Očista střev: 8 tipů k lepšímu zažívání

10. 03. 2023Hynek Poul
Očista střev

Zdroj: 7activestudio - Fotolia

Ne nadarmo se říká “Ve zdravém těle, zdravý duch”. Proto je očista střev velmi důležitá pro podporu nejen jich, ale i celkového zdraví. Naše tělo je jako stroj, ke kterému je potřeba se chovat s úctou a pomáhat mu, aby mohlo fungovat co nejlépe. Však je to taky to jediné, co s námi bude až do samého konce. Co může každý z nás udělat pro to, abychom se k našim střevům chovali tak, jak si zaslouží? Střeva obsahují až 70 % všech imunitních buněk člověka, tak se pojďme podívat, jak se jim za jejich těžkou práci odvděčit.

Co jsou střeva a jaké procesy v nich probíhají?

Střeva jsou tvořena z dvou hlavních částí, a to střevo tenké a tlusté. Mnoho z vás by mi zde mohlo navrhnout připomínku, že také máme střevo slepé. To je ovšem z biologického hlediska bráno jako součást střeva tlustého. Nebudeme zabíhat do velkých detailů o tom, jak vypadá celá trávicí soustava, ale aspoň o střevech si řekneme pár informací.

Tenké střevo je trubice dlouhá asi 3-5 metrů. Zde se dokončuje štěpení živin, které do něj přišli z žaludku. Obsahuje střevní šťávy obsahující tzv. trávicí enzymy. Za pomocí těch se vstřebávají právě živiny, jako jsou tuky, bílkoviny a sacharidy. Tlusté střevo, jak už název napovídá, je “prostorově výraznější” a navazuje na střevo tenké. Jeho hlavním úkolem je zpětné vstřebávání minerálních látek, vitamínů, sodíku, ale především vody. Výsledkem tohoto procesu je stolice, která obsahuje zbytky, které střeva nejsou schopna vstřebat.
 
Slyšeli už jste někdy pojem střevní mikroflóra? Pokud ne ve škole, tak určitě alespoň z nějaké té reklamy na zdravý jogurt. Jde o střevní bakterie, které jsou pro chod trávicí soustavy esenciální. Jsou pro nás velmi důležité, protože vytváří některé vitamíny a zajišťují zdravé trávení. Tato rovnováha je velmi důležitá, protože pokud se naruší, dochází ke zdravotním problémům. Často je to také dáno nadměrným používáním antibiotik. To však můžeme alespoň částečně ovlivnit my a to samozřejmě zdravou a kvalitní stravou podpořenou superpotravinami.

Očista střev v tipech

Každý máme zaručeně nějaký osvědčený tip našich babiček a maminek, jak na zlepšení trávení - kysané zelí a voda z něj, jablka nebo švestky. Pojďme se však podívat i na další, řekněme "odbornější" tipy:

1, A zase ta vláknina

Ano, o tomto již určitě slyšel každý z nás. Ačkoliv se jedná o ne moc dobře stravitelnou součást potravy, je pro nás velmi důležitá. Po její konzumaci máme pocit sytosti a ven z těla s sebou odnáší i další nestravitelné zbytky potravy. A kde jí je nejvíce? No přece v celozrnných potravinách a obilovinách, jako jsou ovesné vločky, pohanka nebo například ječmen. V neposlední řadě, kdo jí pravidelně ovoce a zeleninu (jablka, pomeranče, mrkev, červenou řepu, apod.) nemusí se příliš bát malého příjmu vlákniny. Opatrně však na nenadálý značný přísun vlákniny, to by Vám naopak nemuselo udělat dobře. Přidávejte ji postupně, ať se neucpete.

2, Luštěniny

Zde by mohl někdo nesouhlasit a říct mi, že luštěniny zatěžují střeva a výsledky jsou potom jasně … cítitelné. Je tomu právě naopak. Luštěniny, obsahující také železo a draslík nám dělají tuto neplechu hlavně kvůli obsaženým sacharidům, jejichž vstřebávání je složité a probíhá až v tlustém střevě. Nejlepšími luštěninami jsou poté čočka, sójové boby, fazole, cizrna nebo hrách. Je celkem jedno, zda už sušené či naklíčené, nebo v podobě microgreens, prostě pomáhají.

3, Fermentované potraviny

V posledních letech se s tím setkáváme stále častěji. Kvašená zelenina, kefíry, nápoje. Jedná se o opravdu kouzelné věci, protože v sobě obsahují velké množství přírodních probiotik (tzv. ”hodné bakterie"), které úzce souvisí s chodem střev. Kdo z nás nedávno slyšel o kimchi nebo kombuche? Jedná se o opravdový přírodní zázrak a střeva vás za to budou milovat. Zmíním také skvělé pomocníky, jimiž jsou jablečný ocet a umeocet. Pozor na to, kdy je při vaření použijete, pokud se nechají projít varem, přijdou o všechny účinné látky. Zařadím sem ještě tempeh a natto, fermentované sójové boby, které si velmi oblíbili příznivci vegetariánství.

Detoxikační čaje

4, Fenykl

Já nevím jak vám, ale mě fenykl nechutná. To ovšem nic nemění na tom, že opravdu pomáhá, především k lepšímu trávení, je to bojovník proti plynatosti, nafouklému břichu,  křečím a obecně pomáhá k pravidelnému vyprazdňování

5, Zázvor

Magický kořen, který pomáhá snad na všechny neduhy. A to platí i u střev. Jako další potraviny také snižuje nadýmání, uklidňuje střeva, ale největším benefitem je, že zanechává střeva bez zbytečného odpadu. Dále také stimuluje vylučování kyselin, takže můžeme říct, že pomáhá udržet rovnováhu ve střevech. 

6, Máta peprná

Pokud bychom měli vybrat z bylinek nějakého pomocníka, určitě by jím byla máta. Mentol, který tato květina obsahuje, lépe zprůchodňuje střeva a má i relaxační účinky při křečích.

7, Pijte vodu, pijte pitnou vodu

Je to jak když si představíte okapní rouru, ve které se ucpalo suché listí. Samo od sebe se z mu z roury chtít nebude. Prožeňte ho vodou a uvidíte, jak půjde ven. To samé platí i pro střeva. Pitný režim je velmi důležitý obecně pro tělo, ale pro střeva to platí dvojnásob, možná snad i trojnásob. Existují také další tekutiny, které pomáhají, např. výše zmíněný kefír, kombucha, bylinkové čaje nebo čerstvé šťávy třeba z jablek a řepy. Očista střev může být také podpořena některými z detoxikačních šťáv. Inspiraci na 3 jednoduché recepty najdeš v našem šťávovém článku 👈

8, Stres, spánek, pohyb

A je to tu zas, toto od nás budete slyšet často. Velmi často. Ale je to prostě fakt, který by se neměl opomíjet. Pokud budeme ve stresu, nebudeme se hýbat a tím pádem budeme bojovat s nespavostí, tak vám výše uvedené bude téměř k ničemu. Jedno souvisí s druhým. Samozřejmě je nejlepší najít správnou kombinaci obou, s ničím to nepřehánět, ale také nic extra neomezovat. Je potřeba si prostě udělat hezký den. Jak na to, můžeme se podívat na náš další článek - 6 tipů jak na lepší den. Alespoň každodenní krátká procházka také udělá zázraky.

Problémy se střevy v České republice

Naše střeva je potřeba opečovávat s láskou, jinak nám v těle nebudou fungovat mnohé další procesy. Poškození střev se často spojuje s projevy otravy krve, protože se do krevního oběhu dostanou nečistoty zachycené právě ve střevech. Je také prokázána jasná souvislost mezi onemocněním střev a kožními problémy, jako jsou ekzémy, vyrážky nebo třeba akné. Na tuto část trávicího ústrojí také připadá spojitost s cukrovkou, alergiemi, astmatem, záněty nebo rakovinou. Proto je také očista střev tak důležitá.

V tomto ohledu je Česká republika spojována se smutným světovým prvenstvím, a to v nejvyšším výskytu nádorů tlustého střeva. V poslední době se statistika trochu lepší, ale stále se jedná o velký problém, na který zemře až polovina diagnostikovaných. Možnou příčinou je v naší zemi velká míra konzumace zpracovaných potravin, především uzenin a naopak celkem málo jíme čerstvé ovoce a zeleninu. Pojďme to změnit, o tohle světové prvenství bychom měli přijít velmi rádi 💪

Závěr

V článku jsme se dozvěděli, jak střeva fungují, co konkrétně je tvoří, ale především to, co na pročištění střev pomáhá. Nesmíme zapomínat, že v našem těle potřebují pomoct s přirozenou očistou i další orgány, aby naše tělo bylo čisté a fungovalo správně. Doporučím tedy mrknout na náš další článek o detoxikaci jako takové a poté i na to, jak na očistu jater nebo konkrétně detoxikaci ledvin. A co vy, máte nějakého přírodního pomocníka na očistu střev, který se v článku neobjevil? Dejte nám o tom vědět do komentářů.

Detoxito - bylinkový příběh

Zdroje
◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.
◾ ALEKSIC, Ana. Why Detox Is Important: Colon Cleanse Benefits.
◾ SUCHÁNEK, Štěpán; BARKMANOVÁ, Jaroslava; FRIČ, Přemysl. Rakovina tlustého střeva a konečníku. 2012.
◾ FUČÍKOVÁ, T. Postavení střeva v imunitě. Časopis lékařů českých, 2005.
◾ LUKÁŠ, Karel, et al. (ed.). Nemoci střev. Grada Publishing, 2018.
◾ PAVELEK, Tomáš. Oblíbené koření může podpořit zažívání i prevenci civilizačních chorob.

Další články

Komentáře (1)

  • Někde jsem slyšela, že je dobré si ráno dát sklenici vody s citronem, pomáhá to na žaludek a střeva, protože je přes noc překyselený

    Tereza Humenská

Zanechat komentář