Jak očistit tělo od alkoholu? Zkuste nejen suchý únor

24. 01. 2024Hynek Poul

Moderní životní styl plný stresu a rychlého tempa se mnohdy obrací k alkoholu jako k prostředku relaxace. Časté a nadměrné pití negativně ovlivňuje naše tělo i psychiku. V tomto článku se zaměříme na to kde se vzal suchý únor, jak alkohol poškozuje naše orgány a hlavně jak očistit tělo od alkoholu. Nalijte si skleničku … vody nebo čaje a jdeme na to.

Jak očistit tělo od alkoholu

Co je suchý únor?

Suchý únor, známý také jako Dry February, je akce, která získává stále větší popularitu po celém světě. Jeho jednoduchý koncept spočívá v tom, že účastníci se zavážou vynechat konzumaci alkoholu po dobu celého měsíce února. Tato iniciativa není jenom o odvykání od alkoholu, ale také o zvyšování povědomí o negativních dopadech alkoholu na zdraví a podporování zdravějšího životního stylu.

Vznik a historie

Suchý únor začal v Kanadě v roce 2013 jako charitativní iniciativa zaměřená na podporu výzkumu rakoviny. Několik lidí se rozhodlo vynechat alkohol po dobu 28 dnů a získávat sponzorské dary od svých přátel a rodiny. Postupem času se tato myšlenka rozšířila a stala se globálním fenoménem.

Globální rozšíření

Od svého vzniku se suchý únor rozšířil do mnoha zemí po celém světě. Lidé z různých koutů planety se spojují, aby společně prošli tímto měsícem bez alkoholu. Některé organizace využívají tuto akci jako prostředek ke shromažďování finančních prostředků na charitativní účely, ať už jde o boj s rakovinou nebo jiné zdravotní problémy.

Suchý únor není jediná taková akce, která má za cíl změnit vnímání alkoholu a podporovat zdravější životní styl. Podobné iniciativy, jako Dry January (suchý leden) nebo Sober October (střízlivý říjen) mají podobný záměr. Tento trend ukazuje rostoucí povědomí o významu prevence a péče o vlastní zdraví.

Vliv a podpora

Suchý únor nabízí účastníkům možnost nahlédnout do svého vztahu k alkoholu a zkoumat, jaký vliv má na jejich život. Mnoho lidí tvrdí, že tato akce jim pomohla získat nový pohled na své pití a vytvořit zdravější návyky. Zároveň výrazně posiluje komunitní duch a solidaritu mezi lidmi, kteří sdílejí stejný cíl.

Alkohol a jeho vliv na tělo

Pravidelná konzumace alkoholu poškozuje játra, která jsou odpovědná za detoxikaci těla. To vede k hromadění tuků, což může vyústit v cirhózu jater.

Ledviny, další důležitý orgán pro odstranění toxinů, jsou také ohroženy a nejde opomenout ani vliv alkoholu na nervový systém a psychiku. To má vliv i špatný spánek a tím na celkovou regeneraci buněk v těle.

Jak očistit tělo od alkoholuNenechte vaše problémy s alkoholem zajít až moc daleko. Raději se obraťte na odborníka.

Podle dat WHO (Světové zdravotnické organizace) z roku 2014 ročně zemře přibližně 3,3 milionů lidí ve spojitosti s užíváním alkoholu. Jenom v Česku je to potom dle statistiky z roku 2022 6-7 tisíc lidí, což je velmi vysoké číslo.

Studie z roku 2017 ukazuje, že nadměrná konzumace alkoholu může způsobit deprese, úzkost a další psychické poruchy. Nejhorším možným scénářem je potom alkoholismus, který ovlivní celý život daného člověka a nikdy nekončí dobře. Proto se mu také říká pomalý zabiják nebo démon alkohol.

Jak očistit tělo od alkoholu

Nyní se podíváme na 11 konkrétních tipů, jak očistit tělo od alkoholu přírodní cestou. Tyto rady není nutné zapojit do svého života pouze v rámci suchého února, ale je dobré se jimi řídit v průběhu celého života. Mnoho z nich se opírá o podporu přirozených procesů v těle, především poté funkce jater.

1, Pitný režim

Nejúčinnější a základní krok k očistě těla od alkoholu spočívá v udržování dostatečného pitného režimu. Voda hraje klíčovou roli při odplavování toxických látek z těla a zajišťuje hydrataci buněk. Pravidelná konzumace vody nejen podporuje detoxikaci, ale také stimuluje správné fungování orgánů, což je klíčové pro celkovou regeneraci těla. A samozřejmě je to ta nejlepší alternativa nejen jako výměna za alkoholické nápoje, ale obecně je to prostě nejúžasnější věc, co můžete svému tělu k pití dopřát.

2, Zelený čaj

Zahrnutí zeleného čaje do vaší denní rutiny přináší více než jen osvěžující nápoj. Tento čaj je bohatý na antioxidanty a látky, které aktivně podporují detoxikaci jater a tím pádem i odbourávání alkoholu. Jeho přírodní složky mohou působit jako ochranný štít pro buňky jater, což je důležité v boji proti negativním dopadům nadměrné konzumace alkoholu. Čaje navíc dodávají energii, která se uvolňuje postupněji než u kávy, takže to určitě stojí za zkoušku.

TIP: Pokud jste milovníkem čajů, mrkněte také na náš článek Zajímavosti o čaji – 7 faktů, které vás překvapí 🌿

3, Citronová voda

Jednoduchým, ale účinným prostředkem je pravidelná konzumace citronové vody. Citron obsahuje látky, které podporují játra v produkci enzymů nezbytných pro účinnou detoxikaci. Kyselina citronová pomáhá stimulovat trávicí systém a podporuje vylučování škodlivin z těla. Navíc když si dáte hned po ránu vodu s citronem, nejlépe vlažnou, tak tím nastartujete svůj trávicí systém na celý den.

4, Detoxikační čaje

Přírodní bylinné čaje podporují očistné procesy v těle, především detoxikaci pomocí jater, ale třeba i očistu ledvin. Protože jak jistě víme, v čistém těle funguje vše lépe a tím pádem je to skvělý pomocník k suchému únoru. Navíc mohou pomoci i s dalšími problémy, jako je třeba nafouklé břicho, které se často pojí právě s konzumací alkoholu. Alkohol také dehydruje a tím pádem má tělo potřebu více zadržovat vodu v těle.

Detoxikační čaje

5, Česnek

Česnek s jeho protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi, není jen oblíbeným kořením a doplňkem do mnoha jídel, ale také užitečným nástrojem pro detox. Jeho složky podporují čistící schopnosti jater a mohou napomoci neutralizaci škodlivých látek. Pravidelná konzumace česneku, buďto syrového nebo v rámci jídel, může být přínosným doplňkem k vašemu plánu na očistu těla od alkoholu.

6, Artyčoky

Artyčoky mají výjimečnou schopnost podporovat tvorbu žluči, což je klíčové pro odvádění toxických látek z jater. Tato zelenina bohatá na vlákninu a antioxidanty je skvělým doplňkem stravy při očistě od alkoholu. Artyčoky nejen podporují fyzický proces čištění jater, ale také přidávají do jídelníčku lahodný a výživný prvek.

7, Listová zelenina

Listová zelenina, jako špenát, mangold nebo řeřicha, obsahuje bohaté množství vlákniny a antioxidantů stejně jako artyčoky. Zařazení listové zeleniny do stravy může posílit přírodní schopnosti těla bojovat proti škodlivým látkám. Listová zelenina také obsahuje mnoho dalších vitamínů a minerálů, jako například železo nebo vitamín C, takže může i posílit imunitu.

8, Kurkuma

Kurkuma, známá pro svou výraznou žlutou barvu, obsahuje klíčovou látku nazývanou kurkumin. Tato látka má vynikající protizánětlivé a antioxidační účinky, což z ní činí vynikající podporu pro regeneraci jater. Kurkumin může pomáhat neutralizovat volné radikály a snižovat zánětlivé procesy, čímž se podílí na ochraně jaterních buněk. Navíc je také známý tím, že pomáhá i trpícím zánětlivými onemocněními kloubů, jako je artritida nebo třeba s lepším zažíváním.

KurkumaKurkuma je běžně používána jako koření ve východní asijské, indické a středomořské kuchyni

9, Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou nejen výživné, ale také obsahují hodně vlákniny, což je klíčový prvek podporující trávení a odstraňování toxinů z těla. Vláknina v ovsu také pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumace ovesných vloček může být prospěšná pro celkovou očistu těla a přispět k optimálnímu fungování a celkové očistě střev. Můžete je začlenit do snídaní, smoothie nebo jako součást pečiva.

10, Mléčné produkty

Mléčné produkty, zejména ty obsahující probiotika, mohou být prospěšné pro zdravou střevní mikroflóru. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují rovnováhu střevních bakterií, což má přímý vliv na detoxikační schopnosti těla. Jogurty, kefír a fermentované mléčné produkty jsou na tyto látky bohaté pomáhají k udržování zdravého střevního prostředí.

11, Brokolice

Brokolice, je jedním z významných členů detoxikační rodiny. Obsahuje sulforafan, což je látka známá svým schopnostem podporovat enzymy v játrech. Navíc obsahuje mnoho vitamínu C, je velmi všestranná a chutná.

Závěr

Očista těla od alkoholu není jednorázovým krokem, ale dlouhodobým procesem. Pitný režim a správná strava hrají klíčovou roli v regeneraci našeho organismu. Vzhledem k výraznému vlivu alkoholu na naše zdraví je důležité brát v potaz tyto tipy a postarat se o své tělo. S vhodným přístupem a změnami v životním stylu můžeme podpořit detoxikaci a obnovu našeho těla a mysli. Pokud vás opravdu zajímá, jak očistit tělo od alkoholu, vyzkoušejte některou z našich jednoduchých a chutných detoxikačních šťáv.

Detox šťávy

Zdroje
◾ BROKLOVÁ, L.; ŠŤASTNÁ, L.; MINAŘÍK, J. Deprese a poruchy vyvolané užíváním alkoholu. 2017.
◾ KOHOUTOVÁ, Iva. Vliv alkoholu na zdraví. 2012.
◾ EHRMANN, Jiří, et al. Onemocnění jater související s alkoholem (ALD). Vnitřní lékařství, 2020.
◾ WORLD HEALTH ORGANIZATION, et al. Global status report on noncommunicable diseases 2014. World Health Organization, 2014.
◾ SANDOROVÁ, Radka, et al. Droga jménem alkohol. Kontakt, 2006.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář