Co je přerušovaný půst a jak na něj?

17. 05. 2023Hynek Poul

Co je přerušovaný půst
Přerušovaný půst
 (z angl. Intermittent fasting) se stává stále populárnějším stylem, jak se postavit k jídlu, který pomáhá lidem při redukci váhy, zlepšení svého zdraví a dokonce i prodloužení života. V tomto článku se dozvíte, co přerušovaný půst je a jak může ovlivnit vaše zdraví, kondici a tím i posílit imunitu.

Co je přerušovaný půst?

Přerušovaný půst je typ přístupu k jídlu, kdy lidé jí pouze v určitém časovém okně a zůstanou v něm na delší dobu bez jídla. Myslíte si, že snídaně je základ dne, bez kterého se neobjedete? Nebo že se denně má jíst vícekrát, ale zato menší porce? Výzkumy ukazují, že to není až tak úplně pravda. Existuje několik typů přerušovaného půstu, ale nejobvyklejší jsou následující:

  • 16:8: Jíte pouze po dobu 8 hodin denně a zůstanete 16 hodin bez jídla.
  • 5:2: Během týdne 5 dní jíte normálně a během dvou dnů snížíte kalorický příjem na 500-600 kalorií.
  • 24 hodinový půst: Jíte pouze jednou za den a zůstanete po zbytek dne bez jídla.

Jak přerušovaný půst funguje?

Když jíme, naše tělo produkuje inzulin, což je hormon, který pomáhá tělu ukládat energii ze stravy. Když nejíme, hladina inzulinu klesá a tělo začne spalovat uložené tuky pro energii. To znamená, že když se rozhodnete pro přerušovaný půst, můžete snížit kalorický příjem a tělo začne spalovat uložené tuky, což může vést k redukci tělesné hmotnosti. Kromě toho přerušovaný půst může pomoci omezit záněty v těle, zlepšit citlivost na inzulin a dokonce i snížit riziko vzniku některých nemocí, jako jsou například srdeční choroby nebo některé typy rakoviny. Pomáhá také k tomu, abychom měli zdravá játra a aby se stihla řádně pročistit střeva

Přírodní očistné čaje Detoxito

Jak začít s přerušovaným půstem?

Pokud se rozhodnete pro přerušovaný půst, měli byste začít postupně a poradit se s lékařem, zvláště pokud máte nějaké zdravotní problémy. Postupným zvykáním si na nový režim jídla může být snazší a můžete se vyhnout pocitu hladu a únavy. Začněte s jednoduchým 16:8 půstem a postupně se dostávejte k delším dobám bez jídla.

Důležité je také sledovat svůj kalorický příjem a zajistit, aby byl dostatečný. Pokud budete jíst méně kalorií, než potřebujete, může to vést k oslabení a snížení energie. Proto je důležité, aby vaše jídlo bylo zdravé a vyvážené.

Co jíst při přerušovaném půstu?

Při přerušovaném půstu je důležité jíst potraviny s vysokým obsahem živin a vitamínů. Pokud se rozhodnete jíst méně než obvykle, měli byste si vybírat potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, což vám pomůže udržet se sytým po delší dobu. Mezi zdravé potraviny, které byste měli zahrnout do svého jídelníčku patří :

  • Vysokobílkovinná jídla: kuřecí prsa, ryby, tofu, vejce
  • Zelenina s vysokým obsahem vlákniny: špenát, římský salát, brokolice, fazole, pohanka
  • Celozrnné potraviny: celozrnný chléb, hnědá rýže, ovesné vločky
  • Ovoce: borůvky, jablka, avokádo
  • Zdravé tuky: olivový olej, avokádo, ořechy
  • Superpotraviny: skupinu surovin, které jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály

Je důležité mít na paměti, že přerušovaný půst není pro každého. Pokud trpíte nějakým zdravotním problémem nebo (pro ženy) jste těhotná, měli byste se s lékařem poradit, zda je pro vás přerušovaný půst bezpečný.

Výhody přerušovaného půstu

Kromě snížení váhy a zlepšení zdraví existují i další potenciální výhody přerušovaného půstu. Mezi ně patří:

  • Zlepšení metabolismu: To může vést ke snížení rizika vzniku metabolických onemocnění, jako je diabetes typu 2.
  • Zlepšení kardiovaskulárního zdraví: Přerušovaný půst může snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což může vést k lepšímu kardiovaskulárnímu zdraví.
  • Zlepšení kognitivní funkce: Některé studie naznačují, že přerušovaný půst může zlepšit tyto funkce a dokonce i paměť.
  • Podporuje autofagii: Přerušovaný půst může stimulovat autofagii, proces, při kterém se buňky čistí od poškozených částí a odpadních látek.

Závěr

Přerušovaný půst může být účinným způsobem pro zlepšení zdraví a snížení váhy, ale je důležité dodržovat zdravý jídelníček a postupovat opatrně. Začněte postupně a sledujte svůj kalorický příjem. Vyberte si zdravé potraviny s vysokým obsahem živin a zahrňte do svého jídelníčku ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny a vysokobílkovinná jídla.

"Pamatujte, že přerušovaný půst není zázračnou dietou, ale spíše jiným přístupem k jídlu."

Pokud se rozhodnete pro přerušovaný půst, mějte na paměti, že zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita jsou stále klíčové pro dosažení a udržení zdravé váhy a zlepšení celkového zdraví. Zajímá vás více tipů, jak si pomoci při snaze o redukci váhy? Máme pro vás další článek, jak si pomocí 10 ranních návyků pomůžete k vysněné postavě. Zkoušeli jste už někdy přerušovaný půst?

Bylinkový příběh Detoxito

Zdroje
◾ PATTERSON, Ruth E.; SEARS, Dorothy D. Metabolic effects of intermittent fasting. Annual review of nutrition, 2017.
◾ CLIFTON, Katherine K., et al. Intermittent fasting in the prevention and treatment of cancer. CA: a cancer journal for clinicians, 2021.
◾ WELTON, Stephanie, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Canadian Family Physician, 2020.
◾ KLEIN, Ondřej. Intermitent fasting neboli přerušované hladovění.
◾ VESELÁ, Pavla. Vliv stravy na lidskou psychiku.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář