9 fantastických tipů, jak se zbavit zadržované vody v těle a otokou nohou

27. 09. 2023Hynek Poul

Zadržování vody v těle, známé také jako edém, může být nejen nepříjemné, ale také esteticky nevzhledné. Břišní otoky, oteklé kotníky a nateklé tváře mohou být důsledkem nadměrného zadržování tekutin. Zadržování vody v těle se také může projevit, když si stoupnete na váhu, protože se může jednat klidně o několik kilogramů / litrů zadržované tekutiny. Jsem moc rád, že vám mohu říci, že existuje několik jednoduchých kroků, které vám pomohou zvládnout tento problém a znovu získat lehkost a pohodlí. Nejdříve se podíváme na příčiny retence vody v těle, dále pak co pomáhá se zbavením se přebytečné vody v těle a také jaké potraviny a nápoje mohou pomoci se jí zbavit.

Zadržovaná voda v těle

Zadržování vody v těle: Příčiny

Lidské tělo obsahuje zhruba 60-65 % vody. Toto procento se může lišit v závislosti na věku, pohlaví, tělesné hmotnosti a dalších individuálních faktorech. Voda je klíčovým prvkem pro fungování těla a je nezbytná pro mnoho životně důležitých funkcí, jako je transport živin, udržování tělesné teploty, vylučování odpadních látek a mnoho dalšího. Je důležité udržovat správnou hydrataci těla, aby se udržela jeho normální funkce. Zadržování vody v těle může být způsobeno několika různými faktory. Nyní se společně podíváme na hlavní příčiny zadržování vody v těle.

Vysoký příjem soli

Jedním z hlavních faktorů zadržování vody je nadměrný příjem soli. Sůl způsobuje retenci tekutin tím, že zpomaluje proces vylučování vody z těla. 

TIP: Chcete se dozvědět více o soli? Přečtěte si náš článek Sůl: Dvojsečný meč ve vašem jídelníčku

Hormonální změny

Hormonální nerovnováha, zejména pak u žen, může způsobit zadržování vody. Netýká se to však pouze žen, i muži prochází jistými hormonálními změnami v průběhu života. Hormonální změny u žen jsou běžnou součástí menstruačního cyklu a také souvisejí s dalšími životními fázemi, jako je těhotenství a menopauza. Klíčovými hormony, které ovlivňují tělesné funkce u žen, jsou estrogen a progesteron. Tyto hormony mají významný vliv na menstruační cyklus a reprodukční zdraví žen. Výraznější zadržovaní vody se poté může projevit u PMS (Premenstruační syndrom), který ženy dokáže opravdu potrápit i dalšími příznaky jako jsou bolesti prsou, bolesti hlavy, náladovost, podrážděnost, únava, nadýmání a nafouklé břicho a další. PMS je často spojen s hormonálními změnami, zejména s poklesem hladin progesteronu po ovulaci.

Nafouklé břicho

Sedavý životní styl

Nedostatek fyzické aktivity může způsobit pomalý krevní oběh a zpomalení funkce lymfatického systému, což může vést k hromadění tekutin v tkáních. Nesmíme proto zapomínat na to se hýbat ve svém volném čase, ale i v práci. Nedovolí vám práce se více hýbat? Nezapomeňte se v práci protáhnout.

Nadměrné horko

Při vysokých teplotách může docházet k rozšíření cév a zvýšení propustnosti cévní stěny, což usnadňuje zadržování tekutin. Proto se také otoky častěji objevují v letních měsících nebo třeba na dovolených v horkých destinacích. Nedoporučujeme tedy ani navštěvovat saunu nebo si dávat dlouhé horké koupele.

Stres

Stres může ovlivnit hormonální rovnováhu a způsobit zadržování vody. Obecně je proto dobré se snažit stresu vyhýbat co jen to jde, ačkoliv to v mnoha případech není jednoduché. Věřte však, že takový detox myšlení se projeví i na vašem fyzickém zdraví.

Dlouhodobé užívání léků

Některé léky, včetně antidepresiv, antihypertenziv a nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), mohou způsobit zadržování tekutin jako vedlejší účinek.

Nedostatek vitamínu B6

Nedostatek tohoto vitamínu může vést ke zvýšené retenci tekutin v těle. Vitamín B6, také známý jako pyridoxin, je jedním z vitamínů skupiny B, který má v těle důležité funkce. Společně s dalšími vitamíny skupiny B hraje klíčovou roli v metabolismu a zachování zdraví. Na co dalšího má B6 vliv? Na tvorbu červených krvinek, posílení imunitního systému, na nervový systém, na kůži a také na regulaci hormonů.

Věk a genetika

Někteří lidé jsou náchylnější k zadržování vody kvůli svým genetickým predispozicím a s přibývajícím věkem se mohou tyto potíže zhoršit.

Je důležité poznamenat, že zadržování vody může být také kombinací několika faktorů. Pokud máte podezření, že trpíte nadměrným zadržováním vody, je vhodné konzultovat tento problém s lékařem, aby byla identifikována hlavní příčina a navrženo vhodné řešení.

Nemoci, při kterých tělo zadržuje vodu

Některé nemoci a stavy mohou způsobit zadržování vody v těle. Edém je stav, kdy se tekutina hromadí v mezibuněčném prostoru, což vede k otokům a nárůstu objemu těla. Mezi nemoci a stavy, které mohou způsobit edém, patří:

💧 Srdeční selhání: To může způsobit neschopnost srdce pumpovat krev efektivně, což může vést k zadržování tekutin v těle, zejména v nohách, kotnících a plicích.

💧 Chronická onemocnění ledvin: Ledviny jsou odpovědné za odstraňování nadbytečných tekutin z těla. Pokud ledviny nefungují správně, může dojít k jejich hromadění.

💧 Jaterní onemocnění: Játra jsou důležitým orgánem pro regulaci tekutin v těle v souvislosti s odstraněním nejen tekutin, ale také toxinů a škodlivých látek, které mohou mít vliv na retenci vody v těle. Vážnější onemocnění, jako je cirhóza jater, může způsobit zadržování tekutin hlavně v břiše a nohách.

💧 Lymfatické problémy: Lymfatický systém je zodpovědný za odtok lymfy, která obsahuje tekutinu a bílkoviny z tkání. Poruchy lymfatického systému mohou vést k otokům a edému.

💧 Trauma a infekce: Zranění, infekce nebo záněty mohou způsobit místní zadržování tekutin.

Edém může být symptomem závažných zdravotních problémů a proto je důležité, aby byl pečlivě vyšetřen a léčen lékařem. Léčba edému závisí na jeho příčině a může zahrnovat léky, změny v životním stylu a další terapeutické postupy.

Příznaky zadržování vody v těle

Nyní se podíváme na nejčastější příznaky toho, že tělo zadržuje přebytečné množství vody. Možná jste o tom ani nevěděli, ale netrápí vás také tyto potíže? Může za to možná právě zavodnění.

Jak poznám, že tělo zadržuje vodu?

💧 Otoky: Nejčastějším a viditelným příznakem zadržování vody jsou otoky. Otoky mohou postihnout různé části těla, včetně nohou, kotníků, rukou, tváří nebo břicha. Otoky se mohou projevovat jako zvětšení oblasti, otupělá nebo napjatá kůže a tlakem citlivé místo.

💧 Zvýšená hmotnost: Zadržení vody v těle může vést k náhlému nárůstu hmotnosti, který se obvykle neodráží v reálném přibývání tělesného tuku.

TIP: Snažíte se také zredukovat vaši váhu? Přečtete si náš článek: 9 triků pro efektivní a zdravé hubnutí

💧 Celulitida: Také známá jako pomerančová kúra postihuje spíše ženy, ale ani u mužů není výjimkou. Jednou z příčin může být právě vyšší retence vody v těle.

💧 Nateklé a bolavé klouby: Některé osoby mohou pociťovat bolesti nebo nepohodlí v kloubech, což může být spojeno s otoky v okolních tkáních.

💧 Bolesti hlavy: U některých jedinců může zadržování vody způsobovat bolesti hlavy.

Zadržovaná voda v těle - stres

💧 Změny v kůži: Kůže nad otoky může být napnutá, lesklá nebo zčervenalá.

💧 Nevýraznost svalů: Otoky mohou mít vliv na svalovou definici, což znamená, že svaly mohou být méně viditelné.

💧 Problémy s dýcháním: Pokud edém postihne hrudník nebo krk, může to vést k potížím s dýcháním.

💧 Únava: Zadržování vody může způsobit pocit únavy nebo obtíží s koncentrací.

💧 Vyrážky: Někdy může být edém spojen s vyrážkami na kůži.

Je důležité poznamenat, že zadržování vody může být příznakem různých zdravotních problémů, jako jsou problémy s ledvinami, srdcem, hormonální nerovnováha nebo nadměrný příjem soli. A nebo rovnou kombinace z uvedených faktorů.

Alkohol a zadržovaná voda v těle

Pití alkoholu může mít několik různých vlivů na zadržování vody v těle, a to zejména v závislosti na množství alkoholu, které konzumujete a na vašem individuálním metabolismu. Zde jsou některé z hlavních způsobů, jakým alkohol může ovlivnit retenci tekutin v těle.

Dehydratace

Alkohol je diuretikum, což znamená, že podporuje močení. Při nadměrném pití alkoholu můžete ztratit více tekutin než obvykle, což může vést k dehydrataci. Tělo reaguje na dehydrataci tím, že se pokusí udržet vodu a soli, což může způsobit zadržování vody.

Zvýšený příjem kalorií

Některé alkoholické nápoje obsahují mnoho kalorií, zejména pokud obsahují cukr nebo mastné složky. Přebytečný příjem kalorií může vést k nárůstu hmotnosti, který zahrnuje i retenci tekutin.

Ovlivnění hormonálního systému

Alkohol může ovlivnit hormonální systém, což může mít vliv na rovnováhu tekutin v těle. To může zahrnovat změny v hladině hormonů, které regulují močení.

Záněty v těle

Nadměrné pití alkoholu může způsobit zvýšenou citlivost na záněty v těle, což může vést k otokům.

Riziko problémů s ledvinami a játry

Nadměrná konzumace alkoholu může zvýšit riziko poškození ledvin a jater, což může mít vliv na schopnost těla správně regulovat tekutiny. Podpořte své tělo a dopřejte mu pomoc s očistou jater a také s detoxikací ledvin.

Je důležité si uvědomit, že míra, do jaké alkohol ovlivňuje zadržování vody, se liší mezi jednotlivými lidmi a závisí na mnoha faktorech, včetně množství alkoholu, vašeho zdravotního stavu, hydratace a individuálních genetických faktorech.

Jak se odvodnit, a jak zbavit otokou nohou?

V této podkapitole se zaměříme na konkrétní tipy a triky, které vám zaručeně pomohou s retencí vody v těle. Opět se opíráme o principy zdravého životního stylu, ostatně jako u všeho, ale tyto tipy jsou zaměřeny právě na zbavení se problémů se zadrženovou vodou v těle.

1, Zvyšte příjem vody

    Je to možná paradox, ale jeden z nejlepších způsobů, jak se zbavit zadržované vody, je pít více vody. Když máte nedostatek tekutin, vaše tělo se může pokusit zadržovat vodu jako obranný mechanismus. Odborníci doporučují pít minimálně osm sklenic vody denně a vyhýbejte se přebytečnému příjmu kofeinu a alkoholu, které mohou dehydratovat tělo.

    Nevíte, kolik by měl být váš doporučený příjem tekutin? 
    Použijte náš jednoduchý vzoreček
    Váha v kg * 0,035 = Doporučený denní příjem tekutin v litrech

    Zadržovaná voda v těle

    2, Omezte příjem soli

      Sůl má tendenci zadržovat vodu v těle. Snížení příjmu soli může pomoci snížit zadržování tekutin. Vyhněte se soleným potravinám, fast foodům a konzervovaným pokrmům, které jsou často bohaté na sůl. Raději používejte bylinky a koření pro dochucení jídel.

      3, Konzumujte potraviny bohaté na draslík

        Draslík je minerál, který pomáhá regulovat hladinu tekutin v těle. Konzumujte potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány, pomeranče, brambory, fazole, rajčata, mléčné výrobky a špenát. Tyto potraviny mohou pomoci odplavit přebytečnou vodu z těla. 

        4, Pooohyb!

          Fyzická aktivita podporuje krevní oběh a lymfatický systém, což může pomoci odplavit přebytečnou vodu. Pravidelný cvičební režim, včetně aerobního cvičení a posilování, může být prospěšný. Zkuste si místo večerního posezení u televize dát krátkou procházku, nejlépe v přírodě. A když už tam budete, dopřejte chvilku klidu svému mozku a zkuste krátkou meditaci

          5, Bylinkami proti zadržované vodě

            Některé bylinky mají skvělé účinky při tomto problémy, především ty diuretické, které pomáhají s chozením na malou a tím pádem také odvádějí více vody z těla. Důležité je však nezapomínat v tomto případě dvojnásob na pitný režim. Mezi hlavní zástupce této skupiny bylinek můžeme zařadit třeba kopřivu, petrželku, šťovík nebo pampelišku.

            Detoxikační čaje

            6, Masáže a lymfatická drenáž

              Profesionální masáže nebo lymfatická drenáž mohou pomoci odplavit zadrženou vodu. Lymfatický systém je zodpovědný za odstraňování odpadních látek z těla a masáž tohoto systému může zlepšit jeho funkci.

              7, Dodržujte vyváženou stravu

                Zdravá a vyvážená strava je klíčem k udržení normálního stavu tekutin v těle. Zahrnujte do své stravy dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, bílkovin a zdravých tuků. Vyhněte se nadměrnému příjmu procesovaných potravin a sladkostí. Více níže v sekci - Jídlem a pitím proti zadržované vodě.

                8, Zvyšte příjem vitamínu B6

                  Vitamin B6 je známý tím, že pomáhá tělu regulovat hladiny tekutin. Najdete ho v potravinách, jako jsou avokádo, banány, ořechy a semena. Můžete také zvážit doplňky stravy obsahující tento vitamín.

                  9, Konzultujte s lékařem

                    Pokud máte závažný problém se zadržováním vody nebo pokud trvá dlouhodobě, měli byste se poradit s lékařem. Mohou existovat základní zdravotní problémy, jako je problém s ledvinami nebo srdeční onemocnění, které vyžadují léčbu.

                    Pokud budete dodržovat tyto rady a zahrnete je do svého každodenního života, můžete se rychle zbavit nadbytečné vody v těle a cítit se lépe ve své kůži. Buďte trpěliví a věnujte pozornost svému tělu – to je klíčem k úspěchu.

                    Jídlem a pitím proti zadržované vodě

                    Existuje několik potravin a nápojů, které mohou pomoci snížit retenci vody v těle. Tyto potraviny a nápoje jsou obvykle součástí zdravé a vyvážené stravy a mohou pomoci podpořit normální funkci ledvin a odplavit přebytečnou vodu. Zde je několik příkladů.

                    💧 Voda: Při zadržování vody je důležité pít dostatek vody. To může paradoxně pomoci snížit retenci tekutin, protože tělo nebude cítit potřebu zadržovat vodu v reakci na nedostatek hydratace.

                    🍋 Citron: Citronová šťáva má diuretické vlastnosti a může podpořit vylučování přebytečné vody z těla. Dejte si po ránu skleničku vody s citrónem, ta nejen nastartuje organismus, ale obsahuje také vitamin C.

                    🥔 Brambory: Brambory jsou bohaté na draslík, což je minerál, který pomáhá regulovat hladiny tekutin v těle.

                    🍌 Banány: Banány jsou dalším významným zdrojem draslíku. Přidání banánů do stravy může pomoci udržet rovnováhu elektrolytů a snížit otoky. Opatrně však na množství, banány jsou totiž také velkých zdrojem cukrů.

                    🍵 Zelený čaj: Ten obsahuje látky nazývané katechiny, které mají diuretické účinky. Pít zelený čaj může podpořit vylučování tekutin z těla. Zelený čaj a další skvělé bylinky, které pomáhají s odvodněním těla obsahuje naše Ranní čajová směs.

                    Detoxikační čaje

                    🌰 Celer: Celer je známý pro své diuretické vlastnosti a může pomoci odplavit přebytečnou vodu. Můžete ho konzumovat syrový nebo přidat do salátů a polévek. Já osobně jsem se celkem zamiloval do celerových hranolek.

                    🍉 Meloun: Meloun obsahuje mnoho vody a je také přirozeným diuretikem. Jeho konzumace může pomoci udržet tělo hydratované a podpořit močení. Do tohoto seznamu by se dala také přidat třeba okurka, cuketa nebo dýně.

                    (není emoji 😁) Skořice: Skořice byla také spojována s možností snížení zadržování vody a můžete ji přidávat do různých jídel či nápojů.

                    Tento seznam by se dal obecně rozšířit o potraviny obsahující hodně vody jako další druhy ovoce a zeleniny, ale nesmíme také zapomenout třeba na polévky. Další možností, jak si od zadržované vody v těle pomoci je pití detoxikačních šťáv, které pomáhají přirozeným očistným procesům v těle.

                    Závěr

                    Zadržovaná voda v těle může být nepříjemností, ale řešení tohoto problému není nemožné. Stačí se držet těchto pár tipů a brzy určitě uvidíte, jak se tělo přebytečné vody v těle zbaví a vy se tam budete cítit lehčí a prostě lépe. Nesmíme zapomínat na důležitost pití vody, protože voda je zázrak. Nezapomeňte, že každý člověk je jedinečný, a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Důležité je poslouchat své tělo a přizpůsobit svůj přístup na základě vlastních potřeb.

                    A jak vždy říkám, pokud člověk dobře a zdravě jí, hýbe se, má kvalitní spánek a vyhýbá se co nejvíce stresu, bude to mít obrovský vliv nejen na fyzické, ale i psychické zdraví. A to přeci chceme všichni, nebo ne?

                    Trápí vás konkrétně oteklé nohy? Přečtěte si také: Jak na oteklé nohy? Magické triky, které zaručeně pomohou.

                    Jak na oteklé nohy

                    Zdroje
                    ◾ PIHERA, Jan. Pitný režim z pohledu evidence based medicine. 2019.
                    ◾ ANTOŠOVÁ, Markéta. Význam pitného režimu. 2015.
                    ◾ MIŠKOVSKÁ, Žaneta. Vliv soli na zdraví, její obsah v potravinách a příjem obyvateli ČR. 2023.
                    ◾ MANDELL, Arnold J.; MERSOL-SABBOT, IRENE; MANDELL, MARY P. Psychological disturbance and water retention. Archives of General Psychiatry, 1964.
                    ◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.

                    Další články

                    Komentáře (0)

                    K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

                    Zanechat komentář