Bylinaření v Česku: Objevte léčivou sílu přírody

09. 08. 2023Hynek Poul
Bylinaření v Česku


Bylinaření, léčení pomocí rostlin a bylin, má v Česku dlouhou tradici. Odborně se tento obor nazývá fytoterapie a osoba, které se touto činností zabývá poté fytoterapeut. Naše země je bohatá na rozmanité byliny, které poskytují nejen výjimečnou chuť a vůni, ale také léčivé vlastnosti. V posledních letech se roste zájem o přírodní medicínu a lidé hledají alternativy ke konvenční léčbě. V tomto článku se podíváme na bylinaření v Česku, jeho historii, využití a některé populární byliny, které se používají pro léčebné účely.

Historie bylinaření v Česku

Bylinaření má v Česku bohatou historii sahající až do starověku. Naši předci využívali bylinky pro různé účely, jako je léčení nemocí, posílení imunitního systému nebo podporu trávení. Byly považovány za cenný dar přírody a bylináři měli v naší kultuře vysoký společenský status. Dodnes existuje mnoho tradičních receptů a znalostí předávaných z generace na generaci, jako v našem případě.

Mezi nejznámější české bylináře patří rozhodně pan Váňa, pan Mikolášek (znáte z filmu Šarlatán), paní Treben, pan Paseka a samozřejmě i Martinův dědeček, pan Švehlák. V kraji, kde Detoxito vzniklo působí také další léčitel, pan Jukl, o kterém Česká televize natočila moc hezkou reportáž v rámci jejich pořadu Bylinková ulice: Profil bylináře a léčitele Bohuslava Jukla.

Využití bylin

Byliny se využívají v různých formách, jako jsou čaje, tinktury, masti, sirupy nebo esenciální oleje. Každá bylina má své specifické účinky a je vhodná pro různé zdravotní problémy. Například měsíček lékařský se používá pro hojení ran, levanduleuklidňující účinky na nervovou soustavu, mateřídouška je skvělým pomocníkem při problémech s trávením a plynatostí, pampeliška zase pomáhá s detoxikací organismu a při snižování krevního tlaku a šalvěj je účinná při bolestech v krku. Dalšími populárními bylinami v Česku jsou kopřiva, bez, máta, heřmánek, šípek a řada dalších.

Bylinné likéry

Mnoho z dalších bylin našlo také uplatnění v léčivých likérech, které se u nás vyrábí do dnes a posílají se do celého světa. Začalo to také u pomoci lidem s jejich problémy, většinou s trávením. No kdo by neznal Becherovku nebo třeba Fernet Stock? Klasický fernet pochází dokonce již z konce 19. století z Itálie, kde vznikl macerací bylin jako lék na pomoc se žaludečními problémy.

Detoxito příběh

Foto: domácí archiv, zleva pan Švehlák (dědeček Martina), pan Paseka (uznávaný přírodní léčitel), Martinova babička

Bylinaření v praxi

Bylinaření je v Česku stále živoucí tradicí. Existuje mnoho bylinkářů, kteří mají hluboké znalosti o léčivých rostlinách a nabízejí poradenství a produkty na bázi bylin. Mnoho lidí také sami sbírá byliny v přírodě nebo si je pěstuje ve svých zahradách. Bylinaření je často spojováno s udržitelným a ekologickým přístupem, protože bylinky lze pěstovat bez použití chemických látek a přírodní léčba může snížit závislost na syntetických léčivech.

Baví vás tento článek? Mrkněte také na Zajímavosti o čaji – 7 faktů, které vás překvapí

Důležité upozornění

Při užívání bylin je důležité si uvědomit, že se jedná o přírodní léčivo a mohou existovat kontraindikace a vedlejší účinky. Je vhodné se poradit s odborníkem nebo bylinkářem, zejména pokud trpíte nějakým zdravotním problémem nebo užíváte léky.

Závěr

Bylinaření je v Česku ceněnou tradicí, která nabízí možnost využít léčivou sílu přírody. Bylinky mohou být účinným doplňkem konvenční léčby a mohou přinést mnoho výhod pro naše zdraví a pohodu. Nesmíme však opomenout, že bylinky jsou přírodní poklad nejen u nás. Historické světové kultury je také využívali a tak najdeme záznamy o léčivých bylinkách z různých koutů světa v průběhu časů.

Příroda nám nabízí mnoho darů a byliny jsou jedním z nejcennějších. Mezi jeden z největších přírodních pokladů patří i šípek, který má mnoho úžasných benefitů. Objevte léčivou sílu přírody a využijte ji k podpoře svého zdraví. Na základě této dlouholeté tradice bylinaření v Česku také vzniklo Detoxito, za kterým stojí krásný rodinný příběh. A jak to máte vy, sbíráte si sami bylinky a na co je nejčastěji používáte? Dejte nám vědět do komentářů.

Detoxito příběh

Zdroje
◾ JANÁKOVÁ, Monika. Krajina k ochutnání. Envigogika, 2020.
◾ HOUZAROVÁ, Hana. Byliny pro zdraví a krásu. 2006.
◾ CZYŽOVÁ, Lucie. Využití vybraných bylin v gastronomii. 2012.
◾ STRNKOVÁ, Jana. Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin). 2007.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář