Jak na špatné zažívání? 9 bezva tipů, které zaručeně pomáhají

24. 05. 2023Hynek Poul

Špatné zažívání může být velmi nepříjemným problémem, který ovlivňuje naši celkovou pohodu. Nemožnost se vyprázdnit, nafouklé břicho, zácpa nebo naopak průjem. Pokud se s tímto problémem potýkáte, není nutné zoufat. Existuje mnoho způsobů, jak můžete zlepšit své trávení a užívat si plné zdraví.

Jak na špatné zažívání

Jak na špatné zažívání?

Následujících 9 tipů jsou hlavně o tom, abychom se cítili dobře nejen uvnitř, ale i navenek. Jak už řekl Hippokretés "Všechny nemoci začínají ve střevech" a má také značný vliv na naší imunitu. Proto je nesmírně důležité o jejich zdraví pečovat.

1, Pijte dostatek vody

Pitný režim a i to, v jakou dobu pijeme, je pro zdravé trávení klíčový. Pokud nepijete dostatek vody, může se váš trávicí systém stát pomalým a nedostatečně účinným. Pokuste se vypít nejméně 8 sklenic vody denně a sledujte, jak to ovlivní vaše zažívání. Nevíte, kolik by měl být váš doporučený příjem tekutin? 

Použijte náš jednoduchý vzoreček: 
Váha v kg * 0,035 = Doporučený denní příjem tekutin v litrech


2, Konzumujte více vlákniny

Vláknina je důležitá pro správné fungování trávicího systému.

Potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, jsou obvykle rostlinného původu. Nejvíce vlákniny lze najít v následujících potravinách:

 - Celozrnné obilniny: Celozrnný chléb, celozrnná rýže, celozrnná těstovina, ovesné vločky a další. Všechny tyto potraviny jsou vynikajícím zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny.

 - Luštěniny: Hrách, fazole, čočka a cizrna jsou bohaté na vlákninu, zejména nerozpustnou vlákninu.

 - Ovoce: Jablka, hrušky, borůvky, maliny, jahody a citrusové plody.

- Zelenina: Brokolice, květák, špenát, mrkev, ředkvičky a fazolové lusky.

 - Ořechy a semínka: Lískové oříšky, mandle, vlašské ořechy a semínka jako chia semínka a lněná semínka.

 - Otruby: Pšeničné otruby, otruby z ovesných vloček a otruby z rýže jsou extrémně bohaté na vlákninu.

 - Cereálie s vysokým obsahem vlákniny: Některé snídaňové cereálie jsou obohaceny o vlákninu a mohou být dobrým způsobem, jak zvýšit příjem vlákniny.

    Vláknina je pro zdraví trávicího systému velmi důležitá, proto se snažte zahrnout do své stravy různorodou škálu těchto potravin. Doporučený denní příjem vlákniny se může lišit podle věku, pohlaví a životního stylu, ale obecně se doporučuje denně konzumovat alespoň 25-30 gramů vlákniny pro dospělého jedince.

    3, Změňte svou stravu

    Pokud máte problémy se zažíváním, může to být způsobeno vaší stravou. Pokuste se vyhnout potravinám, které jsou těžké na trávení, jako jsou tučné a smažené potraviny, sladkosti, rychlé občerstvení a alkohol. Snažte se jíst více potravin bohatých na vitamíny a minerály. Za zkoušku také určitě stojí jídla, které pomohou střeva očistit, jako je třeba salátek z červené řepy nebo saláty s pohankou.

    4, Používejte bylinky a čaje

    Některé bylinné léky mohou pomoci zlepšit trávení. Například máta, fenykl, zázvor a kurkuma jsou byliny, které mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci snížit záněty v trávicím traktu. Bylinné čaje jsou skvělým pomocníkem při potížích s trávením. Podívejte se na naše recenze a přesvědčte se sami. Často nám píšou naši zákazníci, že pomocí čajů Detoxito chodí konečně pravidelně na toaletu a zmírnily se jejich problémy s nafouklým břichem a trávením obecně. Pokud máte zájem o použití bylinných léků, poraďte se s odborníkem na bylinnou medicínu.

      Detoxikační čaje

      5, Zapojte pohyb

      Cvičení může pomoci zlepšit trávení tím, že podporuje průtok krve a zlepšuje funkci trávicího systému. Zkuste cvičit alespoň 30 minut denně. Můžete si vybrat jakýkoliv druh pohybu, jako je chůze, běh, jízda na kole, plavání nebo jóga. Nezapomínejte se také protáhnout v práci, aby vaše svaly nelenivěly. 

      6, Upravte svůj životní styl

      Stres může mít velký vliv na vaše zažívání. Snažte se najít způsoby, jak snížit svůj stres, například jógou, masážemi, relaxačními cvičeními nebo terapií. Dalším skvělým způsobem je začlenění meditaci do svého dne. Nevíte jak na to? Dozvíte se v našem článku Jak začít s meditací. Pokud kouříte, zkuste přestat, protože i kouření má vliv na špatné trávení. Samozřejmostí je také snížení nebo úplné vynechání alkoholu.

      7, Nebojte se zeptat doktora

      Pokud se s vašimi trávicími problémy potýkáte dlouhodobě, může být vhodné konzultovat s lékařem. Někdy může být špatné zažívání způsobeno závažnějšími zdravotními problémy, jako jsou například syndrom dráždivého tračníku (IBS), celiakie, Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida (typ zánětu trávicí trubice). Lékař vám může pomoci zjistit příčinu vašich trávicích problémů a navrhnout správnou léčbu.

      8, Užívejte přírodní doplňky stravy

      Existuje mnoho přírodních doplňků stravy, které mohou pomoci zlepšit trávení. Například probiotika mohou pomoci udržet rovnováhu zdravých bakterií ve střevech, což může pomoci snížit záněty a zlepšit trávení. Dále můžete zkusit i enzymy, které pomáhají trávit potravu. No a v čem se nacházejí přírodní probiotika?

      Převážně v potravinách, které jsou fermentované, což znamená, že obsahují živé bakterie prospěšné pro zdraví střevního traktu. Tato probiotika pomáhají udržovat rovnováhu mikroorganismů ve střevním traktu a mohou mít řadu zdravotních výhod. Mezi tyto potraviny můžeme zařadit: 

       - Kefír: Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který je bohatý na různé druhy probiotických bakterií. Může být vyroben z kravského mléka, kozího mléka nebo rostlinných mlék.

       - Jogurt: Jogurt je další mléčný výrobek, který obsahuje probiotické kultury. Je důležité hledat jogurty s živými aktivními kulturami.

       - Kváskové pečivo: Kváskový chléb je výroben pomocí kvašení těsta probiotickými bakteriemi a kvasnicemi. Může být bohatý na mikroorganismy prospěšné pro trávicí systém.

       - Kimči: Kimči je tradiční korejská fermentovaná zelenina, obvykle zelí nebo ředkvičky, která obsahuje probiotické bakterie.

       - Kysané zelí: Kysané zelí je další druh fermentované zeleniny, která může obsahovat probiotické kultury.

       - Miso: Miso je japonská pasta vyrobená z fermentovaných sójových bobů.

       - Kombucha: Kombucha je fermentovaný nápoj vyráběný z černého nebo zeleného čaje a cukru.

       - Tempeh: Tempeh je fermentovaný sójový výrobek.

       - Nakládaná zelenina: Některé druhy nakládané zeleniny mohou obsahovat probiotické kultury.

        Je důležité, aby tyto potraviny byly nepasterizované, protože vysoká teplota při pasterizaci může zabít probiotické bakterie. Přidávání těchto potravin do vaší stravy může pomoci udržovat zdravou střevní mikroflóru a podporovat celkové zdraví trávicího systému.

        9, Sledujte své stravovací návyky

        Mnoho lidí si neuvědomuje, že špatné stravovací návyky mohou mít vliv na jejich trávení. Pokuste se jíst pomalu a důkladně žvýkat potravu. Snažte se jíst v klidu, během jídla nemluvit a klidně dýchat. Dále se pokuste vyhnout přejídání před spaním a snižte svůj příjem kofeinu. Ten má i značný vliv na problémy s nespavostí. Také nepsané pravidlo říká, že byte měli pít kávu maximálně 8 hodin před spánkem.

        Závěr

          Špatné zažívání může být velmi nepříjemným problémem, ale s těmito tipy a triky se budete cítit mnohem lépe. Pokud se vaše trávicí problémy zhorší nebo se budou opakovat, neváhejte kontaktovat svého lékaře, aby vám pomohl najít správné řešení. Konkrétní tipy, jak si pročistit střeva najdete v našem dalším článku Očista střev: 8 tipů k lepšímu zažívání. Zastánce podpory přirozených očistných procesů v těle určitě potěší také další článek Jarní detox: Jak na očistu těla po zimě. Pojďte s námi udělat změnu, tělo vám za to jenom poděkuje. A co vy, máte nějakou zaručenou radu, jak si pomoci k lepšímu zažívání?

          Detoxito příběh

          Zdroje
          ◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.
          ◾ PAVELEK, Tomáš. Oblíbené koření může podpořit zažívání i prevenci civilizačních chorob.
          ◾ NOVÁKOVÁ, Veronika. Probiotické kultury a jejich vliv na trávení. 2006.
          ◾ ALEKSIC, Ana. Why Detox Is Important: Colon Cleanse Benefits.
          ◾ TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny. Léčivé byliny, rady a zkušenosti, 1991.
          ◾ MORSE, Robert S. Zázračná detoxikace. Praha: Eminent, 2006.

          Další články

          Komentáře (0)

          K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

          Zanechat komentář