Jak pomáhá hluboké dýchání? 4 techniky, které vás zbaví stresu

19. 09. 2021Hynek Poul
Hluboké dýchánía

Okysličení mozku, relaxace a uklidnění - to všechno jsou benefity, které může přinést hluboké dýchání do našich životů. Moderní životní styl je často hektický a stresující, což může mít negativní dopad na naše tělo i mysl. Hluboké dýchání je jednoduchá a účinná technika, která nám pomáhá zvládat stres, zlepšovat kvalitu spánku a podporovat celkové zdraví. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak hluboké dýchání může pomoci a jaké jsou techniky, které můžete vyzkoušet.

Jak může hluboké dýchání pomoci?

Hluboké dýchání se soustředí na kontrolovaný, záměrný dech, který umožňuje tělu nasáknout více kyslíku a odstranit oxid uhličitý. Zde je několik způsobů, jak může hluboké dýchání přinést prospěch i vám.

😤 Stres a úzkost: Hluboké dýchání může okamžitě snížit hladinu stresových hormonů, což vede k uvolnění a uklidnění. Pravidelná praxe může pomoci snižovat celkovou úzkost.

🤯 Zlepšení koncentrace: Dále může zvýšit přívod kyslíku do mozku, což může zlepšit koncentraci a mentální jasnost.

💆‍♀️ Podpora emocionální rovnováhy: Pravidelné hluboké dýchání může pomoci v regulaci emocí a zvládání depresí.

😴 Zlepšení spánku: Techniky hlubokého dýchání mohou pomoci uklidnit mysl a tělo, což vede ke kvalitnímu spánku.

💖 Podpora kardiovaskulárního zdraví: Hluboké dýchání může snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění.

Techniky hlubokého dýchání

Existuje mnoho různých technik hlubokého dýchání, které můžete vyzkoušet. Následující jsou některé z nejčastěji používaných.

1, Břišní dýchání

Lehněte si nebo si sedněte pohodlně a položte ruku na břicho. Pomalu a hluboce dýchejte tak, aby se vaše břicho zvedalo a spouštělo s každým dechem. Tato technika pomáhá aktivovat bránici, což umožňuje plnější nádech.

2, 4-7-8 dýchání

Tato technika zahrnuje následující kroky: Nadechujte se nosem po čtyřech sekundách, podržte dech po sedmi sekundách a poté vydechněte ústy po osmi sekundách. Tuto sekvenci opakujte několikrát.

3, Hluboké dýchání v pomalém tempu

Dýchejte pomalu a rovnoměrně, soustřeďte se na každý dech a jeho výdech. Tato technika je užitečná pro rychlé zmírnění stresu.

4, Progresivní svalová relaxace

Tato metoda spočívá v kombinaci hlubokého dýchání s relaxací svalů v celém těle. Postupně se soustředíte na různé svalové skupiny, uvolníte je a dýcháte hluboko.

Závěr

Hluboké dýchání může být prováděno kdykoli a kdekoliv. Pravidelná praxe těchto technik může pomoci dosáhnout uklidnění a zlepšení celkového duševního a fyzického zdraví. Hluboké dýchání není jen jednoduchou technikou, ale také mocným nástrojem pro dosažení rovnováhy a pohody v hektickém světě, který nás obklopuje. Takže všichni společně, nádech... a výdech.

Technika hlubokého dýchání se pojí i s dalšími cvičeními, ať už mentálními, tak fyzickými, jako jsou jóga nebo meditace. Chcete některé další cvičení vyzkoušet, ale nevíte, jak na to? Přečtěte si náš článek Jak začít s meditací 👈

Jak začít s meditací?

Zdroje
◾ KAMIL, Ramík. Cviky na vaši bolest: rychlá a účinná úleva. Grada Publishing as, 2008.
◾ PERCIAVALLE, Valentina, et al. The role of deep breathing on stress. Neurological Sciences, 2017.
◾ GHOLAMREZAEI, Ali, et al. Psychophysiological responses to various slow, deep breathing techniques. Psychophysiology, 2021.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář