10 základních ranních návyků, díky kterým zhubnete

10. 05. 2023Hynek Poul

Pokud máte za cíl zhubnout, může být ranní rutina klíčem k dosažení vašich cílů. Ráno je totiž ideální čas na to, abyste si vytvořili dobré návyky, které vám pomohou celý den zůstat motivovaní a zdraví. Následující tipy vám pomohou zhubnoutzlepšit vaše celkové zdraví a také posílit imunitu.

Zdravé hubnutí

 

Jaké ranní návyky pomáhají s hubnutím?

Učím se každý den vysát každou vteřinu. Každý okamžik, který prožívám, prožít, jako by to bylo poprvé. Každé ráno a každou snídani. Jak mimozemšťan, který si zaplatil nákladnou a krátkou dovolenou na Zemi a teď obdivuje mraky a zelené stromy.
M. Vácha, český biolog a spisovatel

1, Přestaňte "snoozovat"

I když je to těžké, přestaňte si nastavovat budík o pět minut později a pak ho znovu a znovu odkládat. To vám nedává žádný prospěch a může vás dokonce unavit a zpomalit metabolismus, protože si tělo myslí, že se blíží další dlouhá fáze spánkového cyklu. Raději si stanovte cíl vstát hned napoprvé. Důležité je také si nastavit pravidelnou spací rutinu, aby byl spánek kvalitní.

2, Pijte vodu

Jakmile vstanete z postele, vypijte sklenici vody. Tím se hydratujete a pomůžete svému tělu probudit se a začít pracovat. Můžete do vody přidat citron nebo limetku pro další přínosy. Také se doporučuje, že by se voda po ránu neměla pít úplně ledová, aby tak tělo nedostalo velký šok. A jak dále pomáhá pití vody v určitý čas?

  • 2 sklenice vody po probuzení ti pomůžou aktivovat vnitřní orgány
  • 1 sklenice vody 30 minut před jídlem ti pomůže lépe strávit jídlo
  • 1 sklenice vody před sprchou ti pomůže snížit krevní tlak
  • 1 sklenice vody před spaním ti pomůže doplnit ztrátu tekutin během noci

3, Ranní cvičení

Ranní cvičení mohou být skvělým způsobem, jak zvýšit svůj metabolismus a spálit nějaké kalorie. Pokud nemáte čas na celou hodinu cvičení, vyzkoušejte krátkou sérii cviků nebo posilování. Pokud máte doma kolo, můžete si zacvičit už cestou do práce, školy, či se rozhýbat před návštěvou posilovny. Nezapomínejte se také protáhnout v práci, ať se nezačnou projevovat typické rysy sedavých zaměstnání.

4, Snídaně

Snídaně je důležitým jídlem dne a může vám pomoci zhubnout. Pokud snídáte vyváženou stravu, může to pomoci snížit pocit hladu během dne a omezit přejídání. Zkuste si dát celozrnnou bagetu, ovesnou nebo pohankovou kaši, dobrý jogurt nebo smoothie s ovocem a zeleninou. Své zdraví můžete také podpořit zdravými detoxikačními šťávami.

5, Plánování jídel

Plánování jídel vám může pomoci udržet se na správné stravě a cestě k hubenější postavě. Pokud máte v plánu, co budete jíst každý den, můžete snáze omezit nezdravé svačiny a jídla mimo plán. Navíc budete mít vše nakoupeno a nachystáno předem a nebudou se tak stávat situace typu: “Dnes doma nemám nic normálního, tak si dám aspoň rohlík.”

28 detoxikační balíček od DETOXITO

6, Meditace nebo jóga

Tato cvičení jsou skvělým způsobem, jak se uklidnit a zbavit se stresu. Stres může vést k přejídání a nezdravým jídlům. Pokud si najdete chvíli na meditaci nebo jógu každé ráno, můžete snížit svůj stres a zlepšit své celkové blaho. Navíc mohou tyto aktivity také zlepšit vaši flexibilitu a sílu. Ať už fyzickou, tak i tu psychickou. Nevíte jak na to? Doporučím náš článek Jak začít s meditací.

7, Vyhněte se alkoholu pro lepší ráno

Alkohol je velkým nepřítelem při hubnutí, protože obsahuje mnoho prázdných kalorií. Pokud si rádi dopřáváte drinky, zkuste si je omezit pouze na víkendy nebo je nahradit nealkoholickými nápoji, nejlépe tedy vodou, čajem nebo ovocnými a zeleninovými šťávami. Ráno vám za to poděkuje i vaše hlava a budete mít zdravá játra.

8, Ranní procházka

Krátká ranní chůze je skvělý způsob, jak získat denní dávku pohybu. Pokud máte čas, vyjděte si na procházku po okolí a užijte si čerstvý vzduch. Pokud nemáte tolik času, zkuste si projít pár ulic kolem domu nebo, pokud máte možnost, se běžte projít po zahradě alespoň na 10 minut. Nezapomeňte také na hluboké dýchání.

9, Upravte svůj spánek

Dostatek spánku je klíčovým faktorem při hubnutí. Nedostatek spánku může to vést k přejídání a nezdravým jídlům, protože si tělo bude žádat více energie. Pokuste se vstávat každý den v té samé době a usínat ve stejnou hodinu každý večer. A nezapomeňte si rána a večery zpříjemnit našimi skvělými čaji,  které nejenže pomáhají s přirozenými očistnými procesy v těle, ale zrychlují také metabolismus a tím pomáhají odbourávat tuky.

10, Seznamte se se superpotravinami

Superpotraviny jsou potraviny, které jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály, a které mohou pomoci zlepšit vaše zdraví a podpořit hubnutí. Mezi superpotraviny patří například ořechy, semena, listová zelenina, bobule, česnek a mnoho dalšího.

Závěr

Pokud se chcete cítit a vypadat lépe, mohou ranní návyky velmi pomoci toho docílit. Tyto návyky vám mohou pomoci zhubnout, zlepšit vaše celkové zdraví a udržet se na správné cestě. Není potřeba se všech těchto návyků držet najednou, ale postupně si můžete přidávat ty, které se vám líbí a které vám přináší největší přínos. S trochou úsilí a vytrvalosti můžete mít ranní rutinu, která vás nakopne do celého dne. Nesmíme zapomínat, že ranní návyky celý proces snahy o redukci váhy podpoří, ale třeba udělat více změn. A jak na to se dozvíte v našem dalším článku - Zdravé a efektivní hubnutí. A jak začíná vaše ráno? Podělte se s námi v komentářích.

Bylinkový příběh - Detoxito

Zdroje
◾ KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích. Grada Publishing as, 2005.
◾ JANYŠKOVÁ, Anna; KONEČNÝ, Štěpán. Motivace obézních pacientů k redukci hmotnosti-Aneb proč chtějí obézní ženy a muži hubnout?. 2007.
◾ STŘEDA, Leoš. Univerzita hubnutí. www. euroinstitut. eu, 2009.
◾ MACHOVÁ, Kamila. Obezita. 2011.
◾ MELUZÍNOVÁ, Petra. Fitness a ženy v České republice-motivace ke cvičení. 2015.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář