Pokojové rostliny, které čistí vzduch a zlepšují spánek

22. 02. 2023Ing. Hynek Poul

Mnoho z nás má doma spousty pokojových květin především pro výzdobu prostoru. To je naprosto v pořádku, ale věděli jste, že květiny jsou skvělým pomocníkem při čištění vzduchu? V domácnosti se nám hromadí nejenom prach, ale i nečistoty z nábytku, lepidel, čistících prostředků a další, které vznikají třeba při vaření (z nádobí). Mezi nejčastější toxiny v domácím prostředí patří benzen, formaldehyd, xylen, toluen, amoniak a trichlorethylen. Květiny jsou proto skvělým pomocníkem při očistě prostředí a pomohou vám tak v celkové detoxikaci organismu.

Rostliny které čistí vzduch

Zdroj: Shutterstock

Vzpomeňme na znalosti ze školy - rostliny přeměňují oxid uhličitý zpět na životodárný kyslík. A existují i rostliny, které toho umí mnohem více. Čistý vzduch je základem klidného spánku, ale obecně života v uzavřených prostorách. Pokud tedy například neradi větráte, nebo k tomu nemáte tolik prostoru, tak jsou tyto květiny to pravé pro vás. I ony však čerstvý vzduch mají rádi, takže určitě dobu větrání není třeba omezovat. Je dobré mít doma květin více a obecně se obklopovat přírodou a udržovat s ní blízký vztah.

Detoxikační čaje

 

Rostliny čistící vzduch

Samozřejmě jak platí v mnohém v životě, čím více květin, tím více vzduchu zvládnout pročistit. Jejich velikost je také přímo úměrná velikosti vlivu na očistu. Na druhou stranu není dobré si z bytu udělat úplnou džungli, obzvláště ne v ložnici.

Aloe vera

Ta by vám v ložnici chybět rozhodně neměla, protože uvolňuje kyslík po celou noc. K tomu je nenáročná na pěstování a je označována jako jeden nejúčinnějších bojovníků proti špatnému vzduchu v domácnosti. Pozor však na zalévání, stačí pouze jednou za 3 měsíce. Je dobré dát rostlině dostatek slunce, ale zase ne moc přímého, především v letních měsících.

    Břečťan

    Další rostlinou je Břečťan, který je vhodný hlavně pro lidi trpící alergií. Odborníci tvrdí, že břečťan umí odstranit více než 90 % vzdušných nečistot během 12 hodin a může vám tak pomoci ke kvalitnějšímu spánku. Pozor však na to, že jeho listy jsou jedovaté.

      Tchýnin jazyk

      Tato rostlinka sice nepatří mezi nejkrásnější kytky (to jsem se někde dočetl, za mě je moc hezká), ale v ložnici své místo rozhodně má. Umí totiž ze vzduchu odfiltrovat běžné domácí toxiny a patří tak k nejlepším pokojovým rostlinám pro filtraci vzduchu. Rozhodně tedy má svoje kouzlo a její pěstování je velmi nenáročné, ideální kombinace.

        Rostliny které čistí vzduch

        Zdroj: Shutterstock

        Jasmín

        Další vhodnou květinou do domácnosti je třeba jasmín, který je známý svou vůní a podporuje dobrý spánek. Mezi další “voňavky” v domácnosti dále patří také levandule, která má i uklidňující účinky. V domácím prostředí se jim většinou moc nedaří, je tedy vhodnější spíše v sušeném stavu. Podle feng-šuej sušené květiny nepatří do ložnice, naopak je lepší si užít těch živých.

        Další rostliny, které čistí vzduch

        Měli bychom zmínit také zelenec a lopatkovec, který vstřebávají svými listy více oxidu uhličitého, než běžné květiny. Odstraňují také plísně a jsou tedy vhodné i pro alergiky. tyto květiny upřednostňují spíše polostín.

          Jak se starat o přírodní čističky vzduchu?

          Květiny čistící ovzduší v sobě uchovávají větší množství nečistot. Nejsou schopny absorbovat vše, proto je potřeba o ně řádně pečovat. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak jim pomoci, je jim jemně otřít listy čistým mokrým hadrem a tak jim uvolnit jejich póry. Ano, i listy květin jsou pórovité, stejně naše kůže. U květin, které mají menší lístky a strávili byste tak otíráním spoustu času postačí je alespoň postříkat rozprašovačem s vodou. Doporučuji také sehnat kvalitní hnojivo, aby květina byla dobře živená a její čistící účinky se tak mohli projevit naplno. Důležité je také květinám dopřát dostatek slunečního svitu a světla obecně, aby procesy v nich mohli být co nejefektivnější.

          Závěr

          Takže šup do květinářství, ať se vám doma dýchá lépe a nezapomeňte se o květiny starat, oni se vám za to 100% odvděčí. Pokud Vás zajímá nejen očista prostředí, ale i ta vaše, doporučíme vám také si přečíst co je detoxikace a jaké má výhody a nevýhody. A když už doma budete mít čistý vzduch, aby se vám lépe spalo, mrkněte také na náš článek, kde se dozvíte, jak usnout, když to nejde

          Jak usnout, když to nejde

          Zdroje
          ◾ STRAKOŠOVÁ, Bc Nikol. Pokojové rostliny v domovech mileniálů.
          ◾ MINAŘÍKOVÁ, Linda; JEDLIČKOVÁ, Helena. POKOJOVÉ ROSTLINY.
          ◾ HIEKE, Karel. Atlas pokojových rostlin. Jan Vašut, 2003.
          ◾ VERMEULEN, Nico; VOLF, Miroslav. Encyklopedie pokojových rostlin. Rebo Productions, 1997.
          ◾ https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/

          Další články

          Komentáře (0)

          K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

          Zanechat komentář