Máš břicho jako balón? Přinášíme pomoc od nafouklého břicha!

16. 08. 2023Hynek Poul
Nafouklé břicho

Nafouklé břicho je nepříjemným stavem, který zažívá mnoho lidí. Často je spojeno s nadýmáním, plynatostí a nepohodlím. Příčinou nafouklého břicha může být mnoho faktorů, včetně stravovacích návyků, stresu, nedostatečného pohybu nebo dokonce některých zdravotních problémů. Obecně trápí velkou část populace. V období letních grilovaček nebo naopak o vánočních svátcích dostávají střeva zabrat o to více. Nicméně existuje několik účinných způsobů, jak tomuto nepříjemnému stavu předcházet a jak ho zmírnit, a tomu se budeme v tomto článku věnovat. Co tedy udělat a změnit, abyste neměli nafouklé břicho?

Pomoc s nafouklým břichem

Nyní se podíváme na konkrétní tipy, jak si pomoci od pocitu nafouklého břicha. Nejprve se podíváme na stravovací návyky, poté na životní styl obecněji a zakončíme to doplňky stravy.

1, Stravovací návyky

Správné stravovací návyky jsou klíčem k prevenci nafouklého břicha. Zde je několik tipů, jak stravování přizpůsobit:

Jezte pomalu a důkladně žvýkejte

Rychlé žvýkání a polykání může vést k nadměrnému polykání vzduchu, což způsobuje nafouknutí. Důkladné žvýkání pomůže snížit příjem vzduchu a usnadní trávicímu systému práci.

Omezte konzumaci potravin, které způsobují nadýmání

Určité potraviny, jako jsou luštěniny, cibule, česnek, brokolice, růžičková kapusta, čokoláda, sycené nápoje a umělé sladidla mohou způsobovat nadýmání. Zkuste omezit jejich konzumaci a sledujte, jak na vás tyto potraviny reagují. Zkuste celkovou očistu střev a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe.

Dodržujte pravidelné jídelní intervaly

Pravidelné a vyvážené jídlo pomáhá udržovat trávicí systém v rovnováze. Vyhněte se přejídání a snažte se jíst menší porce, které jsou však vyvážené. 

Pijte dostatek vody

Dostatečný příjem vody podporuje správné trávení a zabraňuje zácpě, což může být jedním z faktorů způsobujících nafouklé břicho. Nezapomínejte, že mnoho vody se nachází také v potravinách, teď v létě je ideální třeba cuketa a jídla z ní.

Recenze Detoxito

2, Úprava životního stylu

Vedle správných stravovacích návyků je důležité také upravit životní styl, aby se minimalizovalo riziko nafouklého břicha. A co je nejdůležitější?

Pravidelně cvičte

Fyzická aktivita podporuje trávení a zlepšuje pohyb střev. Zkuste zařadit do svého rozvrhu pravidelnou mírnou aerobní aktivitu, jako je chůze nebo plavání. Zvláště, pokud máte sedavé zaměstnání a potřebujete se trochu protáhnout.

Snižte stres

Stres může ovlivňovat zažívání. Vyzkoušejte relaxační techniky, jako je jóga, meditace nebo hluboké dýchání, které mohou pomoci uvolnit napětí a zmírnit stres. Nevíte jak začít? Podívejte se na náš článek Profi tipy jak začít s meditací.

Vyhněte se škodlivým návykům

Kouření a nadměrná konzumace alkoholu mohou ovlivnit trávení a vést k nafouklému břichu. Snažte se tyto návyky omezit nebo úplně eliminovat.

3, Zdravé doplňky stravy

Existují také některé potraviny a doplňky stravy, které mohou pomoci, pokud máte bčicho jako balón.

Probiotika

Přidejte potravin bohaté na probiotika, jako jsou jogurty, kefíry nebo kysané zelí. Ty podporují zdravou střevní mikroflóru a pomáhají snížit nadýmání.

Bylinné čaje

Některé bylinné čaje, jako je máta peprná, fenykl nebo heřmánek, mají tradičně uklidňující účinky na trávicí systém a mohou pomoci zmírnit nafouklé břicho. Zkuste také naše detoxikační čaje, které pomáhají nejen při nafouklém břichu, ale obecně zlepšují trávení a pomáhají s očistou střev.

Doplňky stravy

Existují různé doplňky stravy dostupné na trhu, které mohou pomoci s trávicím procesem a snížit nadýmání. Před jejich užíváním se však poraďte se svým lékařem nebo odborníkem na výživu.

Detoxito tip

Pokud nafouklé břicho přechází až v bolesti, zkuste si břicho namasírovat. Lehněte si na záda a zkuste buď krouživými pohyby pomoci břicho rozhýbat. Druhou možností je oběma rukama naráz táhlými pohyby mírně stlačit břicho od pupíku směrem k bokům.

Závěr

Nafouklé břicho může být velmi nepříjemné, ale existuje řada způsobů, jak tomuto stavu předcházet a jak ho zmírnit. Správné stravovací návyky, úpravy životního stylu a vhodné potraviny a doplňky stravy mohou pomoci udržovat trávicí systém v rovnováze a minimalizovat nadýmání. Pokud vás trápí nafouklé břicho pravidelně nebo máte silné bolesti, je vždy dobré se poradit se svým lékařem, aby bylo vyloučeno případné závažnější onemocnění. Přečtěte si také náš další článek 9 bezva tipů, které pomáhají pro lepší zažívání nebo se sami přesvědčte v našich recenzích, že čaje Detoxito jsou vhodným pomocníkem od tohoto problému. Co na nafouklé břicho pomáhá vám? Podělte se s námi v komentářích a pomozte tak i ostatním cítit se báječně.
Detoxito příběh
Zdroje
◾ AZPIROZ, Fernando; MALAGELADA, Juan–R. Abdominal bloating. Gastroenterology, 2005.
◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.
◾ Elli L. Non-celiac gluten sensitivity: Time for sifting the grain. World Journal of Gastroenterology. 2015.
◾ STRÁNSKÝ, Miroslav, et al. Výživa ve stáří. Kontakt, 2015.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář