Co je detoxikace a jaké má výhody a nevýhody?

21. 06. 2023Hynek Poul
Co je detoxikace

V tomto článku si zodpovídáme základní palčivé otázky o detoxu: Co je vlastně detoxikace? S jakými toxiny se denně setkáváme? Jaké má detox výhody a je detox nesmysl? Hned na úvod bych rád uvedl, že detox vyvolává v dnešní společnosti mnoho otazníků. Nabídka zázračných detox produktů je velmi široká a mnoho výrobců zaručuje úžasné výsledky bez minimální snahy. Tak to ovšem nefunguje a jak jistě víte, i my se snažíte tento mýtus vyvrátit.

Naše čaje pomáhají přirozeným očistným procesům v těle, bez kterých bychom se neobešli. My však věříme v sílu přírody a také v to, že našemu tělu je v dnešní toxické době potřeba pomoci. Každý den se setkáváme s velkým množstvím škodlivých látek a valí se na nás doslova ze všech stran. Tělo se s nimi musí vypořádat, aby mohlo dobře fungovat a občas je toho na něj prostě moc. Přesně kvůli tomu Detoxito vzniklo, jak zjistíte v naší sekci "Příběh".

Co je detoxikace?

Detoxikace organismu se týká procesu, kdy se snažíme odstranit z těla toxiny a škodlivé látky, které mohou být přítomny v potravě, prostředí a dokonce i v našem vlastním těle.

Lidé mají přirozený detoxikační mechanismus, který zahrnuje játra, ledviny, trávicí soustavu, kůži, dýchací a lymfatický systém. Tyto orgány a systémy pomáhají tělu eliminovat toxiny a škodlivé látky přirozenou cestou. Proto nejlepší způsob, jak detoxikovat tělo, je podporovat a posilovat tyto přirozené procesy.

Existuje mnoho různých způsobů, jak těmto přirozeným procesům v těle pomoci a očistu těla podpořit. Můžeme sem zahrnout pití detoxikačních šťáv, cvičení, bylinných čajů, použití sauny nebo vířivky, masáží, jógy a dalších metod. Toto jsou podpůrné procesy, protože tělo je zázračně a detoxikuje se samo 24/7.

S jakými toxiny se setkáváme?

Každý z nás se v životě potká s různými toxiny podle toho, v jakém prostředí žije, pracuje, tráví volný čas. Dále podle toho, jaký životní styl kdo drží - alkohol, cigarety, nedej bože drogy, co užívá za léky, jaké potraviny jí (procesované, chemicky ošetřená zelenina a ovoce), pozor je nutné si dát také na plísně v jídlech, dále na toxiny v kosmetických prostředcích, ve vzduchu ... Mohl bych pokračovat dále.

Výskyt a výčet nejčastějších toxinů

  • Voda (chlor, fluorid)
  • Sprchový gel a šampon (sodium lauryl sulfate, cocoamide DEA, parabeny)
  • Zubní pasta (fluorid)
  • Deodorant - (DMDM Hydantoin, imidazolidinyl urea, limonen)
  • Make-up (propyleneglycol, bronopol, formaldehyd), parfému (isopropyl, alkohol, phthaláty)
  • Čistící prostředky (triclosan, limonen, linalool a šestimocný chrom)
  • Chemicky ošetřené potraviny - pesticidy, herbicidy, insekticidy
  • Formaldehyd - dezinfekce, chemický průmysl, v některých stavebních materiálech
  • Výfukové plyny (plynný dusík, oxid uhličitý, oxid dusný, oxid dusičitý, oxid uhelnatý, prachové částice, benzen, formaldehyd, benzopyren a další polyaromatické uhlovodíky, olovo, rtuť, arzen, dioxiny)
  • Dále tu máme elektromagnetický smog z elektrických zařízení
  • Psychické toxiny (stres, negativní myšlení, špatný spánek, atd.)

No není toho po pravdě úplně málo a zcela si nemyslím, že jsem zahrnul všechny. Opravdu záleží na každém z nás a na okolním prostředí a životním stylu. Ale řekněte sami, myslíte, že není občas potřeba tělu pomoci s odbouráním těchto škodlivin?

Co je detoxikace
Toxiny na nás číhají všude a bohužel se situace prozatím nelepší.

Jak se tělo detoxikuje samo?

Tělo má přirozený proces detoxikace pomocí různých orgánů, který si nedá pauzu nikdy. Tělo je vystaveno škodlivinám neustále, a proto i tento proces jede na plné obrátky neustále. A které orgány se o něj v našem těle starají?

Játra

Nejdůležitějším orgánem pro přirozenou očistu těla jsou játra. Ta rozkládají látky, které mohou být toxické, jako jsou alkohol, léky a jedy. Poté jsou pomocí metabolismu (tedy látkové přeměny) následně vyloučeny z těla. Více o podpoře detoxu jater se dozvíte v našem dalším článku o Očistě jater.

Ledviny

Ledviny jsou velmi důležitým orgánem odpovědným za detoxikaci těla. Ledviny filtrováním krevní plazmy odstraňují odpadní produkty, jako jsou močovina a kreatinin, a dalších toxinů, jako jsou těžké kovy, ftaláty, pesticidy nebo zbytky léků (převážně antibiotik). Do větší hloubky je toto téma rozebránu v článku o Detoxikaci ledvin.

Kůže

Kůže je největším orgánem těla a očista probíhá především procesem pocení. Potní žlázy v kůži eliminují škodlivé látky a vodu a také pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin. Očistu skrze kůži můžeme podpořit zmíněným cvičením, saunou nebo horkou koupelí.

Trávicí soustava

Trávicí systém, tedy především žaludek a střeva metabolizují a dostávají z těla odpadní látky, které jsou přijaty potravou. Více v našem článku zaměřeném přímo na Očistu střev.

Dýchací soustava

Dýchací soustava je v rámci detoxikace také velmi důležitá. Plicní alveoly, nebo-li sklípky, vylučují oxid uhličitý a další odpadní plyny z těla. Zde opět zmíním zrádné kouření, ale obecně vdechování škodlivých plynů z ovzduší, které nás obklopují a vytváří tak smog.

Lymfatický systém

Lymfatický systém má klíčový vliv na detoxikaci organismu tím, že pomáhá odstraňovat toxiny, odpadní látky a infekční agens z těla. Tento systém je součástí imunitního systému a má několik hlavních funkcí, které přispívají k detoxikaci. Jelikož samostatný článek na toto téma nemáme, tak se dovolím se zde více rozepsat.

1, Filtrace: Lymfatické uzliny jsou distribuovány po celém těle a slouží jako filtrační stanice, kde jsou zachycovány a neutralizovány mikroorganismy, cizí částice a toxiny. Makrofágy, imunitní buňky přítomné v uzlinách, hrají klíčovou roli při likvidaci těchto škodlivých látek.

2, Transport: Lymfa, tekutina proudící lymfatickým systémem, přenáší odpadní produkty z tkání a orgánů do lymfatických uzlin. Tím se odstraňuje nadbytečná tekutina, odpadní produkty metabolismu a potenciálně toxiny z těla.

3, Imunitní odpověď: Lymfatický systém podporuje imunitní odpověď tím, že umožňuje bílým krvinkám a dalším imunitním buňkám cirkulovat v těle a bojovat proti infekcím. Toxiny a patogeny jsou zneškodňovány a odstraňovány během tohoto procesu.

4, Detoxikace tkání: Lymfatický systém také pomáhá odstraňovat škodlivé látky z tkání těla, což zahrnuje přebytečné ionty, metabolické odpadní produkty a potenciální toxiny.

    Celkově lymfatický systém hraje klíčovou roli v udržování rovnováhy v tělesných tekutinách, odstraňování odpadních látek a podporuje imunitní funkci, což všechno přispívá k detoxikaci organismu. Důležité je udržovat tento systém zdravým a efektivním prostřednictvím správného stravování, cvičení a komplexní péče o zdraví.

    Naše tělo je prostě úžasný "stroj", který má skvělé funkce. Tyto orgány a systému v něm mají na starost detoxikační procesy, aby bylo tělo udržováno čisté, bez toxinů a škodlivých látek. A celá myšlenka detoxu je založena právě na podpoře těchto procesů.

      Co očista těla přináší za výhody?

      Je nám známo mnoho důvodů, proč byste mohli chtít pomoc s očistou svého těla. Přinášíme některé z hlavních výhod detoxikace.

      Zlepšení funkce orgánů

      Očista těla může pomoci zlepšit funkci ledvin, jater a dalších orgánů, které jsou za ni zodpovědné. Tím může být zlepšený celkový zdravotní stav a obecný pocit zdraví a pohody.

      Zvýšení energetické úrovně

      Detoxikace může pomoci odstranit z těla toxiny, které mohou brzdit metabolismus a způsobovat únavu. Tím se může zvýšit vaše energetická úroveň a zlepšit celková výkonnost nejen v práci, ale budete také mít chuť si více užívat volných chvil s rodinou a přáteli.

      Posílení imunitního systému

      Pokud je tělo zatíženo škodlivými látkami, stará se především o jejich vyloučení z těla a tím pádem nemá tolik času a prostoru na budování či udržení obranyschopnosti našeho organismu.

      TIP: Chcete imunitu ještě více podpořit? Mrkněte také na náš článek Jak posílit imunitu? 7 tipů ke zdravějšímu tělu.

      Zlepšení trávicích procesů

      Především díky odstranění toxinů stojících za nadýmáním, zácpou a dalšími trávicími potížemi, jako je třeba nafouklé břicho.

      Zlepšení kvality pokožky

      Detoxikace může pomoci zlepšit kvalitu pokožky tím, že eliminuje toxiny, které mohou způsobovat akné, vyrážky a další kožní problémy. Ze začátku očisty se tyto dermatologické potíže mohou zhoršit, ale následně přichází ve většině případů změna k lepšímu. Výsledkem je tedy krásná a zdravá pleť.

      Pomoc při redukci váhy

      Nedaří se vám zhubnout? Očista pomůže se ztrátou přebytečné váhy tím, že odstraňuje toxiny, které se mohou ukládat v tukových buňkách. Tím může být zlepšen metabolismus a zároveň podpořeno hubnutí. Navíc pokud orgány fungují tak, jak mají, všechny procesy v těle jsou účinnější. Můžete si také osvojit jednoduché návyky, které k vysněné postavě pomohou.

        Je však důležité si uvědomit, že detoxikace není univerzálním řešením pro různé zdravotní problémy a není vhodná pro každého. Pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte nějaké léky, měli byste se poradit se svým lékařem, zda je pro vás očista vhodná.

        Detoxikační čaje

        Je detox nesmysl?

        Detoxikace těla je založena na myšlence, že se v našem těle hromadí toxiny a škodlivé látky, které mohou způsobovat zdravotní problémy. Existuje však rozporuplnost v tom, zda jsou detoxikační programy a diety skutečně účinné a nejsou spíše marketingovým trikem bez vědeckého základu.

        Jedni tvrdí to a druzí zase ono. Detox je prostě kontroverzní téma. Někteří odborníci tvrdí, že tělo má přirozené mechanismy pro detoxikaci a orgány jsou schopny efektivně eliminovat škodlivé látky bez pomoci těchto programů. Jiní věří, že detoxikace je prospěšná pro tělo, zejména pokud se jedná o eliminaci škodlivých látek z prostředí, jako jsou polutanty a těžké kovy. My se samozřejmě přidáváme k té druhé skupině a na základě našich i vašich zkušeností víme, že očista je pro tělo velmi prospěšná. Stačí se podívat na naše recenze a uvidíte, kolika lidem jsme již pomohli.

        V každém případě je potřeba brát v úvahu zdravotní stav dané osoby při rozhodování. Některé detoxikační programy mohou být velmi restriktivní a mohou vést k nedostatečnému příjmu živin, což může mít negativní vliv na zdraví. To my osobně ani nedoporučujeme. Stačí se držet pár základních pravidel a k tomu přidat nějakého detox pomocníka a věřte, že se budete cítit mnohem lépe.

        Má detox nějaká úskalí?

        Ano, detoxikace může mít některá úskalí a nebezpečí, zejména pokud není prováděna správně nebo pokud je brána extrémním způsobem. Následující jsou některé z hlavních úskalí detoxikace:

        Omezení stravy

        Některé detoxikační diety mohou být velmi restriktivní, což může vést k nedostatku důležitých živin a energie. To může vést k únavě, podrážděnosti a dalším problémům. Žádné extrémní diety proto rozhodně NEDOPORUČUJEME. Není však na škodu vyzkoušet přerušovaný půst.

        Nárůst příznaků

        Pokud se rozhodnete očistit, může se stát, že se vám příznaky některých zdravotních potíží zhorší. To může být způsobeno tím, že tělo se snaží eliminovat toxiny a dochází ke změnám v metabolismu. Nejvíce to může být vidět na kůži, takže třeba osoby trpící dermatologickými problémy v prvních dnech pozorují zhoršení stavu.

        Možné nežádoucí účinky

        Některé detoxikační diety nebo léčby mohou mít nežádoucí účinky, jako jsou závratě, nevolnost nebo bolesti hlavy. V tomto případě je potřeba s kúrou přestat nebo snížit množství, abyste si náhodou více neuškodili.

        Vliv na léky

        Detox programy mohou ovlivnit účinnost léků. Pokud užíváte nějaké léky, měli byste se vždy poradit se svým lékařem před zahájením detoxikačního programu. Léky se totiž z těla dostávají ven rychleji a jejich účinnost se tak může snižovat.

        Neschopnost těla eliminovat toxiny

        V některých případech může být detoxikace kontraindikována, pokud tělo prostě není schopno se škodlivých látek zbavit. To může být způsobeno některými zdravotními problémy nebo chronickým užíváním alkoholu nebo drog.

        Závěr

          Tak se mi snad povedlo shrnout toto kontroverzní téma tak, abych vysvětlil, jak procesy v těle fungují a jak se dobré jim pomoci s přirozenou očistou především přírodní bylinkovou cestou. Řekli jsme si jaké orgány se v našem těle o detoxikaci starají, jaké jsou výhody a nevýhody detoxu a jaká může mít úskalí. Na závěr bych rád řekl, že účinky detoxikačních programů velmi závisí na tom, jak se do toho každý z nás pustí. Detoxikační přípravky často slibují zázraky, ale to není pravda. 

          My zastáváme názor, že když má člověk zdravou a kvalitní stravu, dostatek pohybu a spánku, má málo stresu a k tomu přidá našeho našeho bylinkového pomocníka, výsledky se určitě brzy dostaví.

          Zajímá vás přírodní očista? Vyzkoušejte také kopřivový detox nebo se začtěte do kouzla šípku, opravdového přírodního pokladu, který s očistou také pomáhá.

          Detoxito příběhZdroje
          ◾ MORSE, Robert S. Zázračná detoxikace. Praha: Eminent, 2006.
          ◾ OBROVSKÁ, Mgr Markéta. Jarní únava a detoxikace organismu.
          ◾ FREJ, David. DeToxikace. Triton, 2010.
          ◾ PIVA, G., et al. Detoxification methods of aflatoxins. A review. Nutrition research, 1995.
          ◾ CRAIG, Winston J. Body Cleansing and Detox. Default journal, 2011.
          ◾ REVIVE, G. I. DETOXIFICATION. 2011.
          ◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.

          Další články

          Komentáře (0)

          K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

          Zanechat komentář