Sůl: Dvojsečný meč ve vašem jídelníčku

23. 08. 2023Hynek Poul
Sůl v jídelníčku

V tomto článku se podíváme na obě strany mince a prozkoumáme, jak sůl v jídelníčku může naše tělo ovlivňovat pozitivně, tak i negativně. Podíváme se, co to sůl vlastně je, jak se těží a co obsahuje za látky, ať už ty, co jsou prospěšné, tak i ty, které škodí. V neposlední řadě si řeknete, kolik soli se má vlastně jíst a jak jsou na tom Češi ve světovém žebříčku. Jdeme na to.

Co je sůl?

Sůl je jedním z nejstarších a nejběžnějších koření, které používáme ve svém jídelníčku. Odborně se jí říká sůl kamenná, chlorid sodný neboli halit, chemický vzorec poté zná každý z nás ze školy: NaCl. Přidává na chuti a zvýrazňuje aroma potravin. Avšak, jak se často říká, příliš dobrých věcí může být ve výsledku škodlivé. Získává se třemi různými způsoby a to povrchovou těžbou, vysrážením z mořské vody nebo louhováním (solanka). Sůl lze tedy rozdělit teoreticky na 2 typymořskou a kamennou. Největší rozdíl mezi těmito dvěma typy je ten, že mořská obsahuje poloviční obsah draslíku, jinak je podobná té kamenné. Také můžete znát sůl Himalájskou, která se ovšem těží v dolech v Pákistánu a její název by tak nebyl obchodně zajímavý.

Zajímavost:  Nejznámější solný důl (uvádí se, že na světě) je u našich severních sousedů. Je to důl Wieliczka, který spadá pod UNESCO a jeho návštěvu osobně rozhodně doporučuji.

Škodlivé účinky soli

Přílišná konzumace soli může mít negativní dopady na zdraví. Zde je několik příkladů, jak sůl může škodit:

Zvýšený krevní tlak

Příliš mnoho soli v potravě může vést k zadržování vody a s tím se často pojí i dobře známé oteklé nohy. Dochází také ke zvýšení objemu krve a to může způsobit zvýšení krevního tlaku a zvýšit riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Na normalizaci krevního tlaku pak máme i bylinkovou pomoc třeba v podobě hlohu obecného.

Ovlivnění ledvin

Vysoký příjem soli může být zátěží pro ledviny. Ledviny mají za úkol filtrovat odpadní látky z našeho těla a když se jim dostane příliš soli, mohou se stát přetíženými a zhoršit svou funkci. Je proto třeba ledviny v jejich přirozených procesech podpořit.

Ovlivnění vodního balancu

Sůl působí jako osmotický regulátor a přílišná konzumace může narušit přirozenou vodní rovnováhu v těle. To může mít dopad na hydrataci, což je zásadní pro správnou funkci orgánů a systémů. Nesmíme proto zapomínat na pitný režim, ale také na to, v jakou dobu pijeme a jaké množství.

Recenze Detoxito

Pozitivní účinky soli

Na druhou stranu může sůl také přinášet některé pozitivní účinky na naše zdraví.

Minerály a stopové prvky

Sůl obsahuje důležité minerály a stopové prvky, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla. Například jód, který je přítomen v jodované soli, je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy. Dále obsahuje samozřejmě sodík a draslík, ale také vápník železo.

Chuťový posun

Správně použitá sůl může obohatit chuť jídel a zvýraznit jejich aroma. Je to jeden z důvodů, proč je sůl tak oblíbená přísada v kuchyních po celém světě. Pro vaření některých potravin je navíc sůl velmi důležitá a prospěšná. Dokážete si představit neosolit vodu na vaření těstovin nebo brambor? No a víte, proč se dává sůl do vody pro vaření těstovin? Má to několik důležitých důvodů:

🧂 Zlepšení chuti: Sůl zvyšuje chuť těstovin, která sama o sobě není nijak výrazná. I když se může zdát, že se sůl rozpustí v velkém množství vody, které se používá při vaření těstovin, přispívá k celkové chuti pokrmu.

🧂 Zvýraznění textury: Sůl může také pomoci udržet těstoviny pevné a odolné. Při vaření těstovin v osolené vodě se povrch těstovin trochu zpevní, což může vést k lepší konzistenci a textuře.

🧂 Ochrana proti přilnutí: Sůl vody může pomoci zabránit přilepení těstovin k sobě během vaření. To umožňuje těstovinám se volněji vařit a udržovat se oddělené

🧂 Regulace teploty vaření: Sůl zvyšuje teplotu varu vody. To může urychlit proces vaření a zkrátit dobu, kterou těstoviny potřebují k uvaření. Tím se může ušetřit energie a čas.

🧂 Zlepšení absorpce omáček a dochucovadel: Sůl vody může také pomoci, aby se těstoviny lépe spojily s omáčkami a dochucovadly, které na ně později použijete.

Na množství soli při vaření těstovin také záleží, někde jsem četl, že by se měla dávat 1 - 2 lžičky na litr vody, ale mě osobně to přijde moc. Máte s tím nějaké zkušenosti?

Kolik soli se má jíst?

Doporučený denní příjem soli se liší v závislosti na zemích a organizacích, které vydávají doporučení ohledně stravování. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje maximální příjem soli 5 gramů (tedy 5 000 miligramů) denně pro dospělého člověka. Americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) také stanovuje horní limit 5 750 miligramů soli denně pro dospělého jedince, což je ekvivalent 5,75 gramů soli.

Detoxito blog - Sůl: Dvojsečný meč ve vašem jídelníčku
Pokud se jedná o situaci v České republice, Ministerstvo zdravotnictví doporučuje podobný limit jako WHO. Doporučený denní příjem soli je stanoven na 5 gramů pro dospělého člověka.
Je však důležité poznamenat, že skutečný příjem soli se může mezi jednotlivými lidmi lišit v závislosti na jejich stravovacích návycích a preferencích. Mnoho zpracovaných potravin obsahuje skrytou sůl, a proto je důležité číst etikety potravin a sledovat příjem soli v celkové stravě. Veřejné zdravotnické organizace často také zdůrazňují význam snížení příjmu soli jako preventivní opatření proti vysokému krevnímu tlaku a srdečním onemocněním.

Češi jsou v tomto žebříčku bohužel na smutném vysokém postu, protože se u nás sní přibližně 15 g na osobu denně, což je 3x více, než by se mělo! U žen je to o něco méně, ale stále velmi nad průměrem. To ročně dělá zhruba 6 kilogramů soli na osobu, což je neskutečné číslo. Samozřejmě všichni víme, že sůl je nositelem chuti, ale já bych to vzal trochu z druhého konce. Pokud nebudete tolik solit, vychutnáte si tu pravou přirozenou chuť jídla. Zkuste najít zdravější alternativu k oblíbených pochoutkám - chipsy, oříšky a dokonce i sladkosti jsou plné soli.

Závěr

Sůl je dvojsečný meč ve vašem jídelníčku. Přílišná konzumace soli může mít negativní dopady na zdraví, zejména na krevní tlak a funkci ledvin. Je důležité dodržovat umírněnost a správně vyvážit příjem soli ve stravě. Pamatujte, že ne všechny soli jsou stejné, a pokud je to možné, volte jodovanou sůl, která obsahuje důležité minerály. Pokud omezujete solení, přečtěte si také článek Detoxikace ledvin a jak na ní a zjistěte, jak si ještě více pomoci pro správné fungování tohoto orgánu. Vždy je také dobré konzultovat s lékařem nebo výživovým specialistou, aby se získala individuální rada ohledně příjmu soli v jídelníčku v závislosti na vašem zdravotním stavu. Co vy, solíte hodně, středně, nebo málo? Dejte nám vědět do komentářů.

Detoxito čaje
Zdroje
◾ ZVĚŘINA, RNDr Ondřej; MARTINÍK, Bc Filip. Sůl v technologii přípravy pokrmů.
◾ MIŠKOVSKÁ, Žaneta. Vliv soli na zdraví, její obsah v potravinách a příjem obyvateli ČR. 2023.
◾ MATĚJOVÁ, MVDr Halina; RULFOVÁ, Bc Blanka. Sůl není nad zlato!
◾ RAJCHL, Aleš. SŮL - Dobrý sluha, ale zlý pán!
◾ GABROVSKÁ, Dana; CHÝLKOVÁ, Markéta. Slaná fakta o soli, aneb, Je sůl nad zlato?. Potravinářská komora České republiky, 2017.
◾ KOŠŤÁLOVÁ, Alexandra. Sůl-kdy pomáhá a škodí. Výživa a potraviny, 2015.

Další články

Komentáře (1)

  • U nás se vždycky solilo hodně a asi i vždycky bude, ale já jsem začal mít problémy se srdcem a tak mi doporučili solit méně. Sice mě to ze začátku vadilo a jidlo mi nechutnalo, ale teď už po letech cítím opravdu jiné chutě a po soli už skoro nešáhnu

    Petr Puchar

Zanechat komentář