích. Grada Publishing as, 2005.
    ◾ JANYŠKOVÁ, Anna; KONEČNÝ, Štěpán. Motivace obézních pacientů k redukci hmotnosti-Aneb proč chtějí obézní ženy a muži hubnout?. 2007.
    ◾ HEBÍKOVÁ, Petra. Determinanty ovlivňující úspěšnost při pokusu snížení váhy. 2013.
    ◾ STŘEDA, Leoš. Univerzita hubnutí. www. euroinstitut. eu, 2009.
    ◾ MACHOVÁ, Kamila. Obezita. 2011.
    ◾ MELUZÍNOVÁ, Petra. Fitness a ženy v České republice-motivace ke cvičení. 2015.

    Další články

    Komentáře (0)

    K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

    Zanechat komentář