5 božích receptů s dýní: Nadčasová zelenina hravě a zdravě

11. 10. 2023Hynek Poul

Dýně, ta pestrá a všestranná plodina, není jen symbolickým plodem podzimních svátků. Skrývá v sobě nespočetné zdravotní výhody a mnoho možností, jak ji začlenit do naší stravy. Bez ohledu na to, zda si užíváte její chuť v horké dýňové polévce, sladkém dýňovém dezertu nebo jako součást salátu, dýně přináší řadu prospěšných látek pro naše tělo. Jdeme se podívat na to, co to vlastně dýně je, co obsahuje a jak si ji můžete zařadit do vašeho jídelníčku v mnoha podobách. Já osobně si třeba pamatuji ještě ze školky a školy, že nám často podávali k jídlům dýňový kompot a ten já jsem měl moc rád.

Recepty s dýní

Co je dýně?

Dýně (Cucurbita) je rostlina z čeledi tykvovitých. Je známá svými různými tvarovými a barevnými variantami, od malých okrouhlých dýní až po velké, žlutooranžové druhy. Dýně rostou na rostlinách, které vytvářejí dlouhé a plazivé výhony.

Dýně pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde byly pěstovány již tisíce let před příchodem Evropanů. Předkem dýně, jak ji známe dnes, byla divoce rostoucí plodina známá jako Cucurbita pepo. Američtí domorodci tuto plodinu pěstovali a využívali jak k potravě, tak k výrobě různých nádob a hudebních nástrojů z tvrdé kůry.

Když Evropané objevili Ameriku, přivezli dýně zpět do Evropy a odtud se staly oblíbenou plodinou po celém světě. Dýně byly postupně šlechtěny a vzniklo mnoho různých odrůd, včetně známých druhů jako hokkaido, máslová (butternut) nebo špagetová dýně.

Dnes jsou dýně pěstovány na mnoha místech po celém světě a jsou oblíbenou potravinou, která se využívá v různých kulinářských receptech. Věřím proto, že by se dýně určitě neurazila, kdybychom ji zařadili mezi superpotraviny. No a nesmíme také zapomenout na moderní Halloween a tradiční vyřezávání dýní.

Jak je dýně prospěšná našemu zdraví?

Dýně jsou bohaté na vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Mezi ně patří například beta-karoten, vitaminy C, E a některé ze skupiny B, draslík, hořčík a železo a v neposlední řadě také vláknina. A co dýně dělá pro naše zdraví?

🎃 Zlepšuje zrak: Díky vysokému obsahu beta-karotenu podporuje konzumace dýně zdraví očí a pomáhá prevenci očních onemocnění, jako je degenerace sítnice.

🎃 Podporuje imunitní systém: Vitamín C v dýni posiluje imunitní systém a pomáhá tělu bojovat proti infekcím.

🎃 Pomáhá ke zdravé kůži: Antioxidanty obsažené v dýni spolu s vitamínem E pomáhají udržovat zdravou pokožku a snižují příznaky stárnutí.

🎃 Posiluje funkci srdce: Draslík a vláknina přispívají k udržení zdravého krevního tlaku a snižují riziko srdečních onemocnění.

🎃 Podporuje trávicí systém: Vláknina v dýni pomáhá regulovat trávení a prevenci zácpy. Dýně jsou nízkokalorickou potravinou, což z nich činí ideálního pomocníka při snižování hmotnosti a v rámci zdravého hubnutí.

Recepty s dýní

Nyní se pojďte podívat pod pokličku úžasných dýňových receptů tak, jak to máme rádi - chutně, rychle, jednoduše a zdravě. Dobrou chuť!

1, Dýňová krémová polévka s kari

Tato polévka má jemnou sladkou chuť a lehkou exotickou vůni díky kari koření a kokosovému mléku.

Suroviny:

◾ 1 kg dýně (například hokkaido)

◾ 1 cibule

◾ 2 lžíce oleje

◾ 2 lžičky kari koření

◾ 400 ml zeleninového vývaru

◾ 400 ml kokosového mléka

◾ Sůl a pepř podle chuti


Postup:

Dýni oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kari koření a krátce orestujte. Přidejte kostičky dýně a zeleninový vývar. Nechte vařit do měkka, asi 20 minut. Přidejte kokosové mléko a nechte krátce povařit. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Přidejte více koření, pokud je to potřeba.

Podávat můžete zakápnuté balsamicovým octem, trochou olivového oleje nebo posypané dýňovými semínky.

Recepty s dýní

2, Dýňové rizoto s kuřecím masem

Toto rizoto kombinuje bohatou chuť dýně s křupavými kousky kuřecího masa. Je to skvělý recept pro podzimní večeři.

Suroviny:

◾ 1 hrnek arborio rýže

◾ 300 g dýně (například hokkaido)

◾ 2 kuřecí prsa

◾ 1 cibule

◾ 2 stroužky česneku

◾ 1/2 hrnku bílého vína

◾ 1 lžíce olivového oleje

◾ 1 lžíce másla

◾ 1 lžička čerstvého tymiánu

◾ 1 litr kuřecího vývaru

◾ Sůl a pepř podle chuti

◾ Čerstvá petrželka a parmazán (na ozdobu)


Postup:

Dýni oloupejte, očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek nakrájejte na drobno.
Na pánvi s vysokými stěnami rozehřejte olivový olej a oloupanou cibuli osmahněte dozlatova. Přidejte nakrájený česnek a dýňové kostičky. Krátce orestujte. Následně se k této cibulce přidá syrová italská rýže, která se na másle nebo oleji krátce osmaží. Zalijte bílým vínem a nechte ho vypařit.
Postupně přilévejte horký kuřecí vývar a rýži je třeba stále míchat, až se tekutina částečně vstřebá a částečně odpaří. Nechte rýži vařit, dokud není měkká a krémová (trvá to zhruba 18-20 minut), ale stále by měla být tzv. al dente.

Zatímco rýže vaří, na jiné pánvi smažte kuřecí kousky na olivovém oleji, dokud nejsou zlatavé a propečené.

Přidejte do rýžové směsi čerstvý tymián. Promíchejte a ochutnejte solí a pepřem. Nakonec přidejte smažené kuřecí kousky a máslo. Důkladně promíchejte. Podávejte ozdobené čerstvou petrželkou a strouhaným parmazánem.

Toto dýňové rizoto s kuřecím masem je plné chutí a výborným způsobem, jak využít sezónní dýně v hřejivém pokrmu.

 Recepty s dýní

3, Dýňové hranolky

Tyto křupavé dýňové hranolky jsou skvělou alternativou k obvyklým bramborovým hranolkám.

Suroviny:

◾ 1 menší dýně (například hokkaido)

◾ 2 lžíce olivového oleje

◾ 1 lžička papriky

◾ Sůl a pepř podle chuti


Postup:

Dýni oloupejte, očistěte a nakrájejte na hranolky. Hranolky smíchejte s olivovým olejem, paprikou, solí a pepřem. Rozprostřete je na plech s pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 25-30 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Podávejte s bylinkovým dipem nebo se zakysanou smetanou s česnekem. Na pohled také krásně kontrastuje jemně nasekaná petrželka na ozdobu.

4, Dýňový cheesecake

Tento dezertový cheesecake s dýní je jemný a plný podzimního aromatu.

Suroviny pro korpus:

◾ 200 g hořké čokolády

◾ 100 g másla

◾ 200 g sušenek (například bebe sušenky)


Suroviny pro náplň:

◾ 300 g dýně (například hokkaido)

◾ 500 g tvarohu

◾ 3 vajíčka

◾ 200 g cukru

◾ 1 lžička skořice

◾ 1 lžička vanilkového extraktu


Postup:

Nastrouhejte sušenky, rozmixujte je s rozpuštěnou čokoládou a máslem. Tuto směs vtlačte do formy a nechte ztuhnout v lednici.

Dýni oloupejte, očistěte a nastrouhejte. Předem ji osušte papírovou utěrkou, aby nebyla příliš vlhká. V míse smíchejte tvaroh, cukr, vajíčka, skořici, vanilkový extrakt a nastrouhanou dýni. Tuto směs nalijte na korpus a pečte v troubě při 160°C asi 45-50 minut, nebo dokud je cheesecake středně tuhý.

Nechte cheesecake vychladnout a uložte ho v lednici, nejlépe přes noc, než ho podáte.

Dýňový cheesecake

5, Dýňové smoothie

Lehké a osvěžující dýňové smoothie je skvělou volbou pro rychlou a zdravou snídani nebo svačinu.

Suroviny:

◾ 1 hrnek nakrájené dýně

◾ 1 banán

◾ 1/2 hrnku řeckého jogurtu

◾ 1/2 hrnku mandlového mléka

◾ 1 lžička medu (nebo podle chuti)

◾ 1/2 lžičky skořice

◾ Několik kostek ledu


Postup:

Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně přidejte více medu nebo skořice podle svých preferencí. Podávejte ihned a ozdobte plátkem banánu nebo strouhanou skořicí.

Recepty s dýní

Existuje mnoho dalších způsobů, jak dýni do jídelníčku zařadit. Jak už jsem psal na začátku, já mám třeba dýni spojenou s kompotem, ale dělali jsme ji doma i sušenou, strouhanou do sekaných a bramboráků. V poslední době jsme si oblíbili také dýňovou pomazánku s microgreens, tofu, kari a chili.

Domácí pražená dýňová semínka

Na ty přeci nesmíme zapomenout. Tuto výbornou a zdravou pochoutku můžete sníst samotnou nebo použít jako přísadu v salátech, müsli nebo do jogurtu. Zde je jednoduchý recept na přípravu domácích pražených dýňových semínek.

Suroviny:

◾ Dýňová semínka

◾ Sůl (podle chuti)

◾ Olej (například olivový, slunečnicový nebo řepkový)


Postup:

Vyjmutí semínek z dýně: Nejprve si pořiďte dýni a vyjměte semínka. a můžete je umýt pod tekoucí vodou. Nechte je odkapat nebo osušte papírovou utěrkou.

Loupání semínek (volitelné): Příležitostně se rozhodnete semínka oloupat. To znamená, že si odstraníte vnější slupku a vyndáte vnitřní jádro. Loupání semínek vytvoří jemnější a křupavější povrch pražených semínek. Pro tento krok semínka namočte do vody a trochu osolte. Po 10–15 minutách můžete snáze odstranit slupku.

Pražení semínek: Rozehřejte pánev na středním ohni a přidejte olej. Množství oleje by mělo být dostatečné k tomu, aby pokrylo dno pánve, ale zase ne moc, aby v něm semínka plavala.Přidejte je do pánve a za stálého míchání smažte na středním ohni, dokud nezískají zlatavou barvu. To by mělo trvat asi 5–10 minut v přpadě semínek se slupkou, bez slupky bude tento krok o něco rychlejší. Posolte pražená semínka podle své chuti. Míchejte, dokud je sůl rovnoměrně rozložená. Odstavte semínka z ohně a nechte je v pánvi vychladnout. Během ochlazování se semínka stanou ještě křupavější.

Uchování: Jakmile jsou semínka úplně vychlazená, přesuňte je do vzduchotěsné nádoby, abyste je mohli skladovat. Dýňová semínka lze uchovávat v suchém a tmavém místě až několik týdnů.

Tímto způsobem si můžete připravit vynikající domácí pražená dýňová semínka, která můžete podávat jako chutnou a zdravou svačinu nebo přidat do svých oblíbených pokrmů.

Závěr

Dýně jsou nejen chutnou potravinou, ale také skvělým způsobem, jak doplnit stravu o mnoho prospěšných látek. Jejich konzumace může podpořit zdraví očí, kůže, srdce a imunitního systému. Využijte dýně v různých receptech a objevte všechny její výhody pro vaše zdraví. Buďte kreativní a přidávejte dýňové dobroty do svého jídelníčku během celého roku. A pokud vás zajímají zdravé recepty, přečtěte si také naše rychlé a jednoduché recepty s cuketou nebo zařaďte do svého jídelníčku pokrmy z pohanky.
A jak to máte doma vy, máte rádi dýni v kuchyni, nebo jste spíše dlabači? 🎃

Recepty s cuketou

Zdroje
◾ MUSIL, Jiří. Staré odrůdy jako nová móda. 2010. PhD Thesis. Masarykova univerzita v Brně, Fakulta sociálních studií.
◾ ŠŤASTNÝ, Ondřej. Živá strava a její vliv na zdraví. 2014.
◾ www.apetitonline.cz
◾ www.fresh.iprima.cz/recepty/
◾ https://www.toprecepty.cz/sezona/

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář