Také se těšíte z okurkové sezóny?

25. 07. 2024Aneta Bernátková
Okurková sezóna je v plném proudu 🥒🥒🥒🥒 😃.

S čím konkrétně máte spojenou salátovou okurku Vy? Osvěžení? Spousta salátu? Obklady na unavené oči? 
Víte, jaké blahodárné účinky taková salátová okurka má?


Salátová okurka je nejen oblíbenou položkou v západní kuchyni a ingrediencí v kosmetice, ale má také své významné místo v tradiční čínské medicíně (TCM), ajurvédě a dalších alternativních léčebných postupech.

Okurka je zde ceněna především pro své léčebné vlastnosti, které přesahují její nutriční hodnoty. Nejen že skvěle osvěží a dobře chutná, ale také obsahuje plno výživných látek, které mohou přinést mnoho zdravotních výhod.


Hydratace a výživné hodnoty

Salátová okurka obsahuje přibližně 95% vody, což z ní činí skvělý prostředek k hydrataci těla. Konzumace okurek tak může pomoci doplnit tělesné tekutiny, zejména v horkých letních dnech.

Okurky jsou bohaté na antioxidanty, jako je beta-karoten a flavonoidy, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

Také obsahují vitamíny A, K a C. Vit. C může přispět k posílení imunitního systému a má antioxidační vlastnosti. Vit. A (ve formě beta-karotenu) podporuje zdraví očí a pokožky. A vit. K je důležitý například pro zdraví kostí. 

 

 



Péče o pleť

Okurka má zklidňující a hydratační účinky na pokožku, což z ní činí populární ingredienci v kosmetických produktech a domácích maskách. A jak si okurku připravit, aby Vám byla prospěšná?

  • Oteklé oči: Plátky čerstvé okurky aplikujte na zavřené oči po dobu 10-15 minut. Mohou snížit otoky a osvěžit unavené oči.
  • Maska na obličej: Smíchejte nastrouhanou okurku s jogurtem a naneste na obličej jako masku. Nechte působit 15-20 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.
  • Tonikum: Čerstvý okurkový džus může být použit jako přírodní tonikum pro zklidnění a hydrataci pleti.


Tradiční čínská medicína (TCM)

V tradiční čínské medicíně se okurka používá pro své chladivé a hydratační účinky. Je považována za potravinu s „chladnou“ energií, která může pomoci vyrovnat nadměrné teplo v těle.


Hlavní vlastnosti okurky podle TCM:
  • Chladivý účinek: Okurka pomáhá ochlazovat tělo a zmírňuje symptomy spojené s nadměrným teplem, jako jsou horečky, pocení a záněty.
  • Detoxikace: Pomáhá odstraňovat toxiny z těla, podporuje správnou funkci ledvin a močových cest.
  • Hydratace: Díky vysokému obsahu vody okurka podporuje hydrataci těla a kůže.
  • Trávení: Podporuje trávení a může pomoci při zácpě díky svému vysokému obsahu vlákniny.

Použití v TCM:
  • Chlazení a hydratace: Čerstvá okurka se často konzumuje v létě, kdy je potřeba ochlazovat tělo a udržovat hydrataci.
  • Detoxikace: Pití okurkového džusu nebo čaje z okurky může pomoci při detoxikaci organismu.
  • Léčba zánětů: Okurka se používá jako součást bylinných směsí pro léčbu zánětů, zejména těch, které se projevují na kůži.

Západní bylinkářství

I v západním bylinkářství se okurka používá pro své hydratační a chladivé vlastnosti:

  • Hydratace: Díky vysokému obsahu vody a elektrolytů je okurka skvělým prostředkem pro rehydrataci těla, zejména během horkého počasí nebo po fyzické aktivitě.
  • Kožní problémy: Okurka je známá pro své uklidňující účinky na kůži. Používá se při léčbě popálenin, vyrážek a podráždění kůže. Okurkový džus nebo plátky se často aplikují přímo na postižené oblasti.

 

Okurka je nejen výživná a chutná, ale také má široké využití v tradiční čínské medicíně, ajurvédě a dalších alternativních léčebných postupech. Její chladivé, hydratační a detoxikační vlastnosti ji činí cenným nástrojem pro udržení zdraví a rovnováhy těla. Bez ohledu na to, zda ji konzumujete nebo používáte v kosmetice, její přínosy jsou široce uznávané napříč různými lékařskými tradicemi.

Další články

Komentáře (0)

K tomuto článku nejsou žádné komentáře. Buďte první, kdo zanechá zprávu!

Zanechat komentář